Russisch Blauw

Russisch Blauw is een hele donker blauwe kleur. De aalstreep is net ietsie donkerder en is nog zichtbaar. De oogkleur is zwart. Meestal hebben ze een kinvlek en buikvlekken.

Genetische code: aadd

De kleur Russisch blauw is de kleur wanneer je Zwart met Blauw-wildkleur combineert.

Foto'sInformatie

Eind 2005 heb ik van Renť Bastiaans een aparte blauwe Russische dwerghamster gekregen. Hij heeft deze bij een handelaar gezien en gekocht. Deze Russische dwerghamster was totaal blauw en lijkt in totaal niet op een Campbelli dwerghamster. Het betrof een vrouwtje en heeft nooit gefokt.

Medio 2006 zag ik op Marktplaats een advertentie waarin een nestje Russische dwerhgmasters inclusief de ouders aangeboden werd. In dit nestje zat zowel een zwarte kleur en een blauwe kleur. De blauwe kleur was exact hetzelfde kleur dan het vrouwtje die ik eind 2005 heb gekregen. In het nest zaten ook Wildleur en Beige. Renť Bastiaans heeft ze voor mij opgehaald en we hebben het nest verdeeld. Wat mij direct opviel was dat ze heel bang van karakter waren en dat ze gingen krijsen wanneer ik ze wilde pakken.

De persoon die ze op Marktplaats had gezet, vertelde dat hij en zijn vriendin op vakantie in tsjechniŽ zijn geweest. In een dierenwinkel hadden ze twee dwerghamsters gekocht. De ene dwerghamster was een Wildkleur en de ander een Blauw-wildkleur. Het was hun beodoeling niet om te gaan fokken en ze dachten dat ze twee Russische dwerghamsters van hetzelfde geslacht hadden gekocht. Maar na een paar maand kregen deze twee Russsiche dwerghamsters hun eerste nestje. Dit waren allemaal normale kleuren. Pas in het tweede nestje zat een zwarte en een blauwe in. Hij wist niet dat het om bijzondere kleuren ging en heeft het hele nestje op Marktplaats aangeboden.

Of het hier om een nieuwe mutatie gaat of dat de kleur afkomstig is van de Campbelli dwerghamster, is niet bekend. Omdat in het eerste nest ook Beige in voorkwam, beschouw ik de Zwarte kleuren als hybride dwerghamsters. Wel ben ik steeds meer gaan denken dat het wel eens om een nieuwe mutatie kon gaan die in een hybride lijn van de Russische dwerghamster is ontstaan. De kleur Zwart is namelijk veel zwarter dan die van de Campbelli dwerghamster. Bij de Zwarte Campbelli's zie je ook her en der witte haren. Bij de Rusissche dwerghamster zie je dit niet. Ook verkleuren de Zwarte Russen niet.

Tijdens mijn zoektocht naar de herkomst van deze kleur bleek dat in TjechniŽ een fokker zit die veel dwerghamsters fokt en ook de kleuren Beige en Zwart heeft. Deze fokker spreekt geen engels. Ook heb ik met een fokker/handelaar in Amerika gesproken die al vier jaar eerder Zwarte russen heeft. Hij beschouwt de Zwarte Rus als een zuiver Ruskleur. De echte herkomst van de kleur Zwart zal mijn inziens altijd een raadsel blijven.

De kleurbenaming Russisch Blauw heb ik zelf bedacht. Wanneer je naar bijvoorbeeld de konijnen kijkt, dan wordt de donker blauwe kleur ook Russisch Blauw genoemd en genetisch gezien gaat het ook om aadd. Internationaal zal deze kleur waarschijnlijk Solid Blue genoemd worden.