Russisch Blauw

Russisch Blauw is een hele donker blauwe kleur. De aalstreep is net ietsie donkerder en is nog zichtbaar. De oogkleur is zeer donkerblauw. Meestal hebben ze een kinvlek en buikvlekken.

Genetische code: aadd

De kleur Russisch blauw is de kleur wanneer je Zwart met Blauw-wildkleur combineert.

Foto's


Informatie

Medio 2006 zag ik op Marktplaats een advertentie waarin een nestje Russische dwerhgmasters inclusief de ouders aangeboden werd. In dit nestje zat zowel een zwarte kleur en een blauwe kleur. In het nest zaten ook Wildleur en Beige. René Bastiaans heeft ze voor mij opgehaald en we hebben het nest verdeeld. Wat mij direct opviel was dat ze heel bang van karakter waren en dat ze gingen krijsen wanneer ik ze wilde pakken.

De persoon die ze op Marktplaats had gezet, vertelde dat hij en zijn vriendin op vakantie in tsjechnië zijn geweest. In een dierenwinkel hadden ze twee dwerghamsters gekocht. De ene dwerghamster was een Wildkleur en de ander een Blauw-wildkleur. Het was hun beodoeling niet om te gaan fokken en ze dachten dat ze twee Russische dwerghamsters van hetzelfde geslacht hadden gekocht. Maar na een paar maand kregen deze twee Russsiche dwerghamsters hun eerste nestje. Dit waren allemaal normale kleuren. Pas in het tweede nestje zat een zwarte en een blauwe in. Hij wist niet dat het om bijzondere kleuren ging en heeft het hele nestje op Marktplaats aangeboden.

Of het hier om een nieuwe mutatie gaat of dat de kleur afkomstig is van de Campbelli dwerghamster, zal altijd ter discussie staan. De eigenschappen van deze kleur Zwart zijn anders dan die van de Campbelli dwerghamster. Zo is de kleur intenser zwart en kent het geen bruine tinten zoals die zwarte kleur van de Campbelli dwerghamster wel het geval is. Bij de Russische dwerghamster verroesten ze nauwelijks en dat gebeurd bij de Campbelli dwerghamster wel. En bij de Campbelli dwerghamster zie je in de vacht witte haren. Bij de Russische dwerghamster kunnen de kleuren Zwart en Mandarijn gecombineerd worden, maar dat levert geen nieuwe kleur op. Zwart overheerst over Mandarijn en de kleur is gewoon zwart. Doordat er hybride Mandarijn kleurige Campbelli dwerghamsters zijn, is nu bekend dat wanneer Mandarijn met Campbelli Zwart combineert, je een soort melkchocola kleur krijgt.

Tijdens mijn zoektocht naar de herkomst van deze kleur bleek dat in Tsjechië een fokker zit die veel dwerghamsters fokt en ook de kleuren Beige en Zwart heeft. Deze fokker spreekt geen Engels. Bij later navraag bleek dat hij de zwarte kleur gekocht heeft van een persoon die ze in 2008 uit Nederland heeft gehaald. Ook heb ik met een fokker / handelaar in Amerika gesproken die al vier jaar eerder Zwarte russen heeft. Hij beschouwt de Zwarte Rus als een zuiver Ruskleur. De echte herkomst van de kleur Zwart zal mijn inziens altijd een raadsel blijven.

De kleurbenaming Russisch Blauw heb ik zelf bedacht. Wanneer je naar bijvoorbeeld de konijnen kijkt, dan wordt de donker blauwe kleur ook Russisch Blauw genoemd en genetisch gezien gaat het ook om aadd. Internationaal hebben ze deze kleurbenaming letterlijk vertaald en wordt het Russian blue genoemd. Soms wordt het ook wel Solid Blue genoemd.