Imperial

Imperial is geen kleurmutatie op zich, maar zorgt ervoor dat de buikkleur wit is. De mutatie is in Amerika ontstaan, maar is daarna nooit echt populair geworden. Het gaat hier om een dominante mutatie die in homozygote vorm lethaal is. Het lijkt erop dat de mutatie verloren is gegaan. Bij onderzoek blijkt geen fokker deze mutatie nog te hebben. Het enige wat ik tegen ben gekomen is een topic op een hamsterforum van 2006 waar iemand foto's van Imperial laat zien. Daaruit zou geconcludeerd kunnen worden dat de mutatie nog wel ergens aanwezig zou kunnen zijn.

Ook in het wild komen exemplaren met witte buiken voor. Zelf heb ik Russische dwerghamsters uit het wild gehad en daarvan hadden sommige exemplaren een witte buik. Deze kwamen uit de omgeving van Novorossijsk. Op de onderstaande foto's zijn exemplaren hiervan te zien.

Genetische code: Imim

Imperial is dominant. Het gaat om een lethale factor. Dit betekent dat wanneer een Russische dwerghamster het gen dubbel erft, het niet levensvatbaar is en in de baarmoeder afgestoten wordt. Het onderling kruisen heeft geen negatieve invloeden verder, behalve dat het aantal jongen per nest kleiner is.

Foto's