Golvend haar

Golvend haar is een bijzonder mutatie. Het is genetisch gezien incompleet dominant. Dit betekent dat één gen al effect heeft, maar wanneer de Russische dwerghamster twee genen van geërfd heeft, een "ander" effect heeft. Bij één gen zorgt het ervoor dat ze rond 10-12 tot 16-18 dagen de haren golvend zijn. De haren zijn iets langer en hebben een golf structuur. Daarna trekt het snel weg. Je ziet er niets van. Maar het kan dan wel terug komen. Wanneer ze op leeftijd zijn, kunnen ze ineens vreemd haar krijgen en eventueel iets kaler over komen. Dit alleen in combinatie met de mutatie Zwart. Bij het erven van twee genen, dan blijft de haarstijl vanaf het begin. Ze hebben in begin golvend haar en later gaat het vacht wat krullen. In het begin was de golfslag meer aanwezig dan later. Ik heb gemerkt dat wanneer het gecombineerd wordt met Geel-wildkleur roodoog (bijvoorbeeld Dove of Lilac roodoog), dat dan extremer is. Misschien is de benaming golvend haar niet correct. Misschien had ik ze punkers moeten noemen, omdat de haarstijl op later leeftijd eigenlijk niet meer is en meest weg heeft van punkers.

Bij het fokken met deze mutatie heb ik Geel-wildkleur roodoog gezien met krullend buikhaar. Misschien is dit een uitzondering, maar het zou kunnen zijn dat het eveneens hierop effect heeft. De fokker Ed heeft een Pearl met golvend haar gefokt. Deze is waarschijnlijk tevens Zwart en daarom komt het tot uiting. Ook heb ik Mandarijn en Camel gezien met iets langer haar. Net of dat dan de golf niet aanwezig is.

Deze mutatie vind ik zelf erg moeilijk te fokken en het effect kent vele nuances.

Genetische code: nog onbekend

Tot heden is onbekend wat Golvend haar nu precies is. Genetisch gezien vererft het incompleet dominant. Gecombineerd met wildkleur komt het niet tot uiting. In combinatie met Zwart heeft het effect. Eén gen heeft al effect maar bij erven van twee genen heeft het meer / ander effect.

Foto's