Chocola

Het gaat hier om een donker chocolade kleur. Omdat hiervoor Vies-bruin wordt gebruikt, gaat het hier om een hybride lijn van de Russische dwerghamster.

Genetische code: aamm

Chocola is genetisch gezien de combinatie tussen Zwart en Vies-bruin (het Moscow-gen).

Foto's


Informatie

Bij de kleur Vies-bruin en de Vies-bruin gerelateerde kleuren zoals Chocola komt de afwijking "draaikop" voor. De kop staat niet recht op de romp en wordt vooral bij stress scheef gehouden. De baby's die het hebben, zie je veel meer in het nest draaien dan normaal. Wanneer ze ongeveer twee weken oud zijn, dan kan het voorkomen dat ze oriƫntatie problemen hebben en niet in een rechte lijn lopen. Bij de meeste exemplaren trekken de oriƫntatie problemen weg. Deze afwijking is kleurgebonden en is niet simpel eruit te fokken. Wel is het zo dat in de eerste generaties het veel vaker voorkwam dan nu. Zelf heb ik meer dan tien generaties terug op Blauw-wildkleur gefokt en ik kreeg nog steeds exemplaren met een draaikop. Sommigen zeggen dat de draaikop een hybride probleem is. Dat is niet correct. Je ziet de draaikop afwijking alleen bij de hybriden met een Moscow-kleur. Zelf vermoed ik dat het te maken heeft met de vorm van de kop en hoe dicht de ogen op elkaar staan. De exemplaren die een draaikop hebben, hebben meestal hele slechte koppen. Deze koppen zijn spits en de ogen staan dichter op elkaar. Zelf denk ik dat het probleem door het evenwichtsorgaan, die niet goed is, veroorzaakt wordt. Lees bij de informatie over Vies-bruin meer over deze afwijking.

De jongen met de kleur Vies-bruin gerelateerde kleuren hebben in het begin rode oogpunten. Later verkleurt de oogkleur naar heel donkerrood. Het is zo donker dat het zwart lijkt.