Champagne

De eerste geregistreerde Russische dwerghamster in de kleur Champagne is geboren in juli 2010 (gefokt door Braak). Het kan zijn dat daarvoor eerder geboren is, maar deze is nooit eerder getoond. De kleurslag lijkt op Lilac donkeroog, alleen is deze kleur wat lichter en heeft rode ogen. De kleurslag wordt niet gefokt. Enerzijds door de complexiteit van de combinatie van vier recessieve kleurmutaties en anderzijds omdat Vies-bruin de afwijking draaikop kent en daarom niet of nauwelijks gefokt worden.

Foto's


Genetische code: aaddppmm

Champagne betreft de combinatie tussen vier kleurmutaties: Zwart, Blauw-wildkleur, Geel-wildkleur roodoog en Vies-bruin. Het is een zeer moeilijke mutatie om te fokken omdat het heel lastig is om deze vier kleurmutaties te combineren. Er gaan vele generaties overheen om zover te komen en er zijn geen fokkers die als doel hebben om deze kleur doelbewust te fokken.

Informatie

Het gaat hier om een hybride lijn van de Russische dwerghamster. Dit omdat zowel Geel-wildkleur roodoog als Vies-bruin nodig is om deze kleur te krijgen. Beide mutaties komen oorspronkelijk van de Campbelli dwerghamster vandaan en daarom heeft een Champagne kleur (waarschijnlijk) vier chromosomen met zowel Campbelli als Russische dwerghamster genen. Daarom is de bouw en type niet heel stabiel en is niet mooi. Daarnaast, omdat Vies-bruin gebruikt wordt, heeft deze kleur ook last van draaikop afwijkingen. Zie meer informatie hierover bij Vies-bruin.