Blauw-wildkleur

Blauw-wildkleur is een blauwachtig grijze kleur. De aalstreep en drieboog zijn donker blauwachtig grijs. De oogkleur is donkerblauw. Ondervacht is normaal gesproken leiblauw van kleur. Er zijn ook exemplaren met een lichte grijsblauw tot zelfs een witte ondervacht.

Genetische code: dd

Blauw-wildkleur vererft recessief en wordt met de genetische code dd aangeduid.

Foto's


Informatie

Blauw-wildkleur is de eerste kleurmutatie die bij de Russische dwerghamster is opgetreden. Het eerste exemplaar is in 1988 bij Hazel Williams te Engeland geboren. De kleur wordt ook wel Sapphire genoemd.

Bij de Campbelli dwerghamster is de kleur ook aanwezig, maar dan wordt het Opal genoemd. Genetisch gezien gaat het om dezelfde mutatie. De Opal mutatie is in 1992 bij een wildvanglijn van het laboratorium van Queen's Universiteit ontstaan. Katherine E. Wynne-Edwards heeft gelukkig deze mutatie goed beschreven zodat later duidelijk was dat hier ook om een spontane mutatie ging.

Wetenschappelijk gezien gaat het hier om de 'dilution' mutatie en dit vererft recessief. Het gaat eigenlijk om een mutatie die een stofwisselingsprobleem veroorzaakt. Daardoor ontstaat er een vertraging in de pigment aanvoer en daardoor verandert het zwarte pigment in blauwgrijs. Ook de oogkleur verandert hierdoor van zwart naar donkerblauw. Maar er ontstaan meer vertragingen op cellulaire celniveau en neuronen op hersenniveau. Ervaring is dat Blauw-wildkleur en gerelateerde kleuren wat rustiger overkomen.

Ondervacht

Normaal gesproken heeft de Blauw-wildkleur een leiblauwe ondervacht. Er zijn ook Blauw-wildkleuren zijn met een lichte grijsblauw tot zelfs met een witte ondervachten. Bij het selecteren van de Blauw-wildkleur kan het beste op de leiblauwe ondervacht geselecteerd worden zodat dit blijft bestaan en de kleur donker blijft.

Juiste onderkleur, leiblauw:
Blauw-wildkleur leiblauw ondergrond

Verkeerde onderkleur, witgrijs:
Blauw-wildkleur grijswit ondergrond

Witte ondervacht:
Blauw-wildkleur wit ondergrond