Bacteriën en virussen

Ik hoorde laatst weer dat bij iemand hamster één voor één overlijden. Dit zonder enig idee en zonder enig aantoonbaar reden. Ze waren niet eens ziek! Ik vind dat altijd erg eng. Stel je voor dat het besmettelijk is.

Bij hamsters kan de bacterie Yersinia peudotuberculosis voorkomen. Yersinia pseudotuberculosis kan bij verschillende knaagdieren zoals cavia's, ratten, hamsters en muisachtigen ademhalingsstoornissen, vermagering, abcessen in de interne organen en spijsverteringsstoornissen leiden. Dit kan er dus voor zorgen dat hamsters en dwerghamsters zomaar overlijden. Deze bacterie speelt vooral in het voor- en najaar op, vaak in vochtige ruimtes en bij temperaturen van 10-15 graden. Door de hamsters bytrill te geven gedurende ongeveer 7 tot 10 dagen, kan je het behandelen. Natuurlijk moet je daarnaast de kooien en omgeving goed ontsmetten. Zo was er in 2005 een fokker waar de dwerghamsters één voor één overleden, zonder dat hij zag dat ze ziek werden. Hij heeft op één overleden dwerghamster sectie laten doen en deze bacterie bleek de oorzaak van het overlijden te zijn.

Er zijn andere bacteriën die voor luchtweg infecties kunnen zorgen. Maar ook zijn er virussen die dat kunnen. Virussen kunnen we niet behandelen en normaal gesproken gaat het met virussen het altijd binnen enkele weken over. Daarom zou een dierenarts een hamster met een luchtweg infectie een antibiotica voorschrijven. Dit omdat hij niet uit gaat zoeken of het om een bacteriële veroorzaker of niet.

Een ander bekende bacterie soort is de Staphylococcus aureus. Wondjes die geïnfecteerd worden door staphylococcen vormen onderhuidse abcessen. Een abces is een opstapeling van etter gelokaliseerd in de onderhuidse weefsel. Een abces moet doorgepikt worden en schoon gemaakt worden en eventueel moet er een antibiotica voorgeschreven worden. Als je zoiets ziet en je hebt er geen ervaring mee, ga dan naar een dierenarts.

Ook kunnen dwerghamsters een hersenvliesontsteking oplopen. Het komt niet heel vaak voor. De dwerghamster gaat dan de kop scheef houden en wat je ook vaak ziet is dat ze rondjes gaan lopen (zeg maar tollen). Het geven van een antibiotica lost het probleem op.

Bij de Syrische hamster komt een dodelijke virus Papova voor. Dit zorgt ervoor dat Syrische hamsters tumoren en wratachtige knobbels rond de nek, bek en de kin krijgen. Soms krijgen ze die ook op de buik. Uiteindelijk overlijden ze eraan. Een zeer groot nadeel van deze virus is de lange incubatietijd: 5 tot 30 weken. Dwerghamsters worden niet ziek van deze virus, maar kunnen naar zeggen wel het virus verspreiden. In Nederland komt de virus SOMS voor. In zowel 2009 als 2010 zijn er gevallen bekend waarbij het lijkt of het om Papova gaat, echter het gaat allemaal om gevallen waarbij geen bloedtest gedaan is. Ook lijkt het erop dat medio september 2008 een aantal gevallen in Finland zijn geweest. Ook zijn in Finland spontane overleden hamsters in diverse dierenwinkels gezien. Deze hamsters komen via Zweden naar Finland. In Zweden is in 2005 een grote uitbraak geweest. Het is daarom raadzaam om zeer zorgvuldig om te gaan met het halen van nieuwe bloedlijnen uit het buitenland. Fokkers uit o.a. Duitsland halen ook dieren uit Zweden en Finland en het kan zomaar zijn dat het virus zo overslaat naar ons land. Klik hier voor meer informatie (this article include an English translation which is about Papova virus). En klik hier voor een pdf van een wetenschappelijk artikel.

Papova virus

Bij de Syrische hamster komt ook natstaart voor. Natstaart is een waterachtige diaree en zorgt ervoor dat de kont nat uitziet. Het is een heel gevreesde ziekte, dit omdat het erg besmettelijk en dodelijk is. Het sterftepercentage licht zeer hoog: zonder behandeling sterft 9 op de 10 hamsters. Ze sterven meestal binnen 3 dagen nadat je de eerste symptomen hebt gezien. Dwerghamsters kunnen dit NIET oplopen. Bij een uitbraak in een grote fokkerij bleek de Syrische hamsters wel ziek van te worden, maar de dwerghamsters die in eenzelfde ruimte gehouden werden, werden niet ziek. Klik hier voor meer informatie over natstaart.

Wanneer je een vermoeden hebt dat je hamster ziek is, aarzel niet en ga naar de dierenarts!

Martin Braak
(c) 7 september 2008