Wintervacht (versie 2004)

De Russische dwerghamster is de enige in gevangenschap gehouden dwerghamster die wintervacht kan krijgen. De Engelse benaming voor de Russische dwerghamster is niet voor niets Winter White. Het betekent namelijk dat deze dwerghamster in de winter wit kan worden.

Je denkt heel snel dat het aan de temperatuur ligt dat een Russische dwerghamster in wintervacht gaat. Niets is minder waar. Het ligt namelijk niet aan de temperaturen, maar aan de lengte van de dag of aan het lichtinterval. Stel je voor dat in Siberiƫ ineens koud is en dat er sneeuw ligt. Dan is het te laat om van vacht te veranderen. Naarmate de winter nadert, worden de dagen korter. De Russische dwerghamster krijgt een prikkel dat de winter in aantocht is. De vacht kan heel licht grijs worden tot zelfs spierwit. De buikkleur verandert ook. Deze wordt in plaats van wit met een lei blauw onderkleur geheel wit. Ook het haar wordt iets donsiger zodat ze wat nog beter tegen kou kunnen.


Links een blauw-wildkleur in wintervacht en rechts zonder wintervacht.

Er zijn wetenschappelijke tests gedaan en hieruit is gebleken dat wanneer een Russische dwerghamster bij temperaturen van 20-25 graden in het donker gehouden worden, ze wintervacht krijgen. Ook kwam uit deze onderzoek naar voren dat het voldoende was om 's nachts vijf minuten de lamp aan te laten gaan, voldoende was om voor te zorgen dat de Russische dwerghamsters niet in wintervacht gaan.

Een Russische dwerghamster in wintervacht is minder vruchtbaar. Het is een fabel dat ze, als ze wintervacht hebben, steriel zijn. Minder vrachtbaar betekent minder snel. Uit praktijk kan ik zeggen dat het aan de man ligt. Wanneer je een vrouwtje in wintervacht koppelt met een mannetje zonder wintervacht, dan raakt het vrouwtje in een normale tijd zwanger. Wanneer je een mannetje in wintervacht koppelt met een vrouwtje, zul je merken dat het langer duurt. Ook heb ik het idee dat wanneer de eerste verschijnselen zijn dat het mannetje uit wintervacht gaat, hij alweer normaal vruchtbaar is. Klik hier voor pagina twee. Op deze pagina kan je zien hoe een Russische dwerghamster langzamerhand in wintervacht gaat en tijdens haar wintervacht jongen krijgt.

In gevangenschap krijgen de meeste Russische dwerghamsters geen wintervacht. Dit komt enerzijds doordat wij kunstmatig licht hebben en anderzijds omdat de fokkers het (bewust of onbewust) eruit fokken. Er zijn namelijk lijnen Russische dwerghamsters bekend die minder gevoelig zijn om wintervacht te krijgen. Dit komt waarschijnlijk omdat in het verleden fokkers zijn geweest (of nog zijn) die in donkere schemerige ruimtes fokken en doelbewust de Russische dwerghamsters eruit selecteren die wintervacht krijgen.

Wintervacht begint meestal bij de achterham (= kont) en bij de ogen. Meestal zijn de eerste verschijnselen van wintervacht dat de achterham wat grijze tinten vertoont en dat boven de ogen een zilverachtige "wenkbrauwtje" ontstaat. Dit is niet altijd zo. Soms vormen er op de rug grijze plekken.

De hamster rechts op de foto is een blauw-wiildkleur. Je kunt achter de oren en boven de ogen zien dat zij wintervacht gaat krijgen. De eerste grijze vlekken zijn al gevormd.

De foto is gemaakt op 10 december 2004.

De onderstaande eerste drie foto's zijn van dezelfde Russische dwerghamster maar dan 20 dagen later; de foto's zijn gemaakt op 30 december 2004. Je kunt goed zien dat zij steeds witter en witter wordt. Als je goed kijkt is de buikkleur geheel wit geworden. De laatste twee foto's zijn gemaakt op 12 februari 2005.


Foto van 30 december 2004


Foto van 30 december 2005


Foto van 30 december 2004


Foto van 12 februari 2005


Foto van 12 februari 2005

Ga naar pagina 2 - Wintervacht en vruchtbaarheid

(c) Martin Braak