Merle

Merle is geen kleur, maar een patroon. Het is een soort bontfactor waarbij de witte vlekken voornamelijk in de nek gepositioneerd zijn. De meeste Merles hebben een witte kraag en hebben op de achterhand tussen de normale haren ook witte haren zitten. Ook hebben de meeste exemplaren op de kop een klein wit stipje. Wanneer je de Merle met Blauw-wildkleur combineert, dan zorgt het ook voor dat de kleur lichter wordt. De aalstreep is meestal geheel aanwezig. Soms is het in de nek iets onderbroken.

Genetische code: Meme

Merle vererft dominant. Tot heden is er geen informatie bekend of deze mutatie lethaal is. Echter, gezien het feit dat ik geen Merle geconstateerd heb die alleen maar Merles voortbracht, is nog niet aangetoond of een Merle twee genen Merle kan hebben. Bij kruisingen tussen Merles onderling zijn geen problemen geconstateerd.

Foto'sInformatie

Op 4 november 2003 is bij Susan Washbrook in Engeland deze nieuwe mutatie ontstaan. Januari 2005 heb ik de eerste exemplaar op een show in Engeland gezien en die was van Melissa Chamberlain. Er was over de Merle weinig bekend, behalve dat het in een pure lijn is ontstaan en dat het een hele aparte kleur blauw met witte stipjes was. Later werd pas duidelijk dat die blauwe kleur er niets mee te maken had en dat het om een dominante mutatie gaat.

Onderscheid tussen Pearl en Merle

De Pearl en Merle zijn mutaties die heel erg op elkaar lijken. Het verschil is soms heel lastig te onderscheiden. Sommige Pearls lijken heel erg op de kleur Merle. Het lastige is dat zowel Pearl als Merle in regelmaat anders uit wil zien en er geen vaste eigenschappen heeft die altijd aanwezig zijn.

Een groot verschil is dat een pearl meestal bij de achterpoten geen zichtbare drieboog heeft, terwijl een Merle dit meestal wel heeft. Een Merle heeft bijna altijd een witte band en op de kop een klein wit stipje. De Pearl heeft meer wit op de kop en onder de ogen, terwijl een Merle heel vaak een volledige gekleurde kop heeft. De kleur van de achterkant van de oren is bij Merle wat donkerder dan bij de Pearl. Bij een Mandarijn Pearl is de kleur op de kop oranje en blijft het oranje, terwijl bij een Merle Mandarijn combinatie de kleur op de kop wel bijkleurt, net als bij een normale Mandarijn. Maar nogmaals, de mutatie Pearl en Merle lijken sterk op elkaar en sommige Pearls hebben ook een witte stip op de kop en sommige Pearls hebben ook een witte band omdat ze zo donker van kleur zijn. Daarom is het belangrijk dat fokkers de kleuren Pearl en Merle goed uit elkaar houden en goed blijven registreren.

Merle gecombineerd met een ander kleur

Merle kan je zonder problemen met andere mutaties combineren. Bij het combineren kan je heel goed zien dat Merle een ander mutatie is dan de Pearl. Bijvoorbeeld wanneer je een Mandarijn met Merle combineert, blijft de aalstreep niet oranje en verkleurt het naar bruin. En een Merle gecombineerd met Beige levert geen donker roodoog op, maar gewoon een zwartoog. Bij een aantal kleuren is het zichtbaar dat Merle de kleur lichter maakt. Zie bij foto's de verschillende mogelijkheden.