Beige

Beige is een egale zachte beige kleur. De aalstreep is nog net te zien, maar bij de meeste exemplaren zijn de driebogen niet afgetekend. Er zijn ook exemplaren waarvan de aalstreep nauwelijks c.q. niet te zien is. De fokkers noemen dit ook wel self, self-coloured of effen. De kleur werd in 2004-2006 door diverse fokkers gefokt en veel via de Oostbloklanden geïmporteerd. Ze waren niet mooi qua type en bouw en hadden vaak spitse koppen. Daarnaast zaten er exemplaren bij waarvan de kop en romp niet mooi recht waren. Dit wordt ook wel draaikop genoemd. Daarnaast zijn er exemplaren die vreemd kijken. Ze kijken vreemd omhoog als je de kooi van boven open doet. Wanneer je een vinger naar hun toe steekt, zul je merken dat ze niet met hun handjes jouw vinger pakken. Deze exemparen zien slecht of zijn zelfs blind. Russische dwerghamsters zien van nature al slecht. En ze hebben er geen last van. Daarom zie je dat in de kooi ze normaal gedragen.

De dierenwinkels gingen deze kleur steeds vaker weigeren en de serieuze fokkers stopten met deze kleur in verband met de problemen en om de hybride uiterlijk. Beige is tegenwoordig een zeldzaamheid geworden.

Genetische code: ddmm

Beige is genetisch gezien de combinatie tussen Blauw-wildkleur en Vies-bruin. Het gaat hier om het Moscow-gen dat afkomstig is van de Campbelli dwerghamster.

Foto's


Informatie

De eerste Vies-Bruine en Beige Russen zijn rond 2003 via de dierenhandel vanuit Tsjechië naar Nederland gekomen. Nederland is een handelsland en per week worden duizenden dwerghamsters geïmporteerd, vooral uit de Oostbloklanden. Aan de eerste exemplaren was heel goed te zien dat het om een hybride dwerghamster ging. Ze waren niet mooi van bouw en type, ze hadden gigantische oren, warern langwerpig en hadden een hele spitse kop. Ik heb direct inteelt gepleegd en hierbij kwamen problemen naar voren die ik ken wanneer je hybride dwerghamsters waarvan binnen vijf generaties nog een Campbelli dwerghamster is gebruikt, onderling kruist. Er kwamen o.a. haarloze / rexachtige dwerghamsters uit en dwerghamsters die niet groot wilden worden. Het terug kruisen van deze dwerghamsters op de Campbelli dwerghamster ging snel en zonder problemen. Bij het terug kruisen op een Moscow Campbelli, kwam in eerste generatie weer een Moscow kleur uit. Dit is de reden om ze als hybride aan te merken.

Bij de kleur Vies-bruin en de Vies-Bruin gerelateerde kleuren zoals Beige komt de afwijking "draaikop" voor. De kop staat niet recht op de romp en wordt vooral bij stress scheef gehouden. De baby's die het hebben, zie je veel meer in het nest draaien dan normaal. Wanneer ze ongeveer twee weken oud zijn, dan kan het voorkomen dat ze oriëntatie problemen hebben en niet in een rechte lijn lopen. Bij de meeste exemplaren trekken de oriëntatie problemen weg. Deze afwijking is kleurgebonden en is niet simpel eruit te fokken. Wel is het zo dat in de eerste generaties het veel vaker voorkwam dan nu. Zelf heb ik meer dan tien generaties terug op Blauw-wildkleur gefokt en ik kreeg nog steeds exemplaren met een draaikop. Sommigen zeggen dat de draaikop een hybride probleem is. Dat is niet correct. Je ziet de draaikop afwijking alleen bij de hybriden met een Moscow-kleur. Zelf vermoed ik dat het te maken heeft met de vorm van de kop en hoe dicht de ogen op elkaar staan. De exemplaren die een draaikop hebben, hebben meestal hele slechte koppen. Deze koppen zijn spits en de ogen staan dichter op elkaar.

Op dit filmpjes hieronder kan je de afwijking draaikop bekijken:



De jongen met de kleur Vies-Bruin gerelateerde kleuren hebben in het begin rode oogpunten. Later verkleurt de oogkleur naar heel donkerrood. Het is zo donker dat het zwart lijkt.

Rode oogpunten op moment van geboorte, dat kleurt later bij

In het begin dacht ik, net zoals andere fokkers, dat het hier om de Black-Eyed Argente (BEA / bb) zou gaan. Een verschil met het Moscow-gen en het b-gen is dat de oogkleur bij BEA vanaf de geboorte zwart is. De twee kleurmutaties lijken heel sterk op elkaar en en zijn bij de Campbelli dwerghamster heel moeilijk uit elkaar te houden. Een ander verschil is dat het Moscow-gen kleurvast is, terwijl de Black-Eyed-Argente de kleur verandert naarmate de Campbelli dwerghamster ouder wordt. In Nederland zijn de kleuren Moscow en BEA door elkaar gemixed en bij diverse kleuren is het nauwelijks meer zichtbaar of het nu om een Moscow kleur gaat of niet.

In verband met de draaikop afwijking en het vreemd kijken als ze gestoord worden, wordt deze kleur nauwelijks gefokt. Omdat de mutatie nog in de zwarte lijnen voorkomt, komt het soms nog voor dat spontaan deze kleur eruit rolt. In het begin, wanneer ze nog maar paar dagen oud zijn tot aan dat de oogjes open gaan, lijken ze heel erg op Geel Bluefawn (genetisch ddpp). Fokkers die geen ervaring mee hebben maken deze verwarring dan ook vaak.

Foto ter ondersteuning kleur
Foto ter ondersteuning kleur
Bovenstaande foto's zijn van Linda Price, links een Black-Eyed Argente gecombineerd met Opal en rechts een Moscow gecombineerd met Opal.