Interview Martin Braak door Niek Wessels

Onderstaand is een interview dat door een twaalfjarige jongen in 2009 is afgenomen. Hij moest voor school een interview doen.De informatie die hieronder staat stamt dus uit 2009. Het was de situatie van toen. Tegenwoordig heb ik een ander aantal hamsters, ziet mijn verzorging anders uit, geef ik geen Kona Corn als voer meer en fok ik bijvoorbeeld wel met de Campbelli dwerghamster.

Ik laat dit artikel online staan ter herinnering. Wel is de knaagdieren vereniging van naam gewijzigd en dit is aangepast. Rest van de tekst is niet gewijzigd.


Wanneer bent u begonnen met hamsters kweken?

Toen ik ongeveer vijf jaar was, kreeg mijn broer een hamster. Natuurlijk wilde ik ook een hamster en na veel zeuren kreeg ik die. De ene hamster was een vrouwtje en de ander een mannetje. Het duurde niet lang voordat we ons eerste nestje hadden en sinds die tijd fok ik met hamsters. Op de lagere school konden mijn broer en ik met gemak de door ons gefokte hamsters kwijt.

Martin Braak, jonge leeftijd

Toen ik ongeveer 11-12 jaar oud was, zag ik op de tv dwerghamsters. Het ging om de Russische dwerghamster en ik kreeg als tip dat ze in een dierenwinkel in Rijssen te koop waren. Samen met mijn ouders ben ik daar naar toe gegaan en zo kocht ik mijn eerste Rusje. Later heb ik een koppeltje gekocht en begon ik hiermee te fokken. Sinds die tijd fok ik merendeel met de Russische dwerghamster.

Eigenlijk spreek je niet over kweken maar over fokken. Vogels kweek je, hamsters fok je.

Op welke manier bent u begonnen?

Eigenlijk heel klein, af en toe een nestje. Pas later werd het meer en meer. Op een gegeven moment hadden mijn broer en ik samen meer dan 100 kooien.

Waarom Russische dwerghamsters?

De Russische dwerghamster is van nature een hamster die heel bang is en daarom heel gemakkelijk tam te maken is. Hij zal niet snel bijten. Ze zijn heel gemakkelijk en goed te houden. Later ben ik ook gaan fokken met andere soorten, maar ze hebben niet zo'n karakter als de Rus.

Hoeveel hamsters heeft u nu?

Op dit moment 190 (dwerg)hamsters (moment van interview).

Hoe fokt u hamsters, wat hebt u daarvoor nodig?

De Russische dwerghamster laat ik in eerste instantie als groepje opgroeien waarna ik ze daarna opsplitst in koppels. Als koppel laat ik ze bij elkaar en ze fokken nestje na nestje. De eerste twee nestjes zijn vaak vlak achter elkaar en daarna komen er rustpauzes. De ene Rus fokt slechts 2-3 nestjes en de ander wel 5 nestjes. Ze reguleren zelf zoals dit in de natuur ook gebeurd.

Bij de Syrische hamster gaat het anders. Ze zijn solitair en dat betekent dat ze niet als koppel gehouden kunnen worden. Wanneer ik een nestje wil, dan zet ik het mannetje en het vrouwtje bij elkaar. Dit gebeurd meestal laat in de avond. Het vrouwtje moet willig zijn; dit is ze 1 keer in de vier dagen. Wanneer het vrouwtje gedekt is, zet ik ze weer terug in haar eigen kooi. En dan is het afwachten of ze een nestje krijgt.

Daarnaast heb ik een koppeltje Roborovski's en een paar Chinese dwerghamsters. Maar met deze laatste soort fok ik niet meer. Op dit moment heb ik geen Campbelli dwerghamsters.

Waar houd u al die hamsters?

De meeste dwerghamsters staan in mijn bijkeuken. Een paar staan boven en een paar staan in mijn woonkamer.

Hoeveel tijd besteedt u aan het hamsters verzorgen?

Nadat ik opgestaan ben, begint in de ochtend de eerste verzorging. De ene dag krijgen al mijn hamsters eten en waar nodig water. De ander dag doe ik slechts controle en waarnodig geef ik ze extra eten en water. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Door de week in de avond ben ik ook even bezig met verzorgen. Beetje afhankelijk hoe rustig aan ik het doe. De ene keer loop ik alleen even langs of alles goed gaat, de ander keer ga ik de nestjes bekijken.

Meestal maak ik doordeweeks 2-3 kooien schoon. In het weekend ben ik wat langer bezig. De meeste kooien worden dan namelijk schoon gemaakt. Tijdens het verzorgen bekijk ik hoe het met de hamsters gaat en of er iets bijzonders is. Soms ontdek je weer iets leuks en soms ontdek ik minder leuke dingen.

Wat geeft u de hamsters te eten?

Ik geef mijn hamsters knaagdierenmix van Kona Corn. Dit voer bestaat uit maïsvlokken, zonnebloempitten, erwtenvlokken, gepofte tarwe, lekkerbekjes, johannesbrood, wortel krokets, knaagdiersticks, wortelstukjes, pinda's, pompoenpitten en nog veel meer. Het is heel speels voer wat ze erg lekker vinden.

hamster met voer Wat doet u met al die hamsters?

Een klein deel houd ik. Dat zijn de hamsters waarmee ik verder wil fokken. Je moet het zo zien dat ik een populatie Russische dwerghamsters heb waar mee ik fok en elke keer moet ik nieuwe dieren aanhouden om enerzijds goede bloedlijnen vast te houden en anderzijds om een nieuwe generatie te fokken om verder te gaan met een bepaald doel (bijvoorbeeld het fokken van een kleurslag). Het restant gaat weg. Een klein deel hiervan gaat naar mensen die graag een hamster van mij willen hebben, maar een groot deel gaat naar diverse dierenwinkels.

Zijn er ook tentoonstellingen voor hamsters?

Ja die zijn er. In Nederland heb je de Nederlandse Kleine Knaagdierenfokkers Vereniging (NKV), voorheen heette dit Landelijke Vereniging van Kleine Knaagdierenliefhebbers en daarvoor NMC. NMC staat eigenlijk voor Nederlandse Muizenfokkersclub. Maar omdat niet alleen muizenfokkers bij deze vereniging aangesloten zijn, is de naam gewijzigd. NMC houdt op diverse tentoonstellingen keuringen waar mensen kleine knaagdieren zoals muizen, ratten maar ook hamsters in kunnen laten keuren. Op een keuring keurt de keurmeester de dieren en bekijkt of ze aan de standaard voldoen. Hoe beter deze voldoen, hoe hoger de score. En de besten winnen de prijzen. De fokkers pronken met de door hun gefokte en de door hun gehouden knaagdieren. Maar daarnaast laten ze hun dieren controleren door een ervaren keurmeester, zeg maar een controle. Ook geef de keurmeester kritiek zodat je als fokker hier mee iets kunt doen en rekening kunt houden.

Het is dus niet alleen tentoonstellen van je hamsters, maar sportief aangaan van uitdaging wie de beste hamsters heeft, een controle door een keurmeester of je hamsters goed zijn en een heel mooi gelegenheid om ervaring met andere fokkers uit te wisselen.