Voeding van de Syrische hamster

In de dierenwinkel en ook bij veel supermarkten kan je verschillende merken hamstervoer kopen. Waar je op moet letten is dat het voer niet te eenzijdig is. De Syrische hamster houdt van diversiteit als het om voer gaat. Goed hamstervoer bestaat bijvoorbeeld uit graskorrels, rogge, pindaís, graan, johannes-brood, haver, maÔs, gedroogd brood (vaak gekleurd), zonnepitten en andere soorten pitten en noten. Vaak voegt de fabrikant de benodigde vitaminen extra aan toe. Dit zit meestal in de graskorrels of gedroogd brood, toegevoegd op het moment dat ze het kleuren. Ook zijn er egale brokken geschikt voor hamsters te koop. Nadeel is dat het eenzijdig lijkt en dat de hamster altijd hetzelfde eet. Wel heeft het als voordeel dat bij het eten altijd alle benodigde vitaminen en eiwitten binnen krijgt en niet kieskeurig kan zijn. Maar in de praktijk zie je dat een hamster bijna nooit kieskeurig is en altijd heel diverse eet. Geef een hamster geen konijnenvoer. Dit is veel te eenzijdig en niet goed voor de hamster. Caviavoer kan wel omdat dit veelal hetzelfde voer is met extra vitaminen C. Een hamster heeft in principe geen vitaminen C nodig en zal het daarom uitplassen.


Hope Farms

Kona Corn

Een Syrische hamster eet ongeveer 8 tot 15 gram voer per dag. Hij regelt zelf zijn voedselopname en je hoeft dus niet elke dag te voeren. Beste is om de hamster om de dag een handje voer te geven. Dit is gemiddeld zo'n 30 gram en is qua hoeveelheid beter te geven. De eerste dag eet hij de echte lekkere dingen op en volgende dag het restant. Wanneer je een hamster te veel voer geeft, dan zal hij niet overmatig eten en dik worden. Maar zal dit of laten liggen of gaan hamsteren en dus opslaan bij zijn voer voorraad.

De Syrische hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc. Geef dit wel in beperkte mate. Overmaat kan namelijk schadelijk zijn. Daarnaast hamsteren veel Syrische hamsters en wanneer ze vers groente of fruit hamsteren, kan dit gaan rotten.

Je kan je hamster nog meer verwennen door af en toe een lekker hapje te geven. In de dierenwinkel zijn diverse snoepjes zoals yochurtdrops, tarwe-aren en knabbelsticks te koop. Maar je kunt ook denken aan ongezoute nootjes, rozijnen of een stukje gedroogd brood.

Natuurlijk moet een hamster beschikken over vers drinkwater. Het beste is om een nippelfles te gebruiken zodat het water niet vies wordt. Waterbakjes kan natuurlijk ook, maar dan moet je wel elke dag vers nieuw water geven.

Mogelijke ingrediŽnten hamstervoerHieronder zie je een overzicht van de mogelijke zaden, noten, gedrooge groente en andere ingrediŽnten wat in hamstervoer voorkomt.

Tarwe

Tarwe (Triticum-species) is een graansoort dat over de wereld veel aanwezig is. Tarwe is rijk aan vitaminen B-complex (vooral B11).
Gepofte tarwe

Gepofte tarwe zijn tarwekorrels die onder hoge druk verwarmd en opengebarsten zijn en bevat dezelfde vitaminen als tawre. In bepaalde hamstervoer zit geen tarwe maar alleen gepofte tarwe.
Zonnebloemzaad

Zonnebloemzaad wordt ook wel zonnebloempitten genoemd en zijn de zaden van een zonnebloem. Het is eiwit rijk en bevat veel vitamine B1 en B6. Tevens bevat het de benodigde magnesium.
Johannesbrood

Johannesbrood zijn eetbare peulen van de Johannesbroodboom en worden snel droog en hard. Het heeft een hoge voedingswaarde en geeft veel energie.
Gedroogde erwten

In gedroogde erwten zit de benodigde vitamine A.
Erwtenvlokken

Dit zijn geplette erwten. Dit wordt gedaan omdat een hele erwt lastig te eten is en bij ineens inslikken door knaagdieren moeilijk verteerbaar is.
Haver

Haver is een eenjarige plant uit de grassenfamilie. Haver bevat saponinen, kiezelzuur, kobalt, magnesium, ijzer, de vitaminen K, E, B1, B2, B6 en carotenen.
Pompoenpitten

In pompoenpitten zit veel mineralen zoals calcium en fosfor.
Mais

Mais is een graan wat origineel afkomstig is uit Midden-Amerika en behoort tot de grassen.
Maisvlokken

Dit zijn de lichtgele platte stukjes. Hele maiskorrels zijn lastig te eten en daarom wordt het geplet.
Gedopte pinda's

In pinda's zit heel veel magnesium en bevat de benodigde vetten.
Gedroogte wortelstukjes

Gedroogde wortel bevat vitaminen A, B-complex en C.
Gedroogd brood

In bepaalde hamstervoer zitten kleine stukjes gedroogd en gekleurd brood.
Speelvoer en knaagbrokken

In bepaalde hamstervoer zit speelvoer. Dit zijn grote en harde stukken waar ze lekker aan kunnen knagen.
GeŽxtrudeerd tarwe

Tarwe op een hoge termperatuur verhit en daarvan een krokant brok gemaakt. Dit stimuleert het kauwen.
GeŽxtrudeerd Johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel op een hoge termperatuur verhit en daarvan een krokant brok gemaakt. Dit stimuleert het kauwen.
Gedroogde insecten

Gedroogde insecten zitten boordevol vitamine A en D3.
Gedroogde wormen

Gedroogde wormen zijn heel gezond voor hamsters. Ze zitten boordevol vitamine A en D3. Maar ze moeten het wel in beperkte mate krijgen.

Melasse en term zonder toegevoegde suikersMelasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Melasse wordt gebruikt als bindmiddel / plakmiddel met betrekking tot de gekleurde harde brokken wat in veel voeding te vinden is. Toch gebruikt niet iedereen hiervoor melasse. Er zijn ook fabrikanten zoals Supreme die Johannesbroodpitmeel als bindmiddel gebruiken.

Dit is op de verpakking vaak terug te vinden. Op de verpakking staat dan "zonder suikers" of "zonder toegevoegde suikers". Zonder suiker is verradelijk omdat je dan denkt dat er geen suiker inzit. Dat is niet het geval, in alle hamstervoeding zit natuurlijke suikers.

EiwitHamsters kunnen niet zonder eiwitten, ze hebben dit elke dag nodig. Eiwitten zijn nodig voor de opbouw van het lichaam. Op jonge leeftijd hebben hamsters meer eiwitten nodig dan wanneer ze oud zijn. Eiwitten zijn eveneens nodig voor het zuurstofstransport naar spiercellen en de opbouw van spierweefsel. Eiwitten bestaan uit aminozuren en spijsvertering breekt het eiwit af tot de individuele, in totaal 25 verschillende soorten, aminozuren.

Eiwitten kan je verdelen in dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zit vooral in vlees en dierlijke producten en plantaardige eiwitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en sojabonen. Dierlijke en plantaardige eiwitten verschillen van elkaar qua aminozuurpatroon. De aanwezigheid van de essentiŽle aminozuren bepaalt de kwaliteit van het eiwit. Eiwitten met een hoog gehalte aan aminozuren hebben een hoge biologische waarde. Over het algemeen hebben dierlijke eiwitten een hoger biologische waarde dan plantaardige eiwitten. Dit komt omdat dierlijk eiwit qua patroon het meest op het eigen eiwit lijkt. Behalve soja-eiwit, dat heeft eveneens een hoge biologische waarde.

In veel hamstervoer zit weinig of geen dierlijk eiwit. In principe is dit ook niet nodig. Op veel websites staat dat een hamster dierlijk eiwit moet hebben. Dit is een fabel! In het wild eten hamsters soms kleine diertjes, maar dit is niet dagelijks en veelal bij toeval dat ze het vinden of vangen. Dierlijk eiwit in de vorm van meelwormen, hardgekookt ei of een hondenbrok vinden ze heel lekker en kan een goede bouwsteen zijn bij het opgroeien of tijdens en na de zwangerschap. Geef geen krattenbrokken, want deze zijn veel te zout. Maar zoals al aangegeven is het niet echt nodig. Want in hamstervoer zit namelijk heel veel plantaardige eiwitten.

De behoefte van eiwit is afhankelijk van de leeftijd van de Syrische hamster. Jonge hamsters moeten nog groeien en hebben daarom meer behoefte aan eiwit. Dierlijk eiwit is op later leeftijd moeilijk verteerbaar en te veel hiervan is voor de hamster niet gezond. Veel eiwit is op latere leeftijd ook niet meer nodig, het is een bouwstof en de groei van cellen is op latere leeftijd minder. Plantaardig eiwit bevat minder zwavel bevattende aminozuren zoals methionine. Te veel aan dierlijk eiwit wordt in vet omgezet en kan zorgen voor verzuring van het bloed, kan botdichtheid aantasten, het immuunsysteem verzwakken en de nieren aantasten. Overmatig dierlijk eiwit kan ook groei van tumoren veroorzaken. Maar kan ook het gedrag beÔnvloeden. Bij te veel aan eiwit kan een hamster schrikachtig en/of bijterig worden. Wanneer een hamster ziek is en het urineert meer dan anders, geef dan geen extra dierlijk eiwit. Dit omdat dan de nieren extra aan het werk moeten.

Zwangere en jonge Syrische hamsters hebben extra eiwitten nodig. Daarom wordt wel eens aanbevolen om dan hondenbrokken of meelwormen te geven. Een alternatief dat je aan zwangere hamsters, zogende hamsters en aan opgroeiende hamsters kunt geven is brinta pap. Maar geeft dit in beperkte mate omdat ze hier snel dik van kunnen worden.

MineralenCalcium, fosfor, ijzer etc. zijn miniralen. Het zijn grondstoffen die nodig zijn om te bouwen en nodig voor het goed functioneren van het hamsterlichaam.

Calcium
Calcium geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Tevens is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en zenuwen.

Fosfor
Fosfor is eveneens nodig voor de stevigheid van het skelet. Daarnaast maakt fosfor deel uit van het DNA en is het nodig voor stofwisseling.

IJzer
IJzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen, het transportsysteem van zuurstof. IJzer ondersteunt het immuumsysteem en draagt bij aan de energievoorziening.

Jodium
Jodium is nodig voor de vorming van schildkleirhormonen en die zijn belangrijk voor de groei en de stofwisseling. Ook is ijzer nodig voor het goed functioneren van de zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening.

Kalcium
Kalcium is nodig voor het samentrekken van de spieren en de energiehuishouding in de spieren. Tevens is het nodig voor het goed functioneren van de zenuwen en het handhaven van een normale bloeddruk.

Koper
Koper zorgt dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine en speelt op deze wijze een rol bij het zuurstoftransport. Ook is koper betrokken bij pigmentvorming en bij bindweefsel- en botvorming. Koper is belangrijk voor goede weerstand en draagt bij aan de energievoorziening.

Magnesium
Magnesium is voor de energiestofwisseling, voor de opbouw van de spieren, functioneren van de spieren en overdracht van zenuwprikkels nodig. En zorgt mede voor stevigheid van het skelet.

Mangaan
Mangaan is nodig voor de vorming van botweefsel en is betrokken bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten.

Natrium
Natrium is nodig voor een goed evenwicht in de vochthuishouding, voor het samentrekken van de spieren en de zenuwprikkelgeleiding. Daarnaast levert natrium samen met kalium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk.

Zink
Zink is nodig voor de opbouw van eiwittten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Zink zorgt ook voor gezonde botten, haar, huid en een goed geheugen. Daarnaast heeft zink een belangrijke rol bij de afbraak van koolhydraten. Zink is onderdeel van het hormoon insuline en het zorgt ervoor dat het afweersysteem goed werkt. Het draagt daarnaast bij aan de vruchtbaarheid

VitaminenVitamines zijn chemische verbindingen en spelen net zoals mineralen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Ook zijn ze belangrijk voor een goede gezondheid.

Vitamine A
Vitamine A is betrokken bij de weerstand. Het wordt daarom ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Daarnaast speelt het een rol bij de groei, gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.

Vitaminen B-complex
Vitaminen B-complex bestaan uit verschillende vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, etc.) en hebben allerlei functies zoals het zorgen voor verbranding van koolhydraten, rol bij afbraak van eiwitten en functioneren van zenuwstelsel en het hart.

Vitamine C
Vitamine C is belangrijk voor de goede weerstand. Het zorgt tevens voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Het zorgt tevens voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en draagt bij aan de energiebehoefte.

Vitamine D
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Het bevordert de opname van calcium en fosfor. Vitamine D speelt tevens een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren.

Vitamine E
Vitamine E speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsel. Het is eveneens belangrijk voor de weerstand.

Vitamine K
Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling.

VoedingswaardenPer 100 gramPompoen-
pitten
Zonne-
bloem-
pitten
MaisTarweHaverAmandelenAndijvieSlaGedroogde
erwten
Pinda'sGekookt ei
Eiwit24,5 gr27,0 gr9,2 gr12,4 gr12,6 gr19,5 gr1,5 gr1,3 gr22,5 gr26,0 gr12,9 gr
Vitamine A0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,02 mg0,40 mg0,15 mg0,03 mg0,00 mg 0,22 mg
Vitamine B10,20 mg1,80 mg0,36 mg0,50 mg 0,52 mg0,22 mg0,05 mg0,06 mg0,90 mg0,90 mg0,10 mg
Vitamine B20,40 mg0,18 mg0,20 mg0,15 mg 0,17 mg0,60 mg0,05 mg0,08 mg0,20 mg0,15 mg0,30 mg
Vitamine B60,00 mg1,00 mg0,40 mg 0,04 mg1,00 mg0,06 mg0,04 mg0,06 mg0,30 mg0,30 mg 0,12 mg
Vitamine B110,00 mg0,00 mg0,00 mg 15,0 mg0,00 mg30,0 mg50,0 mg40,0 mg0,00 mg 1,00 mg40,0 mg
Vitamine B120,00 mg0,00 mg0,00 mg 0,0 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg 0,00 mg1,10 mg
Vitamine C0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg0,00 mg 15,0 mg2,00 mg0,00 mg0,00 mg
Natrium6 mg50 mg6 mg10 mg 10 mg5 mg25 mg10 mg20 mg5 mg 145 mg
Kalium800 mg500 mg330 mg500 mg 350 mg850 mg300 mg220 mg1000 mg 700 mg147 mg
Calcium50 mg90 mg15 mg45 mg 80 mg250 mg60 mg40 mg70 mg 60 mg60 mg
Fosfor800 mg600 mg250 mg400 mg 340 mg450 mg70 mg33 mg350 mg 370 mg220 mg
IJzer10 mg5,5 mg0,5 mg3,3 mg 6 mg4,1 mg0,4 mg1,1 mg5,2 mg 2,1 mg2,1 mg
Magnesium160 mg390 mg45 mg140 mg 0 mg150 mg10 mg10 mg90 mg 2100 mg10 mg
Koper0 mg2,4 mg0,04 mg0,6 mg 0,47 mg0,8 mg0,05 mg0,05 mg0,2 mg 0,5 mg0 mg
Zink6 mg4,2 mg1 mg4,1 mg 4,5 mg2,1 mg0,3 mg0,22 mg3,2 mg 3,0 mg1,3 mg

Gebrek aan en te veel aan voedingsstoffenEen tekort aan eiwit, vitaminen of een ander voedingsstof kan tot problemen leiden. Maar ook een te veel van een bepaalde voedingsstof kan tot problemen leiden. Bijvoorbeeld een tekort aan vitaminen A kan leiden tot groeistoornis of kan zorgen voor een te kleine nest. Te veel aan vitaminen A kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, koppijn en kan leiden tot vergroting van de lever. Een langdurig te veel aan vitaminen D kan schade veroorzaken aan het hart, de nieren en bloedvaten. Wanneer je hamstervoer zelf samenstelt, dan moet je rekening houden met de samenstelling van de hoeveelheid van de voedingsstoffen. Hieronder een tabel met daarin de mogelijke verschijnselen indien er sprake is van een gebrek of overmaat.

Gebrek aan of overmaat vanVerschijnselenTe vinden in
Eiwit Bij gebrek: slechte vacht, haaruitval, longonsteking, onvruchtbaarheid, slechte groei van jonge dieren, kannibalisme, bijterigheid

Bij overmaat: schikachtig gedrag, bijterigheid
Gedroogde erwten, bonen, soja, pinda's, pistachenoten, cashewnoten, pompoenpitten
Vitamine A Bij gebrek: longontsteking, huidslijmvlies- en oogbeschadigingen, groeistoornissen, diarree en algemene infectiegevoeligheid, krampen, kleine nesten, dun haar, maagzweren

Bij overmaat: vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, koppijn, vergroting van de lever
Wortelen, eigeel, vers groenvoer, bananen en andere fruit
Vitamine B-compl. Bij gebrek: haaruitval, verminderde vruchtbaarheid, gewichtsverlies, verteringsstoornissen, trillen, zenuwverschijnselen, bloedarmoede, infecties

Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van een hoge vitamine B inname
Havervlokken, groenvoer, fuit, klaver, hondenbrokken, graan
Vitamine C Kan een hamster zelf aanmaken, zal dus niet snel tekort hebben Groenvoer, fruit
Vitamine D Bij gebrek: groeistoornissen, verzwakte beenderen, botten en tanden

Bij overmaat: te veel vitamine D zorgt voor ontkalking van botten en kalkafzetting in vloedvaten en bij lange duur kan dit schadelijk zijn voor hart, nieren en bloedvaten
Gekookt ei, voedingsmiddelen van dierlijke herkomst
Vitamine E Bij gebrek: Onvruchtbaarheid, spieronsteking, zenuwproblemen, bloedingen en slechte groei van jonge dieren

Bij overmaat: optreden van stapeling in verschillende weefsels en daardoor kan het proces in die weefsels nadelig beÔnvloeden
Eigeel, gekiemde granen, verse granen, groene groente
Vitamine K Bij gebrek: (neus)bloedingen, slechte genezing van verwonderingen en groeistoornissen

Wordt normaliter in de darmen aangemaakt
Groene bladgroenten
Calcium Bij gebrek: verlammingen, ontkalking van de botten en het afbreken van tanden

Bij overmaat: teveel aan calcium verstoort de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor en daardoor tot verschillende problemen leiden
Brood, groenten, gedroogde erwten, pinda's, veelzijdige voeding
Kalium Bij gebrek: gewichtsverlies, hartproblemen en ascites (vocht in de vrije buikholte)

Bij overmaat: alleen in zeer erge gevallen tot hartstilstand
Gedroogde erwten, pinda's, fruit
Natrium Bij gebrek: gebrek kan alleen optreden bij zeer ernstige diaree

Bij overmaat: extra belasting van de nieren en het hart waardoor hoge bloeddruk ontstaat, kans op hart- en vaatziekten
Veelzijdige voeding, zit bijna overal in
Fosfor Bij gebrek: omdat fosfor bijna overal in voorkomt, kan een gebrek niet voorkomen

Bij overmaat: veroorzaakt verhoogde botstofwisseling en kan tot botontkalking leiden, kan oorzaak zijn dat snijtanden scheef komen te staan, kan opname van ijzer, koper en zink belemmeren

Let op: te veel graan betekent te veel fosfor en fosfor breekt calcium af. Daardoor verdwijnt er calcium uit de botten en worden de botten zachter. Dit kan leiden dat snijtanden anders komen te liggen. En dit kan leiden tot tandproblemen.
Veelzijdige voeding, zit bijna overal in
Koper Bij gebrek: een gebrek komt zeldzaam voor

Bij overmaat: overmatig inname kan alleen voorkomen bij vervuilde voeding, kan tot diarree leiden
Noten en graanproducten
Magnesium Bij gebrek: onrustig gedrag, hartritmestoornissen, buikkrampen en haaruitval

Bij overmaat: ontstaan van lichte diarree
Groenvoer, graan
IJzer Bij gebrek: bloedarmoede, maag/darmstoornissen en onvruchtbaarheid

Bij overmaat: chronische vermoeidheid, beschadiging van organen zoals de lever, de darmen en het hart
Groenvoer, graan, vlees
Jodium Bij gebrek: stofwisselingsstoornissen en schildklierafwijkingen

Bij overmaat: slapeloosheid, schrikachtig gedrag, gewichtsverlies
Groenvoer, graan, water
Zink Bij gebrek: onvruchtbaarheid, groeivertraging, huidafwijkingen en blindheid

Bij overmaat: bloedarmoede en vermindering van weerstand
Bruinbrood, erwten en andere peulvruchten, pinda's, pompoenpitten en vlees
Mangaan Bij gebrek: afwijkingen in de hersenen en het skelet (mangaan is nodig voor vorming van botweefsel)

Bij overmaat: beschadigingen aan het zenuwstelsel
Granen, rijst, noten, groenvoer, fruit

Lees meer over vitaminen en mineralen: http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/

Speciaal gemengd voer voor hamstersHarry Hamster Tasty Mix van Tiny Friends Farm


Instructies op de verpakking:
Hamsters vertonen van nature voedsel zoekgedrag en het verdient daarom aanbeveling om hun dagelijkse voeding in twee porties te verdelen, ťťn portje in de ochtend en de andere in de avond. Om de kans op selectief eten te beperken, geeft u de tweede portie pas nadat de eerste volledig is opgegeten. De gemiddelde volwassen hamster heeft 5-10 gram Harry Hamster Original per dag nodig. Er moet altijd voldoende vers water beschikbaar zijn. Bewaar het product op een koele, droge plaats buiten bereik van direct zonlicht. Sluit de verpakking goed.

Samenstelling: tarwe, geroosterde tarwe, erwtenvlokken, sojaschroot, maÔs, maÔsvlokken, zonnebloempitten, sojavlokken, alfalfameel, gepelde pinda's, sojaolie, pindaís in de dop, pompoenpitten, sojaschillen, tarwevoer, geŽxtrudeerde johannesbroodkiemen, calciumcarbonaat. Bevat kleurstoffen. Kan genetisch gemodificeerde soja en sporen van noten bevatten.

Ruw eiwit: 18,0%
Ruwe celstof: 6%
Ruw vet: 6,0%
Ruwe as: 5,0%
Vitamine A: 20.000 IE/kg
Vitamine D3: 2.000 IE/kg
Vitamine E: 60 mg
E4 koper (kopersulfaat pentahydraat): 20 mg
E6 zink: 87 mg
E1 ijzer (ijzersulfaat monohydraat): 61 mg
E2 jodium (calciumjodaat watervrij): 1,50 mg
E5 mangaat: 32 mg
E8 selenium: 0,3 mg

Bij Supreme Petfoods kan je gratis een proefverpakking aanvragen. Klik hier om naar de website van Supreme te gaan.

In dit hamstervoeding zit geen zelf toegevoegde suikers. Ook niet in de vorm van stroop, melasse, etc. De rode harde brokjes zijn van Johannesbroodpitmeel gemaakt. Deze bevatten veel koolhydraten.

Tiny Friends Farm is een onderdeel van Supreme Petfoods.

Optimum Mix van Pet Place


Instructie op de verpakking:
Zorg ervoor dat uw huisdier altijd beschikt over vers water. Voer uw knager dagelijks de benodigede hoeveelheid voeding, bij voorkeur verspreid over meerdere momenten op de dag. Let er bij het veoeren van de optimum mix op dat het eerder gegeven portie voer is opgeeten voordat u het bakje bijvult.

Samenstelling: granen, plantaardige bijproducten, groenten, zaden, vruchten, noten, mineralen, vlees- en dierlijk bijproducten, oliŽn en vetten.

Eiwit: 12%
Vet: 6,9%
Anorganische stof: 4,0%
Ruw celstof: 9,5%
Fosfor: 2 gram
Calcium: 4 gram
Vitamine A: 8.000 IE/kg
Vitamine D3: 1.500 IE/kg
Vitamine E: 35 mg
Vitamine C: 75 mg
E4 koper (koper(II)sulfaat, pentahydraad): 4 mg
E6 zink (zinksulfaat, monogydraat): 35 mg
E1 ijzer (ijzer(II)sulfaat, monogydraat): 0,2 mg
E2 jodium (calciumjodaat): 0,3 mg
E3 cobalt (cobalt carbonsat): 0,3 mg
E5 mangaat (mangaan(II)sulfaat, monogydraat): 15 mg
E8 selenium (natriumseleniet): 0,2 mg

Konacorn, knaagdiermix


Aanvullend diervoeder voor hobbykonijnen en knaagdieren.

Samenstelling: maÔsvlokken, gepofte tarwe, gestreepte zonnebloempitten, witte zonnebloempitten, erwtenvlokken, johannesbrood, lekkerbekjes, wortelkrokets, ring groen donker, rode bietenruitjes, gedopte pinda's, pompoenpitten, wortelstukjes, wortelsticks, luzernesticks.

Ruw eiwit: 12,0%
Ruw vet: 8,0%
Ruwe celstof: 3,14%
Ruwe as: 2,41%
Vocht: 10,68 %

Hamster Select van Hope Farms


Instructies: Dwerghamsters 6 to 10 gram per dag, goudhamsters 8 tot 12 gram per dag.

Samenstelling: graan (bij-)producten, zaden/peulvruchten, oliehoudende zaden, (bij-)producten suikerbereiding, vlees- en dierlijke bijproducten, oliŽn en vetten, vezelrijke producten, visproducten, zuivelproducten, mineralen.

Ruw eiwit: 16,5%
Ruw vet: 6,9%
Ruw celstof: 8,0%
Ruw as: 5,6%
Fosfor: 0,32%
Calcium: 0,55%
Natrium: 0,16%
Vitamine A: 16.000 IE/kg
Vitamine D3: 1.600 IE/kg
Vitamine E: 70 IE
E4 koper: 19 mg
E6 zink: 98 mg
E1 ijzer: 96 mg
E2 jodium: 1,3 mg
E3 cobalt: 1,3 mg
E5 mangaat: 39 mg
E8 selenium: 0,3 mg

BrokkenNaast de gemengd voer zijn er ook brokken te koop die bestemd zijn voor hamsters. Deze brokken worden ook wel laboratoriumbrokken genoemd. Dit komt omdat labotoria vaak geen gemend voer geven, maar brokken. Deze brokken bevatten alle voedingsmiddelen die een hamster nodig heeft. De hamster heeft geen ander keuze dan deze brokken te eten en krijgt op deze wijze de voedingsmiddelen binnen. Het voorkomt selectief eten. Een ander voordeel is dat voer bijna niet verspilt wordt. Dit omdat de brokken een lange bewaartermijn hebben en gegeven brokken niet weggehaald hoeven te worden.

De basisbestanddelen waaruit brokken bestaan zijn ruw eiwit, ruw vet, ruwe celstof, calcium, fosfor, vitamine A, D en E.

Science Selective Hamster van Supreme


Instructie op de verpakking:
Supreme Science Selective Hamster is een unieke gebakken voeding, samengesteld om aan de specifieke voedingsbehoeften van de hamster te voldoen. De zorgvuldig en wetenschappelijk gekozen combinatie van hoogwaardige ingrediŽnten omvat een mengeling van granen - tarwe, haver & gerst - die specifiek voldoen aan de natuurlijke voedingsbehoeften van de hamster, en al het goede van de hele granen bevatten.

De toevoeging van lijnzaad, zorgt voor uitgebalanceerde omega 3 & 6 vetzuren, en draagt bij aan een gezonde huid en glanzende vacht, die zacht aanvoelt. Samengesteld zonder de toevoeging van kunstmatige kleurstoffen of suikers, zorgt Supreme science Selective Hamster voor de gezondheid & vitaliteit van uw hamster op de lange termijn.

Voedingsadvies: de gemiddelde volwassen hamster zal ongeveer 5-10 gram per dag Selective hamster eten. U mag dit voer naar behoefte voeren, maar controleer wel regelmatig het gewicht van uw hamster.

Ruw eiwit: 19,0%
Ruwe celstof: 5,0%
Ruw vet: 5,0%
Ruwe as: 5,5%
Vitamine A: 15.000 IE/kg
Vitamine D3: 1.500 IE/kg
Vitamine E: 60 mg
E4 koper (kopersulfaat pentahydraat): 20 mg
E6 zink (zinkoxide): 62 mg
E1 ijzer (ijzersulfaat monohydraat): 152 mg
E2 jodium (watervrij calciumjodaat): 1,50 mg
E5 mangaat: 38 mg
Natriumseleniet: 0,2 mg

Supreme Science Selective Hamster is zeer geschikte voeding om aan hamsters met diabetes te geven. Dit voer is ook geschikt om papjes van te maken indien een hamster zodanig tandproblemen heeft en zelf niet goed meer kan knagen.

Snoepjes voor hamstersTiny Friends Farm, Yippees en Lovelies


Informatie op de verpakking: Een aanvullend diervoeder voor kleine huisdieren. Als snack toevoegen aan de normale voeding van uw huisdier. eef uw huisdier 1-2 tractaties per dag, afhankelijk van de grootte van uw huisdier. Voor en na het openen op een koele, droge plaats bewaren.

Samenstelling Lovelies: tarwebloem, suiker, sojaolie, 9% abrikozen in oranje koekjes, 9% aardbeien in rode koekjes en 9% banaan in de geele koekjes.

Samenstelling Yippees: Tarwemeel, havermout, sojaolie, volkoren tarwebloem, suiker, 9% maÔsvlokken in gele stokken, wortel, 9% appel in groene stokken.