Huisvesting van de Syrische hamster

De kooi van de Syrische hamster moet groot genoeg zijn zodat hij zich vrij kan bewegen. In de avond en in de nacht wil hij graag heen en weer lopen. Maar daarnaast wil hij graag een grote hoek heben waar hij een groot nest kan maken en waar hij overdag heerlijk in kan liggen. De grote van de kooi is mede afhankelijk van hoe de kooi ingericht wordt. Een handvat is dat de Syrische hamster 60 x 40 centimeter vrij moet kunnen lopen en alles wat qua inrichting toegevoegd wordt, zoals een huisje, een molen, extra veel bodembedekking om in te graven, voerbakje etc., bovenop de oppervlakte komt. Bij zo'n inrichting moet je denken aan een kooigrootte van 100 x 50 centimeter. Dit staat gelijk aan 5.000 cm2.

Soorten kooien

Je hebt verschillende soorten kooien in verschillende maten. De kooien kan je indelen in traliekooien, dichte bakken en aquiria / terraria. Sommige kooien krijg je buizen erbij of kan je buizen bij kopen. Het is zelfs mogelijk om door middel van de buizen twee kooien met elkaar te verbinden.

Een traliekooi is heel geschikt als hamsterkooi. Ee hamster houdt van knagen en hij kan dan aan de tralies knagen. De onderbak zelf moet geen hoeken of rondingen bevatten waaraan geknaagd kan worden. Anders gaat de onderbak namelijk snel kapot. Een ander voordeel is dat je gemakkelijk een waterfles kunt monteren.

Een dichte bak heeft als voordeel dat het niet erg smeert. Een nadeel is vaak dat het lastig is om een waterfles te monteren. Er zijn bakken waar een plaat met een waterfleshouder bij zit, maar een hamster kan hieraan gaan knagen. En dan is de vraag maar hoelang het heel blijft. Ook heb je kooien waar een een gat gemaakt is waardoor een waterfles past. Maar juist dit zijn de gevaarlijke punten waar een hamster gemakkelijk zijn tanden in kan zetten en de kooi kapot kan maken. Een ander nadeel is dat vaak deze kooien erg laag zijn en te laag zijn voor een goed hamstermolen. Er zijn zelfs bakken die voor de Syrische hamster bedoelt zijn, waarbij een veel te kleine molen (met een doorsnee van 15 centimeter) bijgeleverd wordt. Dit molentje is wel te gebruiken wanneer de Syrische hamster nog jong is.

Een grote aquarium of een terrarium kan als een hamsterkooi dienen. Wel moet de bovenkant goed afgesloten zijn en moeten er geen gaten zijn waardoor een hamster kan kruipen. Ook moet hij groot genoeg zijn om een hamstermolen in te zetten. Vaak is een nadeel dat het lastig schoonmaken is. Dit omdat de kooi te zwaar is om hem leeg te kiepen. Een ander nadeel is dat de hamster geen tralies heeft om te gaan knagen en dat het mogelijk is dat hij in een hoek gaat knagen.

DeurtjesLet bij de aanschaf van een kooi goed op de deurtjes. Een goede deur kent geen opening waardoor een hamster kan kruipen. Een hamster heeft maar een opening van een euro hoog nodig om te ontsnappen! Er zijn kooien in de handel met verkeerde deurtjes. Wanneer je een kooi hebt met een verkeerd deurtje, kan je dit deurtje door middel van een ijzerdraadje of een paperclip verbeteren. Je kan dan om de zwakke plek heen binden.

Op de foto staat een voorbeeld van zo'n fout deurtje.

De molen

Zoals hierboven al gemeld is het verstandig om een molen in de kooi te zetten. Een hamster vindt het vaak leuk om in een molen te lopen en verveelt daarom minder snel. Daarnaast is het goed voor zijn conditie. De molen moet wel groot genoeg zijn. De doorsnee moet minimaal 20 cm zijn. Het moet in verhouding met het lichaamslengte zijn zodat wanneer de Syrische hamster loopt zijn rug niet teveel gebogen is. Een molen van 22-30 centimer is daarom vaak beter. Een molen met een doorsnee van 15 centimeter is te klein voor de Syrische hamster.

Een molen die te klein is Een molen die groot genoeg is

Bodembedekking

Als nestmateriaal kan je (stofvrije) houtvezels of hennep gebruiken. Er zijn ook andere produkten zoals boomsnippers en anti-geur korrels te verkrijgen. Een kooi hoeft normaliter maar één keer in de twee weken schoon gemaakt te worden. Er zijn ook mensen die de kooi één keer in de vier of zelfs vijf weken schoon maken. Zij maken vaak wel de urine hoek vaker schoon en halen de poepjes uit de bak. Een Syrische hamster is een vrij schoon dier en de kooi zal niet heel snel smerig worden.

Nestmateriaal

Als nestmateriaal kan je de hamster velletjes toiletpapier geven. Dit gebruiken ze om een warme en zachte nest te maken. Wetenschappelijk is een onderzoek gedaan naar wat de hamster qua bodembedekking als voorkeur had. Uit dit onderzoek bleek dat de hamster het liefst een kooi had met zachte nestmateriaal en maakte hem weinig uit wat voor bodemmateriaal werd gebruikt.

In een dierenwinkel kan je speciale hamsterwatten kopen. Dit nestmateriaal is NIET veilig. Een hamster kan er namelijk in verstikken of vast te komen te zitten met alle narigheid van dien.

WC-papier vinden ze geweldig! Zo slaapt een Syrische hamster

De plaats van de kooiBij de plaats van de kooi moet je rekening houden dat een hamster niet tegen tocht kan. Ook mag het niet al te koud, maar ook niet al te warm zijn. Bij temperaturen beneden de 10 graden kan de Syrische hamster in winterslaap gaan. De kooi moet altijd in de schaduw staan. Ook moet de kooi op een rustige plaats staan en niet pal naast de televisie of een hifi installatie. Een Syrische hamster slaapt namelijk overdag veel.

Een Syrische hamster eruit halenAls je een Syrische hamster slaapt en je wilt hem toch uit de kooi halen, dan moet je hem eerst voorzichtig wakker maken. Als je hem zo uit de slaap wilt pakken, dan schrikt hij zich rot! Hij slaapt namelijk erg vast.

Eerst moet je de hamster wakker maken Anders schrikt hij!

KnaagbehoefteHoudt rekening mee dat de snijtanden van een hamster levenslang doorgroeien. Wanneer de hamster in een dichte kooi zit, kan hij niet aan de tralies knagen. In zulke kooien moet je rekening houden dat de hamster wat extra knaagmateriaal nodig heeft. Maar ook al heeft de kooi tralies, het kan geen kwaad om extra knaagmaterialen te geven. Verschillende fabrikanten hebben sticks op de markts gebracht waarop zaden, nootjes, popcorn en gedroogde groente en fruit aangebracht zijn. De hamster moet dit eraf bijten en dit zorgt voor een extra slijtage van de snijtanden. Ook zijn er maïskorven te koop. Maar je kunt ook denken aan harde snoepjes. Geef deze extra knaagmaterialen altijd in beperte mate! Je kunt ook denken aan wat extra wc-rolletjes of een keukenrol. Dit verpulveren ze met hun snijtanden. Ook kan je wilgentakjes of hardhout geven. Kleine takjes zijn in de dierenwinkel te koop. Wanneer de takjes uit de natuur komen, kunnen zij ongedierte bevatten. Door ze een dagje in de diepvries te doen, dood je deze ongedierte.