Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Tommy & ik doen praatjes 
zaterdag, 22 januari, 2022, 10:35 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ach, mam, ik kan je niet vertellen wat Tommy & ik allemaal mee maken. En kan je niet vertellen hoe we met elkaar praten. Als je nog zou leven, dan zal je lachen, verbaast zijn en tussen door zeggen dat ik wel heel gestoord ben.

Ma, het begon direct nadat ik Tommy mee nam naar mijn huis. Je had meer dan 10 zakjes snoep gekocht zodat je in gedachten dit aan Tommy meegaf. Natuurlijk kreeg hij direct een snoepje en dit noem ik altijd (nog) mamasnoepje. Hij weet precies wat ik nu met mamasnoepje bedoel. Natuurlijk wilde ik hem niet te veel snoepjes geven. Het woordje straks kwam erbij. Maar ook de worden nee en morgen. De mamasnoepjes wilde ik op een gegeven moment alleen na het kammen geven. Daarom kocht ik andere snoepjes en dat noem ik altijd snoepje.

Toen hadden wij op twee plekken kattensnoep liggen. En er kwam ook andere, soms wat Tommy lekkerder vindt, snoep bij. En mam, zo kwam het dat Tommy 'waar dan' leerde. Wil jij een snoepje? Tommy reageert altijd met een miaauw en maakt een etend gebaar met zijn bekje. Dan zeg ik waar dan? En Tommy springt naar de plaats waar de snoepjes liggen. Maar mam, op een gegeven moment heb ik ook zakjes soep voor katten gekocht. En Tommy vindt dat zo enorm lekker. Ja, ik weet het mam, het is veel te duur, 75 cent per zakje. Maar ik gaf het hem nadat ik terug komen van de supermarkt en hij kreeg het 2 tot maximaal 3 keer per week. En zo waren er drie plekken. Waar is soepje? En hij loopt voor mij uit naar de kast waar dit altijd ligt. Ja voor mij, kijkt achterom of ik mee loop, loopt met mij er naar toe. In het begin van het coronavirus gaf ik Tommy elke dag die soepjes. Ja mam, dat kwam omdat hij ging zeuren om die soepjes. Jaajaa, ik weet het. Maar ineens afgelopen jaar voor de zomervakantie liet hij de soepjes staan. Hij at ze niet meer. En mam, soms ging hij er om zeuren, jammeren, mij aanbidden om een soepje te krijgen. En dan dacht ik ... maar hij at het daarna niet op. 75 cent mam, kon ik elke keer weg gooien. Ik ben er mee gestopt. Halfjaar lang heeft hij ze niet meer gehad en nu geef ik ze zo nu en dan. En hij is er elke keer blij mee. Maar zeurt er niet meer om.

Mam, waar jij altijd vroeger zat, daar zit Tommy. Tommy ging vanaf begin al daar liggen. Dat doet hij nu dagelijks na 4,5 jaar nog steeds mam. Daar bij het voorraam waar jij uit de hemel hem vast kunt zien. Ik heb een warm kleed op de zitplaats gelegd en hij ligt of op de leuning of op het kleedje. Lekker slaapjes doen. En dat is ook een woord dat Tommy nu begrijpt. Slaapjes doen? Bedje toe? Als ik naar bedje toe zeg dan springt hij op. Dan gaat we samen naar bed. Maar ineens zei ik op schootje. En hij ging bij mij zitten. Het woord kende hij nog van jou tijd mam. Dat had ik echt lang niet meer gezegd, kom maar op schootje. Want de eerste twee jaar heeft hij niet op mijn schoot gezeten. Hij zat vlak bij mij, daar waar jij altijd zat mam. Maar tegenwoordig zit hij ook geregeld net naast me. En elke dag gaat hij ook op mijn schoot zitten. Eigenlijk is het niet op schoot, hij gaat op mijn schouder zitten en kop tegen me aan. Dan kan ik hem doodknuffelen en kan alles met hem doen. Hij blijft als een klein baby gewoon liggen.

Kom maar op bedje. Dat verstaat hij ook. Op mijn bed ligt een kleedje waar hij voordat ik ga slapen altijd even gaat zitten. Mam, je zei dat het niet kon, en dat ik dat niet moest doen. Want hij zal mij wakker houden. Mijn bril eraf gooien en allemaal dingetjes wat je maar kon verzinnen waarom het niet zou kunnen. Tommy slaapt op mijn slaapkamer. Hij heeft tijden gehad dat hij op de bank op de overloop sliep. In het begin sliep hij pal naast me op bed. Maar dat heeft Tommy niet heel lang volgehouden. Als de lamp uitgaat dan springt hij eraf en gaat hij vlak bij mijn bed op de grond liggen en slapen. Mam, ik heb natuurlijk een lekker warm dekentje op de grond gelegd waar hij op kan slapen. Wel moet ik zeggen dat de laatste tijd hij graag met mijn voeten speelt. Op moment dat het lampje uitgaat, loopt hij richting mijn voetjes en dan voel ik tikken op mijn voeten als ik ze beweeg. Maar als ik zeg Tommy niet doen, dan stopt hij.

Soms gaan er dingen fout. Mam, Tommy kan zo schrikken. De eerste keren dacht ik zelfs dat Tommy mijn bank beschadigde. Maar ik kan het altijd wel uitwrijven. Ik heb het woordje boemetje maar ingevoerd. Iets wat valt is boem. Iets wat fout gaat is ook boemetje. Acht Tommy, boemetje? Dat is als Tommy iets doet wat fout gaat. Zo viel een keer een plant. Ach boemetje. En dan kijkt Tommy mij aan en knipt hij met de ogen. Als hij schrikt en ik zeg direct daarna boemetje, zie je dat hij weet dat er niets aan de hand is. Ook als er vuurwerk afgaat en hij schrikt daarvan, dan zeg ik boemetje. Nee mam, hij is totaal niet meer bang voor vuurwerk! Hij kijkt er zelfs na.

Er zijn ook woorden en zinnen die ik niet noem, maar jij wel mam. Keukentje toe is natuurlijk bij mij afgevallen. Daar moest Tommy bij jou slapen. En poepje gedaan, dat zeg ik niet tegen hem. Tommy wil ongestoord z'n behoefte doen en loopt dan altijd uit de kamer waar de kattenbak staat. Helpjes doen, dat is nog wel een woord die ik gebruik. Maar daar is nu wel bijgekomen: ik ga stofzuigen, daar houd je niet van. Als ik daar houd je niet van zeg, is hij zo weg mam.

Piep piep, ga je piep piep kijken, daar zijn piep pieps. Ja mam, die is gebleven. En Tommy hoorde laatst vogels die op tv waren. En ik zei: piep pieps!! En Tommy kijken, bleef kijken. Op mijn eerste verjaardag zonder jou mam, vlogen er allemaal vogeltjes langs het raam en gingen voor het raam zitten. Ik moest wel aan je denken dat je gezegd had dat jij vogeltjes stuurt als je in de hemel bent. Maar zo zie ik wel vaker mam dat ik aan je denk. Ineens lagen er twee vogelbollen op de grond, net voor het raam. En waren er raven die dit probeerde op te eten. Tommy keek en bleef kijken. Het was zo leuk gezicht. Mam, stuur gerust wat vaker vogels richting Tommy hoor.

Tommy heeft nog steeds jouw balletje. Daar zit zo'n leuk belletje in. En geregeld loopt hij met dat balletje in zijn bek en gooit hij het naar beneden van de trap en speelt hij met dat balletje. Maar het kan ook weken lang op de grond liggen terwijl Tommy het niet aanraakt. Dan denk ik, waarom blijft het dan zo liggen. Maar toen Tommy en ik een keer op bed lagen, hoorde wij beide ineens dat belletje. En weg was Tommy en ging met dat balletje spelen.

Wat zeg je dan?, Tommy reageert hier meestal met een miaauw op. We praten met elkaar. Wat zeg je dan Tommy? Ja he, ach wat is er dan? Miaauw. Maar als we in huis elkaar tegen komen dan zeg ik vaak hoi en Tommy zegt dan miaauw. Eigenlijk is het niet miaauw, dat mi laat hij altijd weg. Auw auw. Maar Tommy kan ontzettend hard miaauw zeggen hoor! Mam, ik had hem laatst vergeten om hem te voeren. Nauw je moet hem dan horen!

Nog kent hij ook. Mam, elke ochtend direct hem kammen lukt niet meer altijd. Ik had je het beloofd maar Tommy gaat voor mijn bed zitten en als ik naar hem toe loop, gaat hij onder mijn bed liggen. Maar als ik beneden ben, zeg ik: kammetjes nog, oogjes nog. En het komt ook geregeld voor dat hij dan mee loopt naar boven zodat ik hem nog kan kammen. En dat ik zijn oogjes schoon maak. En natuurlijk dan krijgt hij een mamasnoepje.

Natuurlijk kent hij het woordje kusje. En kusje waar dan leidt nu dat hij een kopje op mijn smoel geeft. En van het spin geluid begrijp ik dat hij ontzettend tevreden is. En natuurlijk ken hij ook het woordje stout. Ja mam, je had gevraagd of ik nooit boos op hem wil zijn. Dat ben ik ook nooit. Maar soms moet ik hem wel aangeven dat hij stout is. Maar mam, hij is niet vaak stout hoor. Hij is maar zelden stout en dat mag hij ook wel eens zijn.

Als ik Tommy nieuw water geef, dan zeg ik altijd watertje. Jij wil nieuw watertje he Tommy. Hij zit dan altijd op afstand te kijken of ik alles wel goed doe. Tommy doet niet meer helpjes zoals toen bij jou hij de schoonmaakster in de gaten hield. Nee Tommy loopt altijd met me mee, maar als ik aan het schoonmaken ben, dan zit hij op afstand naar me te kijken. Maar stofzuigen, nee daar houdt hij niet van.

Waar is Tommy? Waar is neusje, waar is oortje. Ja dat spelletje speel ik zo af en toe met hem. Ik zeg wel eens: Tommy is lief, Martin is stout. Ja, dan zeg ik bijvoorbeeld: wil Tommy snoepje? Waar dan? En dan loop ik niet met hem mee. En dan zeg ik: Martin stout. Hij begrijpt dat! En bij het kammen gaat het ook wel eens fout. Ach Tommy, Martin stout!

Tommy en ik maken zo heel veel mee. En praten met elkaar, begrijpen elkaar.

Foto behorend bij blog
Roborovski dwerghamsters kunnen corona krijgen, binnen 3 dagen al ziek, maar andere hamsters kunnen het ook oplopen 
zondag, 16 januari, 2022, 9:03 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Hamsters kunnen het corona virus oplopen en daarom moeten mensen voorzichtig met hamsters zijn als ze zelf ziek zijn. Onlangs is een onderzoek rapport vrijgekomen waarin dit ook bevestigd wordt. Daarin staat ook dat Roborovski dwerghamsters het corona virus snel kunnen oplopen en dat ze binnen 3 dagen ziek ervan worden.

Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211124720314777?fbclid=IwAR32vCNjVN9IEtb78Xd2QpPanWGP-ACY_xNGvo0umTifRdvOMvENlti0E84

Foto behorend bij blog

Conclusie is dat alle drie de dwerghamsters het corona virus kunnen oplopen. Maar dat de Roborovski dwerghamster het gevoeligst hiervoor is. Ze worden benauwd wanneer ze geïnfecteerd zijn. Ze krijgen koorts, kunnen een open vacht krijgen, snuiven meer en kunnen lusteloos zijn. De ernst van ziekte is ernstig en kan leiden tot de dood.

John Campbell, een bekende op internet die dagelijks een corona update op Youtube geeft (maar ook soms in het UK journaal), vertelde eveneens dat hamsters het corona virus op kunnen lopen. Daarbij haalde hij een onderzoek aan m.b.t. het Omikron variant van het virus.



Zie 16:45, Syrische hamsters hebben dezelfde verschijnselen als ze het corona virus oplopen. Als ze het Omikron virus oplopen dan hebben ze minder virus in hun longen. Net als bij mensen. En van Omikron worden ze niet benauwd. Dus dat zou goed nieuws zijn! Als dit ook voor dwerghamsters geldt.
Campbelli Uni-Halle kleuren project: een vreemde kleur, Grijs invloed op de kleur  
zaterdag, 15 januari, 2022, 7:55 pm - Campbelli
door Martin Braak
De Uni-Halle kleuren project leidt tot veel variaties. Het is bizar dat nu Opal, Grijs, Zwart, BEA, Umbrous en Schimmel/bont eruit rollen. De voorouder moet dus voor al deze genen gedragen hebben terwijl het om een Umbrous ging. Ik het de winnende lot in de Staatsloterij!

Er komen ook vreemde kleuren voor. Met vreemd bedoel ik kleuren die ik nog niet eerder gefokt heb. En dat komt omdat ik nooit echt met Grijs gefokt heb anders dan dat ik in begin jaren van Grijs even mee gefokt hebt. Maar gestopt bent omdat het hybride was en ik er niet mee verder wilde. Laten we eentje uitlichten.

Foto behorend bij blog

Dit neigt naar melkchocolade. De kleur is lastig op de foto te zetten. Maar het heeft ook iets weg van een soort roze tint. Laten we een nestgenoot erbij pakken.

Foto behorend bij blog

En laten we die twee naast elkaar op de foto zetten.

Foto behorend bij blog

Je ziet dat de chocolade variant een Zwart met Umbrous variant is. Je ziet ook dat beide een gelijk kleurige aalstreep hebben. Aan de aalstreep kan je de verdunningsfactoren aan herkennen. Er is één mutatie die de aalstreep niet wijzigt qua kleur (tja naast Umbrous, maar dat is een verdonkeringsfactor). En dat is Grijs.

Dan gaan we terug naar 2008 (13 jaar geleden, wat is dat alweer lang geleden zeg!), toen had ik mijn Grijs project en daarin zat Moscow. Dit is een foto van Grijs + Moscow.

Foto behorend bij blog

Nu durf ik nog niet te zeggen of de eerste foto op zwart basis is. Maar ik vermoed het. Dan is dit aa + bb + dgdg genetisch gezien. Variant bbdgdg wordt Zilvergrijs genoemd. De gefokte kleur heeft volgens mij nog geen naam. Maar het zou ook zomaar Umbrous basis zijn. Ik vind het heel lastig om goed te zien of het om een slechte zwarte gaat of een donkere Umbrous.

Ik gebruik hier dgdg voor de genetische codes Grijs. In de Nederlandse standaard gebruiken ze namelijk dgdg. waar dg voor donkergrijs staat.

Qua naam ga ik nu even in deze trend maar verder: chocogrijs.

Maar nu iets wat ik gehoord had en wat ik ook in de kleurengenerator bij de Campbelli dwerghamsters verwerkt had, namelijk: Grijs zou geen invloed hebben op Zwart en Umbrous. Je zou aan deze twee kleuren niet kunnen zien dat het voor Grijs draagt. En daarom zou Grijs geen invloed hebben op kleurmutaties Zwart / Umbrous en varianten hierop. Eerste conclusie: zie boven, dat is niet juist!

EDIT:
Update 27-2-2022, ik ben nu na ze beide volwassen te zien overtuigd dat het om beide Umbrous gaat. Rechts op de foto is Umbrous + BEA en links is een Umbrous + BEA + Grijs. Op volwassen leeftijd is het een veel minder kleurverschil.
Bontfactor bij mijn Uni-Halle kleuren project leidt tot vragen, schimmel oorzaak? 
zondag, 9 januari, 2022, 9:08 pm - Campbelli
door Martin Braak
Zoals mijn blog volgers hebben kunnen lezen ben ik bezig met een kleuren mutatie project m.b.t. de Uni-Halle Campbelli dwerghamster lijn. Hierbij een bijzonder update. Namelijk er is een exemplaar geboren met een bontfactor. Dit uit een BEA egaal exemplaar x BEA Umbrous schimmel.

Terug naar het begin: ik kreeg Umbrous Platinum Campbelli dwerghamster omdat ik Platinum als eerste mutatie naar de Uni-Halle lijn wilde fokken en ze zo wil fokken als Uni-Halle dieren: tam, klein, niet dik en prachtig karakter. Ik ga mutaties 1 voor 1 overfokken. En Platinum is dominant en lijkt mij heel geschikt als eerste mutatie over te zetten.

De kruising tussen Umbrous "Platinum" leidde tot allemaal wildkleuren. Wel zoveel wildkleuren dat ik per definitie kan zeggen: het is geen Platinum. Maar wat is het wel? Tevens vind ik het vrouwtje witter is geworden. Of wel het verschimmeld. En daarom noem ik het nu schimmel voor time being.

Ik heb onderlinge kruisingen gemaakt en ik krijg inderdaad Umbrous terug. Maar ook BEA en Grijs. Dat is een mooi begin! Een vrouw is Umbrous BEA en die heeft ook witte haren. En die witte haren wordt nu langzamerhand duidelijker. Dus zij verschimmeld. Zie foto hieronder.

Foto behorend bij blog

Ok dus er is iets dat die hamsters laat verschimmelen. Het doet me heel erg denken aan de zwarte mutatie die wij bij de Campbelli dwerghamster als eerste fokkers wisten bemachtigen. Dit op de VEZ, Vereniging voor Exotische Zoogdieren bijeenkomst. Een clubdag waar iemand langs kwam met zwarte Campbelli's die eveneens van boven wat wit waren. Hij vroeg 100 gulden per stuk. Dat vonden wij, Peter en ik, geen probleem en hebben een aantal gekocht. Zelfs later bij hem langs gegaan om wat meer te kopen. Een prachtige mutatie waarin ook een schimmel effect aanwezig was. Dit was naar mijn weten geen separaat mutatie want zwart is recessief en de eersten hadden het allemaal. Ongeacht. Pas later werd een zwart exemplaar geboren en daarmee zijn we verder gaan fokken. Dragers zwart Campbelli's hebben we trouwens een keer meegegeven aan de keurmeester uit Finland. Dat was op de 3e Knagersfestijn. Toen heeft Judith Lissenberg ook foto's gemaakt van zwarte Campbelli verschimmeld. Die foto is gepublisheerd en kopie staat op mijn website in het fotoalbum.

Maar terug naar het verhaal. Dit vrouwtje Umbrous BEA Schimmel heeft een nest gekregen van een BEA exemplaar. Geheel egaal van kleur en geen witte haren te bekennen. Dit is een test kruising die ik wilde doen en is voor één nestje. En wat rolt er uit: een gevlekte. Zie hieronder:

Foto behorend bij blog

Nu geloof ik niet zo snel in nieuwe mutaties. Mutaties zijn zeldzaam. Maar het doet mij enorm denken aan dat ik ontdekte dat Dalmatiër, combinatie van een gen met Dominant Spot bij de Syrische hamsters, ook schimmel veroorzaakt. Ik heb hier een artikel over geschreven en ik ben van mening dat ik hier de ontdekker van ben. Daarna is pas de term Polywhite ontstaan en is het algemener geworden. Ik zag in de stamboom van Peter de toevalligheid.

Zou zoiets weer aan de hand kunnen zijn? Ik heb nooit gefokt met de recessieve mo-bontfactor. Zou het kunnen zijn dat de mo-bontfactor in combinatie met Umbrous schimmel veroorzaakt? We gaan het onderzoeken! Als we meer gevlekte exemplaren hebben, ga ik onderlinge kruisingen doen.

EDIT/Update:
Ik kreeg een mailtje uit China (Liu) en wees me erop dat Mo-bontfactor bij de Campbelli dwerghamster dominant is. Lina Price schreef dit ook en schreef dat beide genen in 1991 in de UK ontdekt zijn en dat Mo dominant is. Maar ze schrijft ook dat ze geen ervaring hiermee heeft omdat de mutatie niet in de USA voorkomt.

Het maakt het nu wel heel bizar. Uit wildkleur x wildkleur krijg ik een schimmel, en deze brengt een gevlekt voort. Dit bij een inteelt kruising. De wildkleuren zie je geen enkel witte haar. Wordt vervolgd.
Witte stipjes, ongedierte, maar wat is het? Bloedmijt versus meelmijt 
vrijdag, 7 januari, 2022, 7:35 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst was op Facebook de vraag wat de witte puntjes precies zijn. Er werd bij hun kooi en omgeving allemaal lopende en bewegende witte puntjes geconstateerd. Wat is het precies? En op Facebook weet je nooit wie reageert en met welke ervaring. Iemand reageerde dat het bloedmijt was.

Ik had enorme twijfels dat dit bloedmijt was. Bloedmijt is naar mijn mening grijs, zwart tot donkerrood van kleur. En het filmpje dat bij de vraag op Facebook stond, toonde witte stipjes. Eerste fase van bloedmijt is doorzichtig. Maar dit is niet wit en is zo klein dat je het nauwelijks kunt zien. Laat staan filmen.

Maar al snel kwam de aap uit de mauw. Het ging om meelmijt. Door de temperatuur en luchtvochtigheid wil dit nog wel eens naar de aquarium waarin de hamster zit, gaan. Meelmijt doet de hamster niets. Het is alleen heel erg bah en ballen. En dat je alles schoon moet maken en moet gaan luchten om vochtigheid te verlagen.