Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Uni-Halle kleuren project, eerste blog 
zondag, 26 september, 2021, 3:10 pm - Campbelli
door Martin Braak
Ik fok al paar jaar met de wildvang afstammelingen Uni-Halle lijn. Zij zijn zo leuk en bijzonder. Qua uiterlijk echt Campbelli dwerghamster, qua gewicht heel licht en niet zo lang. Qua character heel bijzonder omdat de meeste ervan heel tam zijn (ik leg mijn hand in de kooi en er gebeurd niets terwijl ik ze niet tam gemaakt heb). Heel soms zit er een bijter tussen, maar als fokker moet je die direct uit de fok zetten.

In 2005 heb ik de Altai Campbelli project gehad en heb ik wildvang afstammelingen ook aan diverse fokkers weggegeven. Bij het fokken van Nederlandse gekleurde Campbelli's met Altai lijn kreeg ik best agressieve dwerghamsters uit. Zelf ook weer Argente die in de lucht sprongen om te bijten. Later bij terug kruisen werd het wel wat rustiger, maar ik had te weinig ruimte en moest toen keuzes maken. En ben toen gestopt. Ook in gedachten dat andere fokkers de Altai dieren aan zouden houden. Maar dat is niet gebeurd, ze zijn er door heen gekruist en is verwaterd.

Dit jaar ben ik opnieuw begonnen en met de gedachten om enkel kleurmutatie terug te fokken. Je moet het zo zien. In dit geval de Umbrous mutatie ligt de kleurmtuatie op één chromosoom en je hebt beide genen nodig om zichtbaar te worden. Door niet direct verschillende kleuren tegelijk te fokken, zorg ik ervoor dat bij elke keer dat ik terug kruis op Uni-Halle lijn, heel veel DNA vervangen wordt. Immers, als je op de kleur selecteert, selecteer je op de chromosomen waarop de kleurmutaties liggen.

In de zomer is het eerste nestje geboren. Ik heb een Umbrous vrouwtje gekruist. Dit vrouwtje is pittig van karakter. Niet zoals vroeger dat zij op je af rent om te bijten. Want dat deden de jaren '80-'00 Campbelli's wel. Zij hadden een territorium gedrag dat wanneer je met de hand in de kooi ging ze je gingen buiten. Zij heeft als karakter dat ze niet gepakt wil worden. Ze bijt op moment dat je met de hand haar wilt pakken. Ze bijt trouwens ook als ik haar op mijn hand houdt. Maar ik heb haar ook niet tam gemaakt. Ik wil naar natuurlijke tamheid heen. Nageslacht is allemaal wildkleur. Zie hieronder de foto van de moeder, ik dacht dat zij Platinum zou zijn. Dat lijkt er niet op. Alle jongen hebben de witte haren niet geërfd. En er is ook al een tweede nest geboren en ook allemaal wildkleur. Platinum is dominant en als dit Platinum zou zijn, dan heb ik wel enorm pech. Kansberekening qua uitkomst zoals nu is gegaan is nog minder dan 0,25%!

Wat bijzonder is, is dat alle jongen heel mak en rustig zijn. Ze bijten totaal niet. Terwijl ik ze met rust heb gelaten. Want ik wilde de moeder niet storen. Ik weet natuurlijk niet hoe de Umbrous variant zonder kleurmtuatie eruit zou zien. Ik weet niet of de kleur grijzig wildkleur is of roodachtig wildkleur. Maar alle nageslacht hebben dezelfde wildkleur look als de Uni-Halle. Het is net of de wildvang zeer dominant is ten opzichte van de huisdier lijn.

Moeder:
Foto behorend bij blog

Vader:
Foto behorend bij blog

Campbelli 50% Uni-Halle drager Umbrous (en misschien iets wat die witte schimmel veroorzaakt):
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog






Overige blogposts worden nu geladen...