Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Campbelli dwerghamster Uni-Halle lijn, defect dat oogloos veroorzaakt 
vrijdag, 17 september, 2021, 1:12 pm - Campbelli
door Martin Braak
Als fokker wil je zo gezond mogelijk fokken. En dat betekent dat je defecten moet herkennen en eruit moet selecteren. Soms zijn defecten lastig te herkennen en soms duurt het dat het pas heel laat zichtbaar wordt dat een fokdier een defect heeft. Maar in dit geval gaat het om een zeer direct te herkennen defect. Namelijk oogloos of wel Campbelli dwerghamsters zonder oogbol.

Dit is een defect dat ook bij de bonte Campbelli's gebeurd. En daar weten we dat dit bij de Mi-factor hoort. Wanneer dubbel geërfd, dan is de Campbelli dwerghamster oogloos. Maar dit staat er los van. Want de Universiteit Halle lijn waar ik mee fok, zijn zuiver van soort. En daar zit geen enkel mutatie in. Of wel 100% wildkleur. Maar geen enkel organisme is vrij van defecten. En dat zie je nu ook.

Het gaat hier om een recessief verervend defect. Dat betekent dat beide ouders ervoor dragen wanneer dit tot uiting komt. Dat betekent dat wanneer jij als fokker dit ziet, je beide ouderdieren uit de fok moet zetten. Bij mij zie ik het zelden, maar het zweeft door de lijn heen en is vanaf begin aanwezig. Dat kan betekenen dat je 10 jaar lang niet ziet en ineens weer naar boven komt. Ik fok op een wijze waarbij ik probeer om zo min mogelijk inteelt en lijnteelt te doen en dat zorgt ervoor dat je diversiteit behoudt.

Maar nogmaals: dit is een defect dat niet wenselijk is en zie je het, maak direct kenbaar als je andere fokkers dieren hebt gegeven. En ziet een fokker het bij de jongen, aarzel niet om direct de ouderdieren uit de fok te zetten. Denk niet ow het is een keertje mis. Dat dacht ik ook, maar dit is een genetisch defect.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Ivermectine maakt onvruchtbaar? AD haalt toch artikel weer weg #corona #bestrijdingsmiddel 
vrijdag, 10 september, 2021, 9:51 am - Andere zaken
door Martin Braak
Foto behorend bij blog
Ivermectine is een middel dat bij hamsters gebruikt wordt om bijvoorbeeld mijt te bestrijden. Ook fokkers gebruiken dit en ik weet van een zeer grote fokkerij dat zij preventief Ivermectine gebruiken.

Tot heden heb ik nooit problemen gehoord. Vorig jaar kwam Ivermectine in het nieuws omdat het ook mogelijk coronavirus dood. En dat bij behandeling met dit middel mogelijk minder last van corona hebt indien je besmet geraakt bent. Of dat het mogelijk een beschermend effect heeft. Ik denk dat ze dit vast met dieren al getest hebben. Hamsters zijn nu favoriete testdieren m.b.t. corona testen.

En tot heden wordt je een wappie genoemd als je Ivermectine in combinatie met het coronavirus noemt. Zolang als er geen overduidelijk bewijs is dat het ook bij mensen werkt, dan moeten we dat ook niet promoten. We moeten wel vertrouwen hebben in de wetenschap en wetenschappers. Maar in Amerika zijn er wel degelijk mensen die zich met dit middel inspuiten. Tegen alle advies in. En toen deze week een artikel waarin stond dat wetenschap had aangetoond dat Ivermectine onvurchtbaar zou maken.

Bij hamsters is dit niet het geval. Ingeval diverse ervaringen kan ik dit wel zeggen. Want ik heb in afgelopen 20 jaar zeker fokdieren met Ivermectine behandeld en nooit is mij dat opgevallen dat het onvruchtbaar zou maken. Ook de bovengenoemde grote fokkerij die preventief Ivermectine over de kooien en dieren sproeit, is dat niet het geval. En ga niet zeggen "dat mag niet", realiseer dat in de tuinteelt dit ook zo gebeurd. Maar een wetenschappelijk artikel waarin de onvruchtbaarheid aangetoond is. Ik dacht... laat ik het eens terug lezen. Maar AD heeft het artikel verwijderd!

Zie ook: https://www.villamedia.nl/artikel/ad-verwijdert-artikel-met-claim-bijwerking-ivermectine

Het bleek dat AD over een recente artikel had. Maar nazoeken leert dat het om een oude uit 2011 stamde onderzoek ging. Of wel zeer gedateerd en achterhaald.

Zelf ben ik niet voorstander van preventief behandelen. Laat ik daar overduidelijk in zijn. Ik kan begrijpen dat je in open schuren meer last hebt of dat je veel natuurlijke middelen gebruikt, je geregeld last hebt. Maar behandel als nodig is of wel behandel als er ongedierte ene probleem is. Mijt blijft veelal op een dier zitten (behalve bloedmijt). Dus je hoeft ook nog niet eens alles te behandelen. Maar ben je van mening dat wel te doen, dan zou mijn advies zijn om met de dierenarts in overleg te gaan en pauzes in te lassen en dan bijvoorbeeld Stronghold te gebruiken. Je maakt een enorm groot probleem als je ongedierte hebt die resistent zijn geworden tegen Ivermectine.
Jo Qualm overleden, eerst bouwen dan kleuren 
maandag, 6 september, 2021, 7:34 pm - Overige
door Martin Braak
Helaas las ik gisteren op Facebook dat Jo Qualm op 4 september 2021 overleden is. Qualm kende ik van de keuringen en van de vereniging KLN (voorheen NMC). Hij heeft op diverse evenementen knaagdieren gekeurd en hij stond altijd open om zijn kennis te delen. En soms met simpel bewoorden duidelijk te maken, zoals: eerst bouwen, dan kleuren.

Fokkers die voor shows fokken weten precies wat hiermee bedoeld wordt. Je hebt niets aan een hamster die prachtig van kleur is, maar qua bouw en type lelijk is. Als je hamsters fokt, moeten ze eerst goed qua bouw en type zijn. En dan moet je pas aan de kleur werken.

Foto behorend bij blog

Ik las op de kaart "opa snor". Een kenmerk van Qualm, zijn snor. Zoals je hierboven rechts kunt zien. En je ziet ook hoe trots fokkers en Qualm waren.

Foto behorend bij blog

Qualm was niet alleen bekend om zijn deskundig keuren. Hij kon ook enorm goed tekenen. Zo heeft hij de verenigingslogo van NMC/NKV getekend.

René kwam in verleden zelfs op het idee om een keuring naar Qualm te noemen en Qualm Bokaal te organiseren. Ik heb daaraan meegeholpen. Zoals het maken van een website waar mensen konden inschrijven. Qualm genoot van deze aandacht, maar liet dat niet merken.

Wij gaan een verenigingsmens, een deskundig keurmeester missen. En in toekomst zullen we bij diverse keuringen nog aan hem denken.
Vakantieverslag 2021 
zondag, 5 september, 2021, 9:49 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Op moment van schrijven is mijn vakantie weer voorbij. Terwijl als ik naar buiten kijk de zon prachtig schijnt en voor volgende week weer prachtig weer voorspelt is. De Telegraaf schrijft als titel "de zomervakantie voorbij en daar komt het zomerweer".

Voor mijn vakantie heb ik me laten vaccineren. En dat was niet iets zonder bij effecten. Ik werd ziek (koorts) en voelde me niet lekker. Die werkweek kon ik ook niet veel doen en heb daarom besloten om mijn zomervakantie met een week uit te stellen. Ik kreeg ook netelroos erbij. En ik merkte dat wanneer ik lekker bezig was, ik er minst last van had. 23 juli was het dan zover, vakantie! Dacht ik!, want het was de maandag dat ik een telefoontje kreeg. "Ik durf het eigenlijk niet te vragen, maar de fusie moet nog geregeld worden", service gericht dat ik ben, ben ik direct aan het werk gegaan. Mijn 1e week vakantie was dan ook half werken en half achterstanden huishouding (zoals de woonkamer ff goed schoonmaken) doen, naast de dieren te verzorgen. En natuurlijk de Olympische spelen kijken!

Elke dag stond ik vroeg op om de spelen te volgen. Dat was in mijn eerste twee weken van mijn vakantie erg leuk. En natuurlijk de Formule 1 kijken. Maar ik baalde enorm dat het zo slecht ging met onze Max.

De eerste twee weken van mijn vakantie ook veel gewerkt aan mijn template script van deze website. Google Pagespeed Insight scores waren slecht en ik merk dat Google mijn website vanaf mei dit jaar minder toont. En dat de bezoekersaantallen daarom minder worden. De pagina's werden traag geladen door o.a. dat de javascripts eerst geladen werden en daarna de CSS bestanden. Pas dan werd mijn website gerenderd. Ook vond Google dat er sprake was van te veel shifting. Dat betekent dat wanneer je de website opent er elementen nog verplaatsen c.q. verschuiven. Dat opgelost te hebben dacht ik dat het wel goed zou zitten. Maar dat was niet het geval. Google vindt het nog steeds voor verbetervatbaar. Toen ik via Google Analytics keek naar pagina laadtijden zag ik iets vreemds. Er werden elke dag een aantal pagina's heel traag geladen. Via mijn webserver logs kon ik achterhalen dat het altijd om eenzelfde IP range ging. En dat het om doelbewust trager laden van mijn website ging om Google te misleiden. Toch wel schokkend hoe dit werkt en heb de hele IP range nu geblokt. En daarna vindt Google het nog niet goed. Ze meten met een gemiddelde van 28 dagen en het duurt lang voordat alles goed zit. Ook al laad de website bij mij snel, dat betekent niet dat bij een mobiele gebruiker met een slechte verbinding de zelfde ervaring heeft. Google Insight doet o.a. dagelijks een aantal steekproeven hoe de website geladen is (eigenlijk is het niet Google maar Lighthouse, en elke browser werkt daaraan mee).

Op een gegeven moment dacht ik laat maar zitten. Ik merk dat wanneer je aan de website klungelt Google het lastig vindt om de scores goed te plaatsen. Ik ben later met de website AllesOverRatten.nl bezig geweest. Daar was ik dit jaar in februari mee begonnen. Ik had niet zoveel zin om teksten te schrijven en heb dan veelal gericht op het converteren naar dezelfde scripts als deze dwerghamster site. En gebruikrsvriendelijker gemaakt. Natuurlijk de oude teksten niet niet meer kloppen zoals bij speeltjes herschreven. Want ik had daar nog oude links naar een webwinkel staan die niet meer bestond. In 2011 leuk sponsorartikeltjes gekregen en zo was die samenwerking ontstaan.

In mijn 2e week van mijn vakantie ben ik naar Westfield Mall geweest. Voel me toch een beetje eigenaar en het was leuk om dat te bezoeken. Het was er wel enorm druk. En leuk eten was er niet bij omdat alles al vol zat. Bij een paar kraampjes wat eten gekocht. En heel veel rond gelopen. Maar om eerlijk te zijn niets gekocht. Denk niet dat ik daar vaak naar toe zal gaan. Het is erg ver weg zeg.

Ook lekker wezen fietsen. Ook al was het weer niet altijd goed, er waren genoeg momenten dat de zon scheen en buiten lekker was. In juni had ik vader's fiets al schoon gemaakt en opgeknapt. Heerlijk zijn rondjes gereden. 25 juli was het alweer 5 jaar geleden dat hij overleden was. Die dag kon ik helaas niet fietsen. Maar heb wel hierbij stil gestaan.

Lekker wezen eten zoals bij Kreta in Almelo, El Capone in Borne en het Pannnenkoekenhuis in Borne. Heerlijk dat dit allemaal weer open is en dat je geen echte corona maatregelingen meer zijn die dit plezier belemmerd. Ook McDonalds was ik al vanaf vorig jaar niet meer geweest. En bij International oude herinneringen opgehaald. Daar gingen wij wel eens heen met opa en oma.

In mijn vakantie ook naar een elektrische auto gekeken. Volkswagen ID3 lijkt me wel wat. Mijn broer Peter heeft een tweedehandse ID3 gekocht. Prijs is dan gunstig en het rijdt heerlijk. Maar al snel merk je dat wanneer je onderweg moet opladen, dit niet zo handig is. Als de accu bijvoorbeeld niet te leeg is, laad het niet zo snel. Bij Holten staat hij aan de verkeerde kant qua fastlader.

Natuurlijk wilden wij ook naar een dierenpark of Efteling. Als je anno nu daar heen wilt, moet je eerst reserveren. En we merkten al snel dat dit erg lastig was. Efteling waren al veel dagen volgeboekt. Dan maar naar de dierentuin in Arnhem. Het was er erg leuk. Maar veel dieren heb ik daar niet gezien. Het was meer een leuke boswandeling langs kooien waar je misschien iets kon zien. De olifant kon zich niet verschuilen evenals de giraf. In de middag lekker met Susan wat heerlijks gegeten. Met als appeltaart als toetje. Vincent kreeg op deze dag te veel prikkels en het werd voor ons duidelijk dat uitjes zoals dit voor hem te druk is. Terwijl wij op één van de bankjes zaten, vloog ineens een roodborstje op ons af. En bleef om ons heen. Deze situatie leidde dat we ingeval Efteling uitgesteld hebben tot een rustig periode.

3e week soefte dan ook weer snel voorbij. Vooral omdat mijn inzet weer nodig was en ik deze week half gewerkt hebt.

In de 4e week heb ik de hamsterschuur die ik alweer 2 jaar heb, schoon gemaakt. Alles weer schoon, ook alle planken van stof ontdaan en alle vliegenstront weer weg gehaald. Le Mans 24 uur race gekeken en tja is toch vakantie, dan maar goed volgen toch?!

Ook nog bij Oosterik Denekamp geweest. En wat dacht je? Jawel hoor er was een hele afdeling met kerst artikelen. Heerlijk veel herfst decoratie gekocht en genoten van deze kerstafdeling. Ik vond daar vier poppetjes die ik meer dan 15 jaar geleden ook gekocht had. En deze vier lijken sprekend hierop maar je ziet dat ze van een nieuwe generatie zijn.

Mijn 2e prik in week 5 van mijn vakantie liep ook niet helemaal top. Ik was in de middag ziek, maar de volgende dag was ik alweer redelijk beter. Ik reageerde veel sneller en gelukkig qua ziekte minder heftig. Dit keer geen netelroos, maar elke dag wel 1 of 2 plekjes waar een rode plek ontstond wat ontzettend jeukte. Man o man ik kan er niet tegen.

Dit jaar geen hittegolf. Maar veel bewolking en geregeld een bui. Zelfs beetje storm zat er tussen. In de woonkamer niet warmer dan 25 graden. Terwijl dat vorig jaar opliep tot iets boven de 29 graden. De airco wel geregeld even aan gedaan om de warme druk te verlagen.

De vijf weken vlogen zo ook erg snel voorbij. In week 6 maar weer ingelogd en begonnen te werken. Ik merk dat het ontzettend druk is. Mijn mailbox op mijn werk was zo vol gelopen. Het leek of iedereen weer begonnen was. De telefoon ging, mailtjes met wat meer spoed dan anders. En deze week vloog dan ook zo voorbij. Het weekend was heerlijk qua weer. Prachtig weer! En op moment van schrijven nu, straks de eerste Formule 1 race weer in Nederland.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Wat moet je doen als je hamster je bijt? Tam maken, wondje behandelen, etc. 
maandag, 30 augustus, 2021, 6:59 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je hamster je bijt. Het geven van voer uit je hand kan leiden dat je hamster denkt dat je voer wilde geven. En foutje is dan door je hamster gemaakt. Ook een vinger door de tralies steken kan leiden tot een bijtwondje. Want dat verwacht de hamster niet. Daarnaast zijn er Campbelli dwerghamsters die hun leefgebied (lees: hun deel van de kooi) verdedigen. En dat doen ze met bijten.

Jonge hamsters die weinig contact met mensen hebben, zijn bang. Op internet wordt geschreven dat die kunnen bijten. Dat gebeurd niet of nauwelijks. Als je naar de soorten kijkt, dan kan de jonge Russische dwerghamster op jonge leeftijd heel bang zijn. Maar ze gaan dan krijsen. Ze gaan dan met hun klieren in hun bek een vieze geur uitscheiden. En ze zullen pas gaan bijten als echt niet anders kan. En dat is wanneer ze in een vuist gehouden worden en dat doe je niet snel. Syrische hamsters op jonge leeftijd zonder weinig contact zullen juist vluchten. Roborovski dwerghamsters bijten niet. Ook wanneer ze geen menselijk contact hebben gehad, zullen zij nog niet gaan bijten. Ze zijn zo vlug dat hun manier van ontkomen is: rennen voor hun leven! Chinese dwerghamsters idem, die bijten niet. Campbelli dwerghamsters op jonge leeftijd zonder menselijke contact kunnen bijten. Maar het gaat dan om de lijnen die assertief gedrag hebben en hun karakter al is dat ze bijten.

Het kan ook voorkomen dat een hamster pijn heeft. En als je zo'n hamster pakt, dan kan het voorkomen dat hij uit reactie gaat bijten. Gaan bijten moet je hier zien als een snelle korte beet en dan stoppen. Het is het een prik in je vingers. Je reactie is direct van auw en wat gebeurd er. Maar daarna zul je zien dat het allemaal heel onschuldig is en dat zo'n wondje niet heel veel voorstelt.

Hamsters komen niet buiten. En meestal is geen behandeling nodig. Bij (tamme) ratten en muizen is dat anders. Ook al denk je dat deze niet buiten komt, er zijn fokkers die doelbewust hun ratten een keer terug kruisen op wilde exemplaren. Met het gevolg dat bepaalde bacteriën en virussen ook in de tamme lijnen aanwezig zijn. Dat is bij de hamster niet het geval c.q. onbekend dat dit aan de hand is. Kans op Tetanus-bacterie is heel klein. Spoel voor de zekerheid je wondje af met lauwwarm water. En gebruik daarbij geen zeep.

Als je een Campbelli dwerghamster hebt die in de kooi bijt, accepteer dat en leer hem om op iets te staan om zo uit de kooi gehaald te worden. Op de hand zijn ze meestal heel tam. Denk bijvoorbeeld aan een klepje van een transportkooitje. Soms door veel geduld en vaak proberen kan de Campbelli dwerghamster je herkennen zodat hij je niet meer bijt. De overige hamsters maak je tam door rustig te beginnen. Eerst wat lekkers te geven. En dan rustig oppakken en boven de kooi houden. Als hij valt, dan valt hij niet van een grote hoogte. En dan stapje bij stapje tam maken.

Foto behorend bij blog

Een foto van een bange Syrische hamster. Hij laat zijn tandjes zien, maar ook in deze situatie zal hij niet gaan bijten. Want hij krijst en dat is waarom de tanden getoond worden. Niet omdat hij wil gaan bijten.