Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«December 2021»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
10 augustus 2022

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 379.535
  Vandaag: 3
  Gisteren: 60
Bye 2021, welcome 2022 
vrijdag, 31 december, 2021, 11:39 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Het jaar 2021 is bijna weer voorbij. Een bijzonder jaar was het. Eind 2020 wist ik al dat het een ontzettend druk jaar zou worden en dat is het ook geworden. Ik werkte 37 uur per week en had dit in verband met de vele uren omgezet naar een voltijdsbaan van 40 uur. En toch heb ik ondanks dat ik vanaf september vrijdag niet meer gewerkt heb en december heel veel uren vrij heb genomen, 75 uur over en neem ik mee naar volgend jaar. Ik vertel wel eens hoeveel overuren ik nog heb staan om in de toekomst vrij te nemen. Ik zie dit als tijd voor tijd en laat het niet uitbetalen. Maar de tegenzijde is dat ik bijvoorbeeld afgelopen zomervakantie op papier een kleine drie weken vrij heb gehad. Want in mijn vakantie waren twee momenten dat ik weer aan het werk ging om een cliënt te helpen.

Het jaar 2021 was een jaar dat ik het vaakst in Amsterdam ben geweest. Pak weg 30 keer en daarom ook het vele werktijd. De klus in Amsterdam liep ook gigantisch uit en was ook erg complex. Maar ik ben dankbaar dat ik daar een rol mag spelen. Ik heb in de jaren daar veel geleerd en heb het idee dat ik daar ook waardevol ben. En deze klus zal niet eeuwig duren en tijd voor tijd gaat een keer komen.

Het jaar 2021 was wederom een corona jaar. Een jaar dat ik twee keer gevaccineerd ben en na de eerste keer netelroos kreeg en dat voor iets meer dan 6 weken lang. De tweede keer viel de netelroos gelukkig mee en dat was in mijn zomervakantie. Op moment van schrijven zitten we weer in een lockdown en gaat het hard met de nieuwe coronavirus variant Omicron. Begin van het jaar zaten we in een lockdown en verspreidde Delta variant van het coronavirus. Pas in mei kon ik weer naar de kapper. Maart 2021 was sprake van oplopende besmettingen en ik heb veel besprekingen via Teams gevoerd. Elke week was ik minimaal 1 keer in Amsterdam. En zeker 2 keer bij andere cliënten. We kunnen niet alleen maar vanuit huis werken. Dat gaat gewoon weg niet.

Het jaar 2021 heb ik veel sport gekeken. Ik ben een zeer groot Formule 1 gek en kijk elke race. Dit jaar kon ik alleen Silverstone niet zien en door het verklappen van de ongeluk met Max had ik ook geen zin om terug te kijken. Eén van de weinige races die ik totaal niet gezien heb. En ik kijk al vanaf kinds af aan. Dat Max zijn eerste wereldtitel binnen haalde was dan ook ontzettend gaaf. Ik had het om eerlijk te zijn niet meer verwacht. De Mercedes van HAM was de laatste races zo snel. Overduidelijk dat ze iets illegaals doen want het verschil met Bottas was in mijn ogen te groot en dat doet me terug denken aan de jaren van Schumacher waarvan ook gezegd wordt dat hij geregeld met een illegale auto reed. De zomerspelen waren leuk. Ik ben elke ochtend heel vroeg opgestaan en de zomerspelen gevolgd. En voetbal, maar dat vond ik toch echt minder dit jaar. Weinig wedstrijden bekeken, veel eerste en laatste stuk. De Tour de France volg ik ook, vooral de bergetappes.

Het jaar 2021 gaat de boeken in met slechte zomerweer. In de huiskamer was het niet warmer dan 25,5 graden. En wij hebben geen hittegolf gehad. Wel was het goed genoeg om lekker te fietsen. Daar was ik in juni al mee begonnen. Want toen was het zo mooi weer toen ik een paar dagen vrij had genomen. Heerlijk om hierop terug te kijken. Maar 2021 gaat denk ik de boeken in met veel regen. We hebben echt veel regen gehad vind ik. En in februari heel veel sneeuw. En ik kon gelukkig toen die week lekker thuis werken en blijven. Ik heb toen genoten van de sneeuwvlokken en het opruimen van de sneeuw. Er lag ook zoveel sneeuw dat ik niet eens weg kon rijden. Dat heeft even geduurd voordat ik mijn pad vrij van sneeuw had.

Het jaar 2021 is een jaar dat mijn nichtje Susan een volwassen dame werd. Ze woont nu op haar zelf met haar vriend in Amsterdam. Zo af en toe komt ze op bezoek en dan doen we weer leuke dingen. Zo was ze ook met 2e kerstdag bij mij en hebben we met familie hier kerst gevierd. Het is alweer de vijfde keer kerst zonder mijn beide ouders. Tijdsbesef dat het alweer zo lang geleden is, realiseer ik dat tijd zo snel gaat.

Het jaar 2021 heb ik gebruikt om mijn geluidsapparatuur te vervangen. Het was alweer wat jaren oud en ik houd er van om zo nu en dan muziek te luisteren. En natuurlijk prachtig geluid te hebben als ik series en films kijk. Dit jaar heb ik niet zoveel films gekeken, maar wel veel series. Dat had ik mij voorgenomen om eind 2021 in te halen en heb dan ook geregeld de tijd genomen om een aflevering te kijken. In december als ik opstond ging ik vaak eerst een aflevering kijken met een heerlijk kop koffie.

Het jaar 2021 is het jaar dat ik begonnen ben met de Uni-Halle kleurtjes project. Of wel Campbelli dwerghamsters te fokken in verschillende kleuren en qua gedrag en uiterlijk te selecteren op de Uni-Halle lijn welke ik fok. Ook dit jaar is een kuifje geboren maar ook dit keer weer niet genetisch. De kinderen van deze hamster hebben geen kuifjes. Dit jaar is wel sprake van veel veroudering bij mijn hamsters. En dat is ook logisch. Twee jaar geleden heb ik de schuur neergezet en nieuwe hamsters opgezet. En dat leidt tot veroudering en dat je minder fokt.

Het jaar 2021 is het jaar dat ik niet alleen Witte Molen als voer geef, maar een mix met Versele-Lage. Ik ben iets minder positief over Witte Molen, ook al is het voer niet gewijzigd. Maar het mist iets aan vitamines en er zitten pindas met dop in wat ik best wel nadelig vindt. Ik ga volgend jaar over op geheel Versele-Lage. Omdat uit praktijktesten naar voren komt dat dit iets beter voer is.

Het jaar 2021 staat bekend om energie-prijzen-crisis. Ik heb in mei een airco gekocht omdat ik dacht dat we gaan het weer zo warm krijgen. Maar de airco heb ik meer gebruikt om te verwarmen dan te koelen. De airco verwarmt de woonkamer heel snel en dan is gas verbruiken niet nodig. Eind 2021 gingen de gasprijzen gigantisch omhoog en er zijn zelfs energieleveranciers hieraan kapot gegaan. Op dit moment bedragen de prijzen rond de 1,80-2 euro voor 1 kub gas en 55 cent voor een kilowatt stroom. Dat is veel. Ik had dit jaar naar een elektrische auto gekeken, maar ze kennen nog veel softwareproblemen en daarnaast je kunt niet overal snel laden. En als de accu nog redelijk vol is, dan gaat het extra bijladen ook niet snel. En nu met de huidige energieprijs in mijn achterhoofd: eerst maar beter beeld krijgen of dit een incident is of in de toekomst deze prijzen hoog blijven.

Het jaar 2021 is het jaar dat de bezoekersaantallen op mijn websites terug liepen en dat ik veel tijd besteed heb om de websites sneller en beter te maken. Dit qua technische kant. In juni zakte de bezoekersaantallen in omdat Google de webvitals scores in hun ranking meenamen. Mijn websites zijn van hoge kwaliteit en de grote kwaliteit fotos dat laad traag. In mijn zomervakantie geregeld hieraan gewerkt en op een gegeven moment was ik er ook wel klaar mee. Want Google baseert alles op een gemiddelde van 28 dagen. Ik heb ook veel Youtube filmpjes van Google SEO en anderen met betrekking tot SEO gekeken om hiervan te leren. En weet nu heel veel meer hierover. Het duurde tot oktober dat Google mij een dikke pluim had gegeven en dat de websites een goede 28 dagen gemiddelde score had. En dit is een score op werkelijke ervaringen. Nadeel van mijn websites is dat het door veel kinderen bezocht worden en zij gebruiken oude telefoons en ook nog eens vaak slechte internetverbindingen. Eigenlijk een heel dom systeem van Google als je zo naar kijkt. Want nu krijgen slechte waardeloze snel geladen websites de voorkeur. Niettemin de laadtijden van Dwerghamster.nl is van 5-6 seconden gemiddeld gezakt naar 2,3 seconden. En eigenlijk is dit nog te traag. Het zou onder de 2 seconden moeten zijn. Wat ik zie is dat medio november aantal bezoekers weer hoger is. Maar toch nog steeds 20% minder dan voorheen.

Eind 2021 was het ook geregeld best koud. Maar vandaag en afgelopen 2 dagen was het gemiddeld erg warm. Zelfs zo warm dat we de warmste decembernacht ooit hebben gehad nl. dik 13 graden. We gaan denk ik na corona tijdperk de tijdperk in dat wij energie moeten besparen, van het gas af moeten en dat wij in Nederland meer op kernenergie gaan draaien. We gaan temperatuurrecords verbreken en ik voorspel ook dat een ijsblok van Noordpool ons gaat raken. En tegen deze natuurgeweld niet iets kunnen doen. Ik ga ook voorspellen dat veel huizen op slechte funderingen staan en dat dit een veel groter probleem wordt dan de aardbevingen in Groningen. Door de droogte en door huidige temperatuurwisselingen zijn houten funderingen / palen in de grond van slechte conditie geworden. Mijn voorspelling is dat 2022 een jaar wordt van veel coronavirus verspreiding, maar dan van milder variant. En dat dit het einde in gaat luiden. Corona zal nooit verdwijnen en zal altijd blijven. Maar focus moet meer op verzorging en opname van corona patiënten komen te liggen en minder op lockdowns en beperkingen.

Zo schreef ik in 2020 dat ik niet iets over 2021 wil voorspellen. Wat ik voor mijzelf hoop voor 2022 is dat het een wat rustiger jaar gaat worden. Een jaar met minder drukte. Dat het een jaar mag worden met minder pech. Dat mijn PC nog lekker mag blijven doen en niet vervangen hoeft te worden (tja ding is al 12 jaar oud!). Dat alles weer normaal wordt en wat vaker op kantoor kan zijn. Dat er geen oorlog uitbreekt met Rusland en dat de dreiging snel weg is m.b.t. Oekraïne. Dat we gezond blijven en dat de problemen met mijn neefje opgelost worden. Dat we dit keer wel een mooie zomervakantie weer krijgen. Dat WK voetbal leuk gaat worden (we mogen ingeval meedoen) en dat dit niet leidt tot minder hamsterverkopen (wat bij EK wel het geval was). Dat James Webb telescoop in de ruimte het gaat doen en wij in 2022 kunnen genieten van veel nieuwe ruimte nieuws.

Bye 2021, welcome 2022!

Foto behorend bij blog
Fijne feestdagen #kerst #merrychristmas 
zondag, 19 december, 2021, 6:07 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Gisteren kregen we te horen dat we weer in lockdown gaan. Dat de Omikron variant van het corona virus zodanig gaat verspreiden dat het een groot probleem gaat worden. De winkels waren al verplicht om eerder de deuren in de avond te sluiten. En nu moeten zij allemaal dicht op de essentiële winkels na. Gelukkig was ik vorige week naar de kapper geweest. Maar ik kijk al tegen op hoe lang het vorige keer heeft geduurd en hoe straks gaat lopen.

Als je naar buiten kijkt zie je overal lichtjes, versiering en gelukkig een mooie sfeer. In Vroomshoop was deze week ook een tractor optocht wat erg leuk was! Dat mogen ze elk jaar doen en misschien ook wel leuk om dat op kerstavond nogmaals te doen.

Ik wil, ondanks de lockdown en ondanks dat wij niet meer alles kunnen doen, iedereen fijne feestdagen wensen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Vakantieverslag 2021 
zondag, 5 september, 2021, 9:49 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Op moment van schrijven is mijn vakantie weer voorbij. Terwijl als ik naar buiten kijk de zon prachtig schijnt en voor volgende week weer prachtig weer voorspelt is. De Telegraaf schrijft als titel "de zomervakantie voorbij en daar komt het zomerweer".

Voor mijn vakantie heb ik me laten vaccineren. En dat was niet iets zonder bij effecten. Ik werd ziek (koorts) en voelde me niet lekker. Die werkweek kon ik ook niet veel doen en heb daarom besloten om mijn zomervakantie met een week uit te stellen. Ik kreeg ook netelroos erbij. En ik merkte dat wanneer ik lekker bezig was, ik er minst last van had. 23 juli was het dan zover, vakantie! Dacht ik!, want het was de maandag dat ik een telefoontje kreeg. "Ik durf het eigenlijk niet te vragen, maar de fusie moet nog geregeld worden", service gericht dat ik ben, ben ik direct aan het werk gegaan. Mijn 1e week vakantie was dan ook half werken en half achterstanden huishouding (zoals de woonkamer ff goed schoonmaken) doen, naast de dieren te verzorgen. En natuurlijk de Olympische spelen kijken!

Elke dag stond ik vroeg op om de spelen te volgen. Dat was in mijn eerste twee weken van mijn vakantie erg leuk. En natuurlijk de Formule 1 kijken. Maar ik baalde enorm dat het zo slecht ging met onze Max.

De eerste twee weken van mijn vakantie ook veel gewerkt aan mijn template script van deze website. Google Pagespeed Insight scores waren slecht en ik merk dat Google mijn website vanaf mei dit jaar minder toont. En dat de bezoekersaantallen daarom minder worden. De pagina's werden traag geladen door o.a. dat de javascripts eerst geladen werden en daarna de CSS bestanden. Pas dan werd mijn website gerenderd. Ook vond Google dat er sprake was van te veel shifting. Dat betekent dat wanneer je de website opent er elementen nog verplaatsen c.q. verschuiven. Dat opgelost te hebben dacht ik dat het wel goed zou zitten. Maar dat was niet het geval. Google vindt het nog steeds voor verbetervatbaar. Toen ik via Google Analytics keek naar pagina laadtijden zag ik iets vreemds. Er werden elke dag een aantal pagina's heel traag geladen. Via mijn webserver logs kon ik achterhalen dat het altijd om eenzelfde IP range ging. En dat het om doelbewust trager laden van mijn website ging om Google te misleiden. Toch wel schokkend hoe dit werkt en heb de hele IP range nu geblokt. En daarna vindt Google het nog niet goed. Ze meten met een gemiddelde van 28 dagen en het duurt lang voordat alles goed zit. Ook al laad de website bij mij snel, dat betekent niet dat bij een mobiele gebruiker met een slechte verbinding de zelfde ervaring heeft. Google Insight doet o.a. dagelijks een aantal steekproeven hoe de website geladen is (eigenlijk is het niet Google maar Lighthouse, en elke browser werkt daaraan mee).

Op een gegeven moment dacht ik laat maar zitten. Ik merk dat wanneer je aan de website klungelt Google het lastig vindt om de scores goed te plaatsen. Ik ben later met de website AllesOverRatten.nl bezig geweest. Daar was ik dit jaar in februari mee begonnen. Ik had niet zoveel zin om teksten te schrijven en heb dan veelal gericht op het converteren naar dezelfde scripts als deze dwerghamster site. En gebruikrsvriendelijker gemaakt. Natuurlijk de oude teksten niet niet meer kloppen zoals bij speeltjes herschreven. Want ik had daar nog oude links naar een webwinkel staan die niet meer bestond. In 2011 leuk sponsorartikeltjes gekregen en zo was die samenwerking ontstaan.

In mijn 2e week van mijn vakantie ben ik naar Westfield Mall geweest. Voel me toch een beetje eigenaar en het was leuk om dat te bezoeken. Het was er wel enorm druk. En leuk eten was er niet bij omdat alles al vol zat. Bij een paar kraampjes wat eten gekocht. En heel veel rond gelopen. Maar om eerlijk te zijn niets gekocht. Denk niet dat ik daar vaak naar toe zal gaan. Het is erg ver weg zeg.

Ook lekker wezen fietsen. Ook al was het weer niet altijd goed, er waren genoeg momenten dat de zon scheen en buiten lekker was. In juni had ik vader's fiets al schoon gemaakt en opgeknapt. Heerlijk zijn rondjes gereden. 25 juli was het alweer 5 jaar geleden dat hij overleden was. Die dag kon ik helaas niet fietsen. Maar heb wel hierbij stil gestaan.

Lekker wezen eten zoals bij Kreta in Almelo, El Capone in Borne en het Pannnenkoekenhuis in Borne. Heerlijk dat dit allemaal weer open is en dat je geen echte corona maatregelingen meer zijn die dit plezier belemmerd. Ook McDonalds was ik al vanaf vorig jaar niet meer geweest. En bij International oude herinneringen opgehaald. Daar gingen wij wel eens heen met opa en oma.

In mijn vakantie ook naar een elektrische auto gekeken. Volkswagen ID3 lijkt me wel wat. Mijn broer Peter heeft een tweedehandse ID3 gekocht. Prijs is dan gunstig en het rijdt heerlijk. Maar al snel merk je dat wanneer je onderweg moet opladen, dit niet zo handig is. Als de accu bijvoorbeeld niet te leeg is, laad het niet zo snel. Bij Holten staat hij aan de verkeerde kant qua fastlader.

Natuurlijk wilden wij ook naar een dierenpark of Efteling. Als je anno nu daar heen wilt, moet je eerst reserveren. En we merkten al snel dat dit erg lastig was. Efteling waren al veel dagen volgeboekt. Dan maar naar de dierentuin in Arnhem. Het was er erg leuk. Maar veel dieren heb ik daar niet gezien. Het was meer een leuke boswandeling langs kooien waar je misschien iets kon zien. De olifant kon zich niet verschuilen evenals de giraf. In de middag lekker met Susan wat heerlijks gegeten. Met als appeltaart als toetje. Vincent kreeg op deze dag te veel prikkels en het werd voor ons duidelijk dat uitjes zoals dit voor hem te druk is. Terwijl wij op één van de bankjes zaten, vloog ineens een roodborstje op ons af. En bleef om ons heen. Deze situatie leidde dat we ingeval Efteling uitgesteld hebben tot een rustig periode.

3e week soefte dan ook weer snel voorbij. Vooral omdat mijn inzet weer nodig was en ik deze week half gewerkt hebt.

In de 4e week heb ik de hamsterschuur die ik alweer 2 jaar heb, schoon gemaakt. Alles weer schoon, ook alle planken van stof ontdaan en alle vliegenstront weer weg gehaald. Le Mans 24 uur race gekeken en tja is toch vakantie, dan maar goed volgen toch?!

Ook nog bij Oosterik Denekamp geweest. En wat dacht je? Jawel hoor er was een hele afdeling met kerst artikelen. Heerlijk veel herfst decoratie gekocht en genoten van deze kerstafdeling. Ik vond daar vier poppetjes die ik meer dan 15 jaar geleden ook gekocht had. En deze vier lijken sprekend hierop maar je ziet dat ze van een nieuwe generatie zijn.

Mijn 2e prik in week 5 van mijn vakantie liep ook niet helemaal top. Ik was in de middag ziek, maar de volgende dag was ik alweer redelijk beter. Ik reageerde veel sneller en gelukkig qua ziekte minder heftig. Dit keer geen netelroos, maar elke dag wel 1 of 2 plekjes waar een rode plek ontstond wat ontzettend jeukte. Man o man ik kan er niet tegen.

Dit jaar geen hittegolf. Maar veel bewolking en geregeld een bui. Zelfs beetje storm zat er tussen. In de woonkamer niet warmer dan 25 graden. Terwijl dat vorig jaar opliep tot iets boven de 29 graden. De airco wel geregeld even aan gedaan om de warme druk te verlagen.

De vijf weken vlogen zo ook erg snel voorbij. In week 6 maar weer ingelogd en begonnen te werken. Ik merk dat het ontzettend druk is. Mijn mailbox op mijn werk was zo vol gelopen. Het leek of iedereen weer begonnen was. De telefoon ging, mailtjes met wat meer spoed dan anders. En deze week vloog dan ook zo voorbij. Het weekend was heerlijk qua weer. Prachtig weer! En op moment van schrijven nu, straks de eerste Formule 1 race weer in Nederland.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Moment van langste dag 
maandag, 21 juni, 2021, 9:04 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik realiseerde me dat vandaag weer de langste dag van het jaar is. Een moment dat ik altijd stil sta bij het verleden en kijk naar de toekomst. Tot en met half mei hebben wij best wel slecht weer gehad. In februari hebben wij sneeuw gehad en ik moet zeggen dat ik daar wel van genoten heb. Het levert altijd leuke plaatjes en herinneringen op. Dit jaar vind ik het een rare vreemd jaar. Eind vorig jaar begon de lock down en de mondkapjesplicht voor alle winkels. En dat de restaurants dicht zaten. En direct naar de kerstdagen ging ik hard aan het werk. Want ik zag al aankomen dat maart en april ik weer druk zou zijn met de bijzondere opdracht die ik altijd doe in Amsterdam voor mijn werk.

Deels thuis werken en deels bij klanten. Het aantal keren dat ik op kantoor ben geweest afgelopen maanden is op twee handen te tellen. Het aantal keren dat ik in Amsterdam ben geweest kan ik met vijf handen niet tellen, zo vaak. Voordat ik realiseerde was het al april. In het weekend kon je niet iets leuks doen zoals bioscoop, restaurant bezoekje of Exoknaag, wat ook niet doorging. En omdat ik zo druk had ging ik harder werken en dan werk je zowel harder als meer. Wat doorsloeg in mijn overuren van ruim 230 tot en met april. Omdat je deels thuis werkt gaan die uren ook harder. Ik ben gewend om 1,5 uur tot 2 uur reistijd per dag te hebben. Ik had ongeveer 5-6 uur reistijd per week minder en besteedde ik aan het werken. En toen eenmaal het mooie weer kwam, 1e week van juni, toen had ik juist een weekje vrij gepland. Niet dat ik alle dagen compleet vrij had, maar ik heb weer heerlijk genoten. De fiets van mijn vader weer opgelapt en de oude bekende rondjes die ik vroeger met pa fietste gefietst.

Door de mondkapjesplicht, doordat de winkels dicht zaten of het moment dat je alleen op afspraak naar de winkel moest, doordat ik de supermarkt langs lied komen, doordat alle uitgaansdingen niet konden, keek ik wat meer naar Netflix. En af en toe gamen op de Playstation. En nu, anno juni, gelukkig kun je weer naar een restaurant wat ik nu al paar keer geweest ben. Heerlijk met familie praten tijdens eten en drinken. Maar ik moet wel zeggen dat we afgelopen half jaar vaak van een restaurant wat opgehaald hebben en 's avonds zaterdag lekker bij elkaar gezeten hebben.

Gelukkig kan ik kijken naar een goed uitzicht qua rest van het jaar. Ik heb zes weken zomervakantie gepland. En na de zomervakantie ga ik ingeval proberen om elke vrijdag vrij te hebben. En met kerst ook een paar weken vrij. Maar ik ben wel beetje bang voor het weer. Zo slecht het was, ineens een zeer vroege hittegolf (twee dagen 30 graden en aantal 25 graden), zo slecht is het vandaag. Het regende hele dag. En de vooruitzicht voor aankomende twee weken is niet zo best. Wat voor weer gaat het in mijn vakantie worden? Ik ga ervan uit dat het slecht wordt. Dat gevoel heb ik, dat het weer zoals de zomer wordt die ik als kind een keer meegemaakt heb. Toen had ik een zomervakantie net na behalen van mijn diploma en heb ik in de zomervakantie zes weken gewerkt aan een muziekprogramma die ik SoundLocator noemde. Het was prachtig om hieraan te werken. Het ging om synthetische muziek waarbij je ook een scherm had waar je commando's in kon geven om muziek stukken te kopiëren. En de instrumenten kon je zelf met de muis als waveform tekenen. Man o man later zoveel demonstraties mee gegeven op computerclubs.

Maar ook al zou de hele zomervakantie slecht weer zijn, ik heb altijd genoeg te doen. Ik ben al bezig met het herschrijven en programmeren van de website AllesOverRatten.nl. Dat moet ook want eind van het jaar wordt, zover ik het goed heb, PHP 7 niet meer ondersteund. Mijn vorige website, versie 4 zoals ik dat noem, daar zitten wat stomme amateur fouten in. Waardoor het niet goed loopt op PHP 7. Maar daarnaast stammen die scripts alweer uit 2011-2013. Ik zag toevallig vandaag nog een Youtube filmpje van het moment dat ik op mijn scherm de eerste vertalingen invoerde. Een script waar je de Nederlandse woorden ziet staan en erachter kunt typen hoe het in Engels geschreven moet worden. En dit zonder een formulier waar je ok en opslaan moet klikken. Daar was ik trots op. En ik bouwde het voor de vereniging NKV. Omdat tijdens de ledenvergadering als wens uitgesproken was dat ze graag tweetalig website wilde hebben. Omdat veel buitenlandse leden zijn. En aantal vrijwilligers die alles wel wilden vertalen. Het resultaat was dat ik bezig was en dat ik het moest vertalen. De website van NKV houdt dit jaar op te bestaan. Dat zal voor mij ook een moment zijn waar ik even stil van ga worden. Zoveel tijd in het verleden aan besteed. En zoveel tijd erin gestopt. Maar sinds 2015 ging het al mis. Enerzijds door overlijden van mijn ouders minder tijd had, anderzijds omdat het bestuur niet of nauwelijks met mij communiceert. Ik krijg geen feedback en op een gegeven moment ga je nadenken en stil staan bij de vraag waarom doe ik dit nog. Ruim 1,5 jaar geleden aangegeven dat de vereniging voor een nieuwe site moet regelen en tot vandaag is dat niet gebeurd. Maar dat de site uit de lucht gaat, dat gaat gebeuren. Want eenmaal dat PHP 7 niet ondersteund wordt, gaat die site niet meer lopen. En laatste paar maand kan je al merken dat het stroperig wordt. Zo ging One.com het emailadres en het contactformulier blokken. Zij waren van mening dat er spam mee verstuurd werd. Ik vermoed dat het komt omdat de scripts de interne mailserver gebruikt en op moment dat je een nieuwsbrief hiermee verstuurd, veel mailprogramma's dit als spam ziet. En dat er automatische melding gemaakt wordt dat er spam verstuurd wordt. Helaas niets aan te doen en afscheid nemen van de website. Het stond vroeger op de wereldkaart van het internet. Als je gaat kijken hoeveel bezoekers die website heeft gehad, word je gewoon stil van.

Nu heb ik gelukkig weer wat ruimte om meer tijd aan de hamsters door te brengen. Kijken welke koppels nooit gefokt hebben. Kijken hoe het gaat met de stambomen. En dit weekend zag ik dan ook ineens een nieuw kuifje en een nieuw odd-eyed. Ik heb ook Pearls met rode ogen gefokt. Ik heb ook prachtige gele Mandarijnen. De hamsters doen het goed. Wel merk ik dat het aantal jongen nu minder wordt. Immers, ik houd de dieren aan om te zien wat er gebeurd als ze oud worden. Ik wil mijn stambomen aanvullen met data over hun ouderdom.

Met Tommy de Huiskat gaat het ook zo goed. Ach wat zou ik graag aan mijn moeder willen vertellen wat er allemaal gebeurd is. En hoe goed Tommy het doet. Hoe goed het gaat. Tommy is gestopt om 's avonds op mijn bed te springen en poos naast me te liggen. Hij heeft heel lang op de stoel op de overloop geslapen en aantal weken slaapt hij weer op het kleedje dat ik op de grond van mijn slaapkamer heb gelegd. Typisch is dat hij 's avonds even langs komt en dan vertrekt. Hij gaat eerst een poos bij de voordeur naar vogels en vleermuizen kijken. En 's nachts is hij naast me bed aan het slapen. Hij is heel stil dus ik merk het alleen maar als ik even wakker ben en kijk of hij er ligt. Nu, op moment van typen van deze blog, ligt hij lekker op de leuning van de bank waar vroeger mijn moeder altijd zat. Lekker aan het slapen. Terwijl op TV ik kijk naar EK voetbal. Ik moet zeggen dat ik dit jaar niet zo leuk vind. Ik kijk half om half. Begin, eind en tussen in schakel ik vaak weg. Het boeit me niet. Ingeval niet zoals de Formule 1 waar ik al vanaf kinds af aan kijk. Ik kan mij nog herinneren dat ik in de achterkamer op een heel klein tv'tje Formule 1 keek. Toen had ik nog geen internet. En eenmaal internet, ging ik alles volgen. En nu met Max Verstappen, wat prachtig om het te volgen. Maar het gaat mij niet om de race zelf, ook om de flex wings, de bandenspanning of wel de kunst van elke keer verbeteren.

In UK gaat het nu wat minder goed met het coronavirus. Je ziet dat het aantal besmettingen elke dag wat meer worden. In Nederland is het een glijbaan naar beneden en dat komt niet alleen door het vaccineren. Nee, het virus wordt buiten niet zoveel verspreid. Ik hoop dat we in oktober er geen last van hebben. Maar mijn verstand zegt iets anders. Door de vakanties worden de diverse varianten van het coronavirus verspreid en gaat het gigantisch opzetten. Ook al ben je gevaccineerd, dan kan je nog steeds ziek worden. En vaccinatie is niet voor eeuwig. Zo heb ik zelf al twee keer corona gehad. En zo gaan mensen die gevaccineerd zijn, corona oplopen. Men hoopt alleen dat het ziekteproces niet erg is. En gelukkig zie je dat in de UK: mensen die ziek worden, hebben de verschijnselen van een verkoudheid. Ik hoop echt dat we in najaar gewoon zonder mondkapjes kunnen winkelen en restaurants open blijven.

Foto behorend bij blog


De tijd vliegt voorbij
Gevoelens vervagen, van liefde, verdriet en haat

De tijd vliegt
Herinneringen vervagen, van geluk, verdriet, liefde en van haat

De tijd vliegt het verleden vervaagt
Over ons verleden hangt een dikke mistige waas

We leven nu, we leven vandaag, het verleden is geweest en het heden is wat we leven, de toekomst is pas morgen, nog vers zonder zorgen

Geniet van elk moment want voor dat je het weet is het een herinnering die vervaagt

De tijd vliegt, dus leef vandaag
Hoe moeilijk het ook is, geef je verleden een plaats, je kan niet leven in een mistige waas
Er gebeurd zoveel, EK 2021, warmte 
zondag, 13 juni, 2021, 7:54 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Er gebeurd zoveel klinkt de titel die ik zo net bedacht. En op moment dat ik deze zin type staat Nederland op het voetbalveld voor haar eerste wedstrijd EK 2021. Een bijzonder EK die een jaar uitgesteld is in verband met het corona virus.

Dit jaar hebben wij vijf maanden "rot" weer gehad. Ach, ik vond sneeuw heel mooi en leuk. En hoop dat vaker te zien. Maar regen, regen en nog meer regen. Ze hebben het over droogte in Nederland, maar het was gewoon herfst in plaats van winter en lente. En pas tegen het einde van de lente hebben we sinds vorige week prachtig zomerweer.

Voor de hamsters is dit weer nog goed te doen. De warmte is nog het huis niet ingetrokken en zowel 's ochtends en 's avonds is het vrij normaal qua temperatuur. Te denken aan vorig jaar waar we in augustus dacht 18 dagen achter elkaar een hittegolf hadden. En dat mijn airco bij de hamsters constant aan het draaien was. Maar tot heden heb ik de airco voor de hamsters nog niet aangehad. En ook het aantal vliegen valt nog mee. Maar dat moet ik natuurlijk direct afkloppen.

Het aantal Russische dwerghamsters dat ik fok is afgelopen twee maand behoorlijk gezakt. En dat komt niet door het weer. Maar puur door dat veel van mijn hamsters een leeftijd hebben dat ze niet meer fokken. Ik doe mijn dieren niet weg en tja dan is het maar zo dat ik nu wat minder fok. En dat geeft nu ook niets. Want de verkoop rondom deze tijd is minder. Vooral door het mooie weer. Maar ook omdat de EK gestart is. Mijn broer belde mij in de supermarkt gisteren op met de vraag wat is er precies aan de hand? Ik: voetbal... iedereen gaat BBQ'en. En iedereen is thuis.

Je ziet het ook aan het aantal bezoekers op deze website. Die zijn behoorlijk gedaald. Kijk vorig jaar was het vanaf april prachtig weer en konden wij niet op vakantie. Daardoor bleef zowel internet bezoek en de verkoop van hamsters redelijk stabiel. En dat is natuurlijk nu anders. Ben heel benieuwd hoeveel mensen straks op vakantie gaan. Ik denk dat het in Nederland redelijk stil wordt. Wel weg maar weinig vakantiegangers die voor Nederland kiezen.

Gisteren was er een voetballer die op het veld een hartstilstand kreeg. Dat is vreemd om te zien en te ervaren. Ineens pats boem lag hij op de grond. Ik was op dat moment met mijn broer aan het praten en ik zei al: er gebeurde niets. Het leek mij op een epileptische aanval. Het hoort bij het leven. Afgelopen week toch weer drie hamsters overleden waar ik vermoed dat warmte een rol speelde in combinatie met ouderdom. Warmte is altijd extra zwaar. Maar ook bij hamsters komt het soms voor dat ze ineens op een jonge leeftijd overlijden.

Vandaag bij El Capone in Zenderen wezen eten. Heerlijk meloen ijs gehad. Wat heb ik dat gemist zeg. Lekker eten bij een restaurant. We hebben zo lang in een lockdown gezeten. Oktober t/m mei of zoiets dat alles dicht zat qua restaurants.

Foto behorend bij blog

Over vijf weken heb ik vakantie en dan is het ook tijd om meer tijd met de hamsters door te brengen. Ik heb diverse leuke hamsters gehouden om straks nieuwe koppels te vormen.