Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«December 2019»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
3 december 2021

Laatste reacties

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:23 pm
  Haha ja inderdaad ik moet altijd wel...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 360.129
  Vandaag: 17
  Gisteren: 61
Campbelli versus Russische dwerghamsters, foto's 2009 gemaakt 
zondag, 11 augustus, 2019, 9:02 pm - Campbelli
door Martin Braak
Op een clubdag van de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging in 2009 heb ik foto's gemaakt van de keuring van de Campbelli en de Russische dwerghamster. Op een gegeven moment pakte Anneke beide soorten op haar hand en vroeg mij om hiervan foto's te maken. Het waren beide grote dieren, maar je zag mooi de onderscheid tussen beide soorten.

Foto behorend bij blog

Natuurlijk zie je de kleur qua onderscheid. De Campbelli is warm bruin van kleur en de Russische dwerghamster donker bruin. De aalstreep van de Campbelli is dunner dan die van de Russische dwerghamster. Tevens wordt de aalstreep van de Russische dwerghamster in de nek dikker. De staart van de Campbelli is langer. Tevens de inplant van de staart is anders.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Mandarijn Campbelli hybride voorlopig in Nederland erkend 
maandag, 17 december, 2018, 9:53 pm - Campbelli
door Martin Braak
Afgelopen jaar en dit jaar zijn de hybride Campbelli dwerghamsters met de kleur Mandarijn geregeld op de Nederlandse shows ingeschreven en Joep Vrijhof heeft ze dit jaar voor erkenning aangedragen. En dit met succes: ze zijn voorlopig erkend.

Zelf begrijp ik enerzijds wel dat het erkend kan worden. Men kijkt niet naar de achtergrond en KLN kijkt puur naar wat gepresenteerd wordt. International vraag ik me af hoe ze hierna kijken. Een hybride soort die erkend wordt. Bij vogels is dit ook zo.

Persoonlijk ben ik tegen en wel omdat het nog te pril is en ik veel hybride eigenschappen zie. Ik denk dat men nog 15 generaties minimaal op zuiversoort terug moeten fokken om iets stabiliteit te krijgen en dat het echt Campbelli achtig wordt. Ik hoop dat alle Campbelli dwerghamster fokkers realiseren dat je de Mandarijn apart moet houden en nooit een ander kleur moet selecteren die je terug fokt in Campbelli. Om zo niet andere kleuren te hybriseren.

Helaas zie ik steeds meer hybride Campbelli's op de keuringen.

Foto's die ik op de laatste Exoknaag heb gemaakt:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je ziet dat de kop rondom de ogen veel weg heeft van de Russische dwerghamster, dat de ogen en rondom niet correct is. Ook de aalstreep en de verbreding op de kop is niet correct.


De geschiedenis van de Zwarte Campbelli dwerghamster 
maandag, 16 maart, 2015, 7:04 pm - Campbelli
door Martin Braak
Ik realiseer me dat ik van de Russische dwerghamsters heel veel geschiedenis op de website heb geschreven, maar van de Campbelli dwerghamster niet. Dit jaar zal ik dat gaan aanpassen! Op Facebook schreef iemand dat er niets over de Zwarte Campbelli dwerghamster bekend was en dat dit vreemd is. Maar dat is niet het geval, er is heel veel van bekend!

Het was in 1996 dat een handelaar c.q. dierenliefhebber uit Hasselt, een plaatse vlak bij Zwolle, op een meeting van de Vereniging van Exotische Zoogdieren (VEZ) kwam en hij had een paar vreemde zwarte Campbelli dwerghamsters bij zich. Gelukkig stonden mijn broer en ik vlak bij hem. Hij vroeg 100 gulden per stuk en we konden direct een paar bemachtigen. We hebben direct verschillende vragen gesteld en hem gevraagd of we bij hem langs mochten komen.

De Zwarte Campbelli dwerghamster zijn geboren uit Wildkleur Campbelli's, afkomstig van de bekende dierenmarkt in België. Hij kweekte vogels en hij vond ze wel geinig. En had een aantal koppels opgezet. Uit een koppel kwamen zwarte exemplaren. Deze zwarte exemplaren bleven niet zwart, ze verkleurden op den duur. Ze werden witgrijs op de rug en rondom het gezicht. Net een soort panda beertje. Op dat moment was de kleurmutatie onbekend en nieuw. En naar mijn mening waren dit de eerste exemplaren.

Op de 5e Knagerfestijn hebben wij exemplaren ingeschreven. Judith Lissenberg heeft daarvan foto's gemaakt. We hadden ook Campbelli dwerghamsters dragers zwart bij ons en die hebben wij weggegeven aan een Finse keurmeesteres. Zij zou ons een dankwoordje in een Finse clubblad schrijven en ons sturen, helaas hebben wij dat nooit ontvangen.

Pas enkele generaties verder zagen wij bij ons een aantal Campbelli dwerghamsters die effen zwart bleven. Terwijl anderen allemaal verkleurden. In 1997 hebben wij de eerste Dove Campbelli dwerghamster gefokt. Echter, er was toen totaal geen vraag naar. Niemand vond het leuk, niemand wilde het hebben! Ze waren ook niet zo aardig van karakter: ze beten nogal. Het zou best eens kunnen dat mijn broer en ik de eerste Dove Campbelli dwerghamster gefokt hebben. Maar daarvoor hebben we geen bewijs. Internet was nog niet zo ingeburgerd als nu.

Vastlegging 1997 door Judith Lissenberg:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Een Zwarte Campbelli dwerghamster van hedendaagse:

Foto behorend bij blog

Nog een driekleur! 
zondag, 7 september, 2014, 5:16 pm - Campbelli
door Martin Braak
Pak weg twee weken geleden sprak Tony Cao uit Vietnam mij nogmaals aan met foto's van een ander driekleurige Campbelli dwerghamster. Iets meer dan een jaar geleden heb ik een blog geplaatst over zijn driekleur met daarbij foto's. Helaas heeft deze nooit jongen gehad. En nu weer eentje! En Tony heeft deze kunnen bemachtigen en gaat fokt ermee. Hopen dat dit iets genetisch is. Alhoewel ik de oogkleur vreemd vind. Want als het schildpad zou zijn, dan zou dit een zwart schildpad met bontfactor zijn en dan zouden de oogkleuren niet roog mogen zijn... Tenzij! Wordt vast vervolgd!

Waar komt de term 'pitbulls' vandaan als we over dwerghamsters hebben?  
zaterdag, 30 augustus, 2014, 11:45 am - Campbelli
door Martin Braak
Pak weg 23-24 jaar geleden hadden we slechts alleen wildkleur Russische dwerghamsters en geen enkel ander kleur. Bijna tegelijk kwamen de blauw-wildkleur en de pearls naar Nederland, dit vanuit de UK. De parels waren prachtig van type, erg groot en knal grote ronde ogen. Maar sommige exemplaren hadden zulke grote ogen dat ze uitpuilden. De Blauw-wildkleuren waren ontzettend lelijk om te zien. Van de pearls zeiden ze dat alleen vrouwen vruchtbaar waren en van de blauw-wildkleur zeiden ze dat je geen blauw-wildkleur onderling moest fokken.

Net voordat de pearl en de blauw-wildkleur naar Nederland zijn gekomen, waren in de dierenwinkels een 2e kleur. Deze werden argente genoemd en ze werden in de dierenwinkels als Russische dwerghamsters verkocht. Deze gele "Rusjes" waren heel agressief, maar wel gewild omdat ze mooi waren. Ze vlogen naar je toe op moment dat je ze wilden pakken en beten dan. Het naar je toe rennen ging soms gepaard met springen. Je snapt denk ik nu de titel die ik aan deze blog heb gegeven: pitbulls! Deze kleur kreeg veel kritiek en het duurde niet lang of de dierenwinkels wilden deze exemplaren niet meer. Het ging dan ook helemaal niet om Russische dwerghamsters maar om Campbelli dwerghamsters. Natuurlijk wist ik dat nog niet!

We hadden geen internet en ik kende slechts paar hamsterfokkers. Op de show in Brabant sprak ik een aantal hierover en die wezen mij erop dat het om Campbelli dwerghamsters ging. Ik heb toen 2e druk van De Dwerghamster van Rob Dekker en drs. Fred Petrij gekocht. Fred Petrij heb ik ook persoonlijk gesproken en gekend. Hij vertelde me over de Campbelli's en deelde zijn ervaringen.

Daarna gekochten we op diverse evenementen Campbelli dwerghamsters en op een clubdag van de Vereniging Exotische Knaagdieren (VEZ) kochten wij de eerste zwarte Campbelli dwerghamsters, 100 gulden per stuk! Deze van een handelaartje die in Hasselt, vlak bij Zwolle, woonde. We zijn ook bij hem thuis geweest en de ouderdieren mogen bewonderen. Van oorsprong was hij een vogelkweker en had een aantal wildkleur Campbelli dwerghamsters op de Belgische dierenmarkt gekocht. En daar rolden de zwarte exemplaren uit. En ze hadden toen allemaal eenzelfde eigenschap: ze werden later op de rug wit en leken net pandabeertjes. Dit ging na 3-4 generaties eruit en zagen we ineens pik zwarte exemplaren.

Deze Campbelli dwerghamsters waren allemaal pittig van karakter en beten op moment dat je ze uit hun territorium wilden oppakken. Ik wil wedden dat wij, mijn broer en ik, de eerste dove Campbelli dwerghamster hebben gefokt. Want!, wij hadden immers de eerste zwarte exemplaren. Echter rond deze tijd hadden wij geen Opal Campbelli's. Die had Fred Petrij wel, maar die wilde hij niet vrijgeven. Hij vertelde nooit waarom niet, maar mijn vermoeden was toen dat ze niet zuiver waren. Deze dove campbelli's raakten we niet kwijt! Niemand wilden ze hebben!

De eerste nageslacht van de zwarte Campbelli's, wildkleuren drager zwart, daarvan zijn een aantal meegegaan naar Finland. Een Finse vrouw die op, ik dacht de 3e, Exoknaag keurde heeft ze meegenomen.

Al deze Campbelli's beten en dat was dan ook de reden om hiermee te stoppen. Het op karakter selecteren was erg lastig en nauwelijks resultaten anders dan dat ze niet meer door de lucht vlogen om te bijten.

Bij de hybride project zagen we dit bijtgedrag eveneens. De eerste generatie had dit namelijk ook evenals de tweede generatie. Echter later kregen we variaties. We zagen namelijk dat sommige Rusachtig uitziende dwerghamsters langzaam op je af kwamen en dan pas beten. Ze renden en verdedigden niet, maar zagen lief uit en waren rustig. Beten alleen op moment dat ze wilden pakken c.q. dat ze voor mijn hand stonden. En een ander variant was bij vrouwtjes. Deze waren erg lief en hadden een echte Rus karakter. Pas op moment dat ze kindjes hadden, werden ze mega agressief. Ze renden op je af om te bijten. En dat bleven ze doen, ook nadat de jongen weg waren. Pas bij 5e-6e generatie ging dit eruit.

In 2004 toen ik René Bastiaans leerde kennen, zag ik de eerste wat rustige Campbelli's en tamme Campbelli's. Echter, deze waren nooit echt betrouwbaar. Maar vele male beter dan jaren terug qua karakter.

Een ander ervaring is mijn Altai lijn van de Campbelli dwerghamsters die ik in 2005 gekregen heb en voor een paar jaar mee gefokt heb. Het ging hier om echte wildvang exemplaren gevangen in de omgeving van de Altai gebergte. Deze campbelli's waren veel rustiger en hadden een ander soort karakter. Ze boksten onderling met elkaar, dit met handjes tegen elkaar. En op moment dat ik ze wilden oppakken, beten ze van zich af, maar niet hard. Meer van pak me niet jo, laat me weer los. En dan met de kop op de zijkant en niet aanvallend. En ze beten niet hard, was meer van even laten weten.

Maar toen ik exemplaren hier met een zeer tamme Campbelli dwerghamster kruistte, schrok ik. Ik kreeg toen weer argente eruit die net zo agressief als vroeger waren. Ze sprongen door de lucht om te bijten! En daardoor heb ik vermoeden dat het karakter ook wel eens negatief beïnvloed kan worden door het kruisen van verschillende Campbelli dwerghamsters uit verschillende regio's. Mede omdat ik in 2005 ook twee Campbelli dwerghamsters uit Mongolië had die nog veel tammer waren. Die beten totaal niet! Ze roken ook anders, hadden een ander type oor en kleur. Ze waren mooi bruin met een gele waas. Terwijl de Altai Campbelli heel grijs van kleur is.

Campbelli dwerghamster wildvang uit Mongolië:
Foto behorend bij blog

Campbelli dwerghamster uit Altai:
Foto behorend bij blog

En meestal komen ze grijzer over:
Foto behorend bij blog