Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«December 2017»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
28 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 444.126
    Vandaag: 37
    Gisteren: 58
Een groep hamsters, zo leuk!, Roborovski dwerghamsters, maar garantie dat het goed gaat? Nee! #hamsters 
zaterdag, 13 mei, 2017, 8:16 pm - Roborovski
door Martin Braak
Mijn broer Peter had weer een telefoongesprek met de vraag of wij Roborovski's fokken en verkopen. En na vragen waarom Roborovski's kwam het volgende als antwoord: dat zijn dieren die als groep gehouden kunnen worden. "Maar, realiseer je dat de kans groot is dat dit ook fout kan gaan en je de hamsters moet scheiden?".

Blijkbaar wordt hier niet bij stil gestaan en dat komt door informatie die op internet staat c.q. niet staat. Als op internet over groepsdieren in combinatie met hamsters geschreven wordt, dan wordt de Campbelli dwerghamster en/of Roborovski dwerghamster geadviseerd. Hier wordt vaak heel positief over geschreven. Maar er wordt niet bij geschreven dat dit ook geregeld fout gaat. Alhoewel ik moet zeggen dat bij de Campbelli dwerghamster minder vaak fout gaat als bij de Roborovski dwerghamster. Is dat raar? De Roborovski is meer een dier die eind van het jaar de groep weer rangschikt. Ze leven namelijk in kleine groepjes van 8 tot 9. Misschien iets groter, maar niet veel. De Campbelli dwerghamster kent dit in minder mate, maar daarvan zijn ook dominante exemplaren. En moet je kibbelen en vechten ook accepteren.

Of wel het is absoluut niet zo dat dit altijd goed gaat. De kans dat je 3-5 Roborovski's samen houdt en mis gaat is zelfs erg groot!

Ik ben zelf met Roborovski's gestopt. De reden is dat ik de bonte variant erin had gefokt en merkte dat het groepsgedrag negatief beïnvloed werd. Daarvoor had ik leuke groepjes zitten, maar nadat het gemixd was met de bontfactor, gingen ze veel meer met elkaar vechten. Ik moest de groepen steeds meer uit elkaar halen en had zelfs exemplaren alleen zitten. Ik vond dit zo verkeerd dat ik besloten heb om ermee te stoppen.

Echter, ik hoor dit nu links en rechts dat dit ervaren wordt. En er zijn maar weinig fokkers diek nog bloedlijnen hebben waarin geen bont doorheen gefokt is. Ongelovelijk dat na aantal jaren dit al het geval is.

Robbies worden niet zoveel gefokt en de gros van de Roborovski's komen uit het Oostbloklanden en zijn geselecteerd op het fokken en niet op hun karakter. Ze moeten zonder dat ze een koude periode overbruggen al fokken en zoveel mogelijk nesten achter elkaar. En daar ligt denk ik het probleem.

Foto behorend bij blog




Overige blogposts worden nu geladen...