Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Exoknaag 4 december 2016, NKV Bokaal, verslag 
maandag, 5 december, 2016, 8:10 pm - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopen zondag 4 december was het weer zover: Exoknaag, NKV Bokaal. Dit keer keek ik er niet zo naar uit ... veel emoties. Het was namelijk vorig jaar Exoknaag dat mijn vader ziek werd. En in april dat ik niet naar Exoknaag kon omdat ik zo ziek was (longontsteking). Maar eenmaal aangekomen was dit al snel vergeten.

Dit jaar waren er wat minder dieren ingeschreven. Pak weg 100 minder dan vorig jaar: ongeveer 250 stuks. De keuring begon om 10 uur en wat opviel was dat er veel Campbelli dwerghamsters ingeschreven waren. En wat nog meer opviel: deze waren van zeer goede kwaliteit. Je zag de warme wildkleur en ook prachtige Platinum exemplaren. Deze exemplaren zijn anders dan de standaard exemplaren waarmee ik vroeger gefokt heb en ik bij Rebas veel gezien heb. Deze exemplaren verschimmelen echt. Door de verharing raken ze pigment kwijt, vertelde de keurmeester. Soms hadden we het idee dat er een bontfator te zien was, maar of dit ook zo is... Waarschijnlijk niet. Ook waren er bonte exemplaren ingeschreven en daarbij zou het om Mo-factor gaan. Echter, ze hadden wel een rode gloed in de ogen en veelal een halsband vlek. De rode gloed in de ogen kan ook komen door de vele witte vlekken rondom de kop. Helaas zou alleen via fokken aangetoond kunnen worden dat het om Mo-factor gaat. Mark Hissink vertelde dat Mo-factor steeds vaker in Nederland voorkomt en dat hij ze ook heeft.

Foto behorend bij blog

Ook de muizen waren prachtig! Ik heb een prachtige lakenvelder op de foto gezet, maar de keurmeester vertelde dat ze eigenlijk gekleurde pootjes moeten hebben. En dat misschien tijdelijk los gelaten wordt. Als ik de Facebook berichtjes moet geloven kan je deze variant nauwelijks fokken zonder witte voetjes. Ook waren er prachtige schildpadden ingeschreven en wit satijn. Dat is zo lastig op foto te zetten!

Dit keer wederom weinig ratten op foto gezet. Anneke vroeg of ik een oogafwijking op foto wilde zetten. Heel apart, de oogspier is daarvan niet goed. Ook was er een prachtige Japanner ingeschreven. Evenals een Merle tamme rat.

Bij de gerbils was het duidelijk dat Alice niet had ingeschreven. Zij heeft hele goede type gerbils. Er zaten grote verschillen tussen in type en bouw.

Een muis was zo groot dat dit door de keurmeester te groot gevonden werd. Maar ik zag ook een Syrische hamster die veel te groot was. Wat een beer!

Foto behorend bij blog

Ik was heel nieuwsgierig naar de keuring van de Rusjes. Dit keer hebben wij geen plopogen en/of andere oogproblemen gezien. Aantal waren wel erg klein en mager. En waren nog niet keur rijp.

De vele kraampjes waren geweldig. Dit keer was ook een kraampje waar warme stroopwafels te koop waren. Zeer lekker en een geweldige uitbreiding zeg!

Een geweldige dag, het was bijzonder gezellig!




Overige blogposts worden nu geladen...