Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Oktober 2020»
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
28 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 444.120
    Vandaag: 31
    Gisteren: 58
Moeder met jongen: hoe de kooi schoon maken? Mag ik de kooi schoon maken? 
zondag, 25 oktober, 2020, 6:23 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
De vraag of je een moederhamster met jongen de kooi mag schoonmaken en vanaf welk leeftijd dit mag, wordt zo nu en dan gesteld. En natuurlijk is het afhankelijk van de soort dwerghamster. M.b.t. dwerghamsters houd ik altijd de volgende regel aan: ik maak niet de complete kooi schoon tot dat de jongen bij de moederhamster weg gaan.

In mijn begin jaren heb ik het wel eens gedaan en ook daarmee op mijn bek gegaan. Wat bij mij gebeurde is dat de dwerghamster de jongen ging verstoten. Vooral als de jongen de ogen open hadden. Of dat de moederhamster in stress raakte en bezig bleef met het maken van een nieuwe nest.

Ook al is de kooi vies, ik laat het zo. Tenzij het echt niet anders kan. Dan haal ik de moederhamster eruit, graaf de helft van de kooi af. Dit is het deel waar de nest niet bevindt. Daar leg ik de nieuwe bodembedekking neer. Tevens leg ik daar nieuw voer neer. En dan zet ik de moederhamster terug.

Meestal gaat dit goed en gaat ze na het eten weer op haar nest liggen c.q. gaan de jongen niet kris kras door de kooi lopen maar komen ze allemaal terug naar het nest. Zelden is het dat de moederhamster gestrest wordt. Als dat gebeurd, geef ik altijd een velletje wc papier. Ze gaat dan over tot het versnipperen van dit papier en het te gebruiken als nestmateriaal. Waarna ze weer terug gaat liggen op haar nest.

Foto behorend bij blog




Overige blogposts worden nu geladen...