Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Vitamine D en de hoeveelheid 
zondag, 23 juni, 2019, 8:02 pm - Overige
door Martin Braak
Ik ken iemand die bleek vitamine D tekort te hebben. En dat kan verschillende klachten veroorzaken zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Het blijkt dat bij Nederlanders relatief vaak voorkomt dat men vitamine D tekort hebben. In de wintermaanden te weinig naar buiten, te weinig vis, vlees en eieren eten. En in de zomer niet voldoende vitamine D aangemaakt en opgeslagen. Vitamine D wordt namelijk in vet opgeslagen.

Maar hoe zit het bij de hamster? Laatste tijd worden op social media en op websites discussies over voer gevoerd. Is het wel verstandig om zelf voer te mixen en kan het gebaseerd worden op kruiden. Laat ik als eerst een reflectie hierop geven: Russische dwerghamsters leven gemiddeld slechts 1 jaar in het wild. En eten veelal zaden, noten en stukjes wortels van planten. Ze eten wat ze vinden. Voer dat zij in de natuur vinden en eten hoeft niet perse het beste voor een dier te zijn. In de laboratorium hebben ze met voer getest en gekeken welke dieren het beste deden op voer. En zo zijn er richtlijnen ontstaan.

Maar ondanks richtlijnen, vind ik voer erg verschillend. Ik kijk in deze blog alleen naar de vitamine D. Versele-Laga Crispy Hamstervoer kent 1.800 IE/kg Vitamine D3. XtraVital Care+ van Beaphar heeft 2.000 Vitamine D3. Bundy Dwerfhamster Dream Expert voer kent slechts 520 IE/kg vitamine D3. En Vitakraft Emotion Beauty Selection kent 781 IE/kg vitamine D3.

Of wel de duurste voer kent het minst vitamine D3. Vitamine D3 wordt ook aangemaakt. Dit als een dier in dachtlicht komt zonder glas en raam. Mag ik vragen hoevaak jouw hamster buiten komt?

Ik lees her en der dat bij vitamine D tekort bij jonge dieren Rachitis kan ontstaan. Maar bij onderzoek is gebleken dat dit niet ontstaat bij vitamine D tekort indien calcium en fosfor een verhouding kent van 2:1 en calcium 6 gram per kg. Rachitis ontstaat wanneer vitamine D te kort is en calcium onder de 4 gram per kg komt. En fosfor onder de 0,2 gram per kg (Jones, 1945).

Typisch is dat ik geen gepubliceerde rapporten kan vinden m.b.t. vitamine D tekorten. Het lijkt erop dat ze erg weinig van nodig hebben. Dat wordt in de wetenschappelijk onderzoek van Jones 1945 ook bevestigd: hamsters hebben net als ratten maar heel weinig of tot geen vitamine D in hun voeding nodig wanneer calcium-fosforzuren optimaal is (0,6% calcium, 0,35% fosfor). Voor ratten wordt 1.000 IE per kg geadviseerd. Mede voor de spierontwikkeling en beter opnemen van calcium. Het werkt ook preventief voor ontwikkeling van diabetes.

Maar wat als voer zelf gemengd wordt. Wordt er dan rekening gehouden met de verhouding calcium en fosfor verhouding? En hoeveel vitamine D zit dan in het voer?





Overige blogposts worden nu geladen...