Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Draaikop 
woensdag, 31 oktober, 2012, 9:09 pm - Russische
door Martin Braak
Bij de hybride Russische dwerghamster in de kleur vies-bruin, beige of een ander kleurslag gebaseerd op vies-bruin, komt de afwijking draaikop voor. Zoals je in eerdere blogs hebt kunnen lezen, constateer ik dat deze afwijking gekoppeld is en niet genetisch iets is van aan of uit.

Maar wat is het nu precies? Wat ik jaren geleden geconstateerde is dat baby's van paar dagen oud met een draaikop afwijking in het nest draaien. Ze maken veel meer draaibewegingen. Wanneer de oogjes open gaan, merk je dat ze de kop scheef houden. Bij het opkijken / naar boven kijken, merk je het meest: dan houden ze de kop niet recht. Bij wat ergere vormen lopen ze ook niet recht, ze schommelen. Ik denk zelf dat deze problemen ontstaan omdat het evenwichtsorgaan niet goed functioneert.

De draaikopafwijking lijkt heel erg op een hamster die een hersenvliesontsteking heeft. Bijna dezelfde verschijnselen. Alleen niet het draaien. En dat komt omdat ze de pijn van de hersenvliesontsteking niet hebben.

Het is niet uit te fokken. Ik heb twee hele erge gevallen onderling gefokt. En kreeg een nest met allemaal goede exemplaren. Ik heb uit zwart gerelateerde exemplaren na meer dan 10 exemplaren spontaan beige gefokt. Dat is meer dan 10 genereraties spontaan weer bij elkaar komen van genen. En dat betekent dat generaties lang genen verloren gaan, dat via recombinaties chromosomen anders uit gaan zien. Maar toch.... Draaikop! Meestal zie ik dat de kop van een draaikop langwerpig is, niet mooi van vorm en ik dacht ook dat hiermee te maken heeft. Maar deze draaikop heeft een beter kopvorm. Alleen iets langwerpig.

Het is heel lastig om op foto te krijgen. Ik heb het geprobeerd. Aan hand van de onderstaande foto's kan je het zien. En het is dus niet toevallig schattig gefotografeerd, dit exemplaar loopt niet goed, draait met de kop.

Fokkers, laat deze mutatie links liggen want we willen dit niet fokken!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog