Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«September 2022»
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
28 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 444.124
    Vandaag: 35
    Gisteren: 58
Daglicht en de epigenetisch impact: wildkleur veel bruiner 
zondag, 11 september, 2022, 7:55 pm - Campbelli
door Martin Braak
Normaal schrijf ik direct een vakantie verslagje. Maar ik ben er nog niet aan toe gekomen. Het is ingeval heel vreemd geweest qua weer. Want toen mijn vakantie begon, zeven weken geleden, was het heel mooi weer. En de hele zomervakantie, totaal 6 weken lang, bleef het mooi weer. Ik had zoals ik al aantal jaren doe, 6 weken vrij gepland. Tussen door werk ik wel af en toe indien nodig is. 2020 was het heel warm, maar dit jaar was het ook warm plus het duurde veel langer voor mijn gevoel. Alle dagen prachtig weer.

Dit jaar, waarschijnlijk door de droogte, waren er nauwelijks vliegen. Normaal stikt het hier in Vroomshoop van de vliegen. En ik was ff klaar om achter de computer te zitten. En ging elke ochtend als we geen dagje uit hadden gepland, bezig met de hamsters. Want verzorging kost veel meer tijd als het zo warm is. Dit jaar stond ik niet zo vroeg op als anders. ik ben een ochtend mens en ik stond nu pas om half zeven op. En ging om half 8 lekker naar buiten. De deuren open en lekker bezig zijn met de verzorging. Geregeld ff pauze en een ijsje eten of lekker glas ananassap.

De buitendeur stond daarom van half 7 t.b.v. koelen tot 12 uur open. De hamsters hadden daardoor veel meer rechtstreekse daglicht. En wat merk ik!, ik zie donkerder Russische dwerghamsters. Maar ook zeer warm bruine Campbelli dwerghamsters. Bij de Campbelli dwerghamsters gaat het om de wildvang lijn. De kooien die in schaduw staan c.q. weinig daglicht krijgen, daarvan zijn de Campbelli dwerghamsters zacht geel en grijs. Maar die veel daglicht hadden gehad, warm bruin. Dit is de kleur zoals ze vroeger hadden!

En dat doet me herinneren dat ik hier ooit een blog heb geschreven over de hele donkere Russische dwerghamsters die ik uit Engeland heb en fok. Die zijn ook bruiner geworden. En ik schreef hier dat dit een epigenetisch effect was. Misschien wel door voeding. Maar het zou me nu niets verbazen dat daglicht mede dit bepaald.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Heel duidelijk te zien dat de eerste foto een veel warmer kleur is.

Foto behorend bij blog

Bizar en ik heb nooit gedacht dat dit zo'n impact zou hebben. ik ben heel benieuwd of de kleur in de winter dan weer minder warm wordt.




Overige blogposts worden nu geladen...