Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Voer mixen of zelf hamstervoer maken, is er een verschil? 
zaterdag, 14 september, 2019, 6:52 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laat ik als eerst beginnen met mijn mening te ventileren. Ik ben tegen het zelf maken van hamstervoer door middel van losse ingrediënten, tenzij de persoon precies kan vertellen hoeveel vitamine D3, vitamine A en wat de andere waarden zijn. Want als hij of zij kan vertellen wat precies in dat voer zit, dan is daar over nagedacht en dat is iets anders dan op gevoel zelf voer maken.

Elk hamstervoer bestaat uit verschillende zaden, noten en overige ingrediënten. Elk fabrikant heeft hierover nagedacht en stil gestaan. Ze hebben het onderzocht of gebaseerd op onderzoeken. Hamsters hebben vitamine A nodig. En dit in een bepaalde hoeveelheid. Ook moet het calcium - fosfor in verhouding zijn, ongeveer 2:1. Wetenschappelijk is dit onderzocht en geconstateerd dat bij deze verhouding hamsters in de eerste weken geen vitamine D3 nodig hebben. Wel is er later vitamine D3 nodig. Onze hamsters komen niet buiten en krijgen geen of onvoldoende reflectie van zonlicht. En krijgen vaak ook geen dierlijk eiwit. Bepaalde vitaminen en mineralen krijgen hamsters binnen door het eten van hun eigen poepjes. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. En krekels die in de natuurlijke leefomgeving voorkomen. Bij hamsters wordt vitamine B12 in de darmstelsel aangemaakt en zit in hun ontlasting. Daarom eten zij hun poepjes, want B12 zit niet in de noten en zaden. Maar als een hamster vleesproducten krijgt, dan gaat hun ontlasting meer stinken. Ze eten hun ontlasting niet meer.

Een gebrek aan vitamine B-complex kan zorgen dat hamsters trillen. Ook hele jonge hamsters die nog hun ogen niet open hebben. Een gebrek aan vitamine D3 kan zorgen voor groeistoornissen, verzwakte beenderen, botten en tanden. Ook kan gebrek aan vitaminen leiden tot tandvleesontsteking. En tandvleesontsteking kan leiden tot botafbraak. En botafbraak kan leiden tot los zittende snijtanden. En loszittende snijtanden slijten niet goed af en zo kan olifant tanden ontstaan. Zo noemen wij namelijk lange doorgroeiende tanden.

Er zit een groot verschil in:
- het mengen van voer van verschillende voerfabrikanten;
- extra elementen toevoegen aan een voer dat voldoet aan de eisen / voer van een fabrikant;
- zelf voer maken door losse ingrediënten te mixen.

Wanneer voer van verschillende fabrikanten gemengd wordt, dan kan je precies uitrekenen hoeveel vitamines en bijvoorbeeld ijzer inzit. De verhoudingen blijven kloppen. De fabrikanten voegen in bepaalde brokken of biks vitamine A, D3, etc. toe. Door te mengen blijft het voer dit behouden.

Het toevoegen van extra ingrediënten daarbij moet men narekenen wat het effect heeft op calcium en fosfor verhouding. En uitrekenen hoeveel zij o.a. vitamine A en D3 aan het verdunnen zijn. Een hamster blijft namelijk gevarieerd eten en zal daarom ook de extra ingrediënten eten. En zal niet meer eten, want dan wordt hij te dik. Tenzij dat extra ingrediënt "te lekker" is. Want dan gaan ze in een ander verhouding eten. Maar op deze wijze geef je wel voer waar vitamine toegevoegd zijn.

Bij zelf voer maken moet je stil staan of er voldoende A, D3 etc. inzit. Want in veel zaden zit geen vitamine A. Op natuurlijke wijze zou je heel veel gedroogde erwten toe moeten voegen of amandelen. Of je gaat vers andijvie bijgeven. Dat kan, maar dat dan wel frequent en consequent. Vitamine D3 zit niet in noten en zaden. Dat voegen fabrikanten synthetisch toe. Maar zelf voer maken betekent dat je precies moet weten wat je doet. Niet op gevoel, want dat is gevaarlijk!

Want voer heeft niet alleen een consequentie op het individuele hamster. Zowel korte termijn als lange termijn. Maar kan ook lange termijn effect hebben op het nageslacht van de hamster. En als fokker moet je daar bij stil staan. Ik haal altijd de wetenschappelijke onderzoek aan die gedaan is met ratten. Wanneer mannelijke ratten meer vettig eten krijgen, krijgen de dochters vaker diabetes. Voeding kan genen in de toekomst uit of juist aan zetten. Genetica is niet genen die recessief en dominant zijn en aan of uit staan. Een eeneiig tweeling kan totaal anders opgroeien. Als de één alcohol drinkt en rookt, en de ander niet. En je zou ze op 65 jaar leeftijd naast elkaar zetten, zie je direct die niet dronk en rookte.

Ook zijn er kleine bedrijven of mensen die op hobbymatig voer maken en verkopen. Als je dit voer koopt, kijk dan of er op de verpakking staat hoeveel voedingswaarden erin zit. Bedrijven zijn dat verplicht om dat te doen. En als dat niet opstaat, vraag dan na wat er precies inzit. Het is goed om te weten wat jij jouw hamsters geeft, toch? En als dat niet bekend is, sta dan stil of je dat voer wel wilt geven.

Laatste tijd hoor je links en rechts vaker gevallen van diabetes. Van rare huidproblemen. Bibberen jonge hamsters en het bibberen stopt wanneer hun oogjes openen. Dit is niet goed en niet normaal. En dit moet niet geaccepteerd worden!

Foto behorend bij blog

Link: Britse tiener blind en doof door tekort aan B12
Een 19-jarige jongen uit de Britse stad Bristol is twee jaar geleden volledig blind en slechthorend geworden omdat hij zeker tien jaar lang alleen patat, chips, witbrood met achterham en gebakken worstjes at. Volgens artsen is hij het slachtoffer geworden van een extreem eenzijdig voedingspatroon waardoor hij een ernstig tekort ontwikkelde van stoffen als vitamine B12, koper en selenium. Door het chronische gebrek daaraan raakten cruciale zenuwen in de ogen en oren onherstelbaar beschadigd.





Overige blogposts worden nu geladen...