Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Dove en Lilac 
maandag, 19 september, 2011, 9:00 pm - Russische
door Martin Braak
Ik krijg wel eens de vraag wat nu precies het verschil is tussen de kleur Dove en Lilac roodoog. Daarom heb ik deze twee kleuren naast elkaar gefotografeerd. Ze lijken namelijk op elkaar, vooral als ze ouder zijn. Dove wordt naarmate ze ouder worden, wat zachter van kleur is mijn ervaring.

Foto behorend bij blog

Dove links, Lilac rechts. Dove is de Engelse benaming voor dijfgrijs. In begin lijkt het op een bruine kleur. De naamgeving is gebaseerd op de genetische samenstelling aadd. Dit is bij veel diersoorten Dove. Toch lijkt dit niet echt op duifgrijs. Dit geldt eveneens voor Lilac roodoog.

Grappig is als je via Google op afbeeldingen met zoekterm 'kleur dove' zoekt, je allemaal dwerghamsters van mijn site ziet!
Mozaïek 
zondag, 18 september, 2011, 11:20 am - Russische
door Martin Braak
Heel soms komt het voor dat op een bepaalde plaats in het vacht de celdeling niet goed gaat en er een kopiefout gemaakt wordt. Er ontstaat op dat punt een mutatie. Dit kan ervoor zorgen dat er kanker ontwikkeld wordt, maar ook dat een kleur aangetast wordt. Dat laatste valt voor ons op en dat vinden wij bijzonder. Zulke "fouten" zijn niet genetisch. Want het genetisch materiaal qua eicellen en zaadcellen zijn nog steeds niet aangepast.

Bij Rebas zag ik deze:
Foto behorend bij blog
Rebas Rat-Event 
zaterdag, 17 september, 2011, 11:09 am - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopzen zondag hield Rebas wederom de bekende BBQ Rat Event. Er waren veel internationale bezoekers en het was ontzettend druk. Er waren Frans sprekende mensen, Duits sprekende mensen en ook Engels sprekende mensen. Dit was de reden van René om geen bespreking te houden.

René had allemaal kooien op een rij gezet met verschillende diersoorten en kleurslagen. Prachtig om te zien, erg leuk! Tussen de kleuren zaten ook hele vreemde kleuren zoals een blauw schildpad syre met rode ogen!

Foto behorend bij blog

Zelf denk ik dat dit komt omdat tussen de oog een vlek zit. Tevens waren de schildpad vlekken wat lichter van kleur. Net of dat blauw de schildpad vlekken verdund.
Syrische hamster Blauw Sepia 
zaterdag, 17 september, 2011, 10:57 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Sinds een paar jaar is de blauwe mutatie bij de Syrische hamster bekend. Het gaat om het d-gen. Dit staat voor dilution. Dit gen zorgt voor een stofwisselingsprobleem waardoor het prigment stroom hapert. Hierdoor wordt veroorzaakt dat de kleur verdund wordt. Zwart pigment wordt dan donkergrijs.

Het d-gen doet heel weinig op Goud. Je ziet het nauwelijks. Al meer dan een jaar geleden wilde ik dit gen met Zilvergrijs combineren en wel in de vorm Zivergrijs Sepia. Daar zit veel zwart pigment in. En jawel hoor, het is gelukt!

Dit levert Blauw Sepia op. Het is lichtblauw met een Creme ondergrond. Een prachtige kleur!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Torpor, levensverlengend? 
zaterdag, 17 september, 2011, 10:36 am - Russische
door Martin Braak
Bijna een jaar geleden, december 2010, had ik drie Rusjes die in torpor gingen. Ze brachten hun lichaamstemperatuur omlaag en bleven drie heel dicht bij elkaar zitten. Ik heb ze toen in de woonkamer bij de kachel gezet en ... ze staan er nog steeds! Al negen maanden lang staan ze op dezelfde plaats en het verschijnsel heeft zeker drie maanden geduurd voordat het ophield. Geregeld waren ze weer koud en stil. Trillend.

Het vreemde is dat ze nooit hun volle gewicht weer terug hebben gekregen. Het zwarte vrouwtje weegt maar 20 gram. Wat mij opvalt is dat ze de zonnepitjes laten staan. En dat is juist vettig en worden ze dik van. Ik heb dit nog nooit eerder gezien, drie Rusjes bij elkaar die de zonnepitten laten liggen. Ik ben op een gegeven moment begonnen met het voeren van noten. Ze vinden dit heerlijk, maar toch krijg ik ze niet op gewicht.

Foto 4 september 2011:
Foto behorend bij blog

Foto 18 december 2010:
Foto behorend bij blog

Op Nu.nl staat een artikel over torpor en daarin staat dat het levensverlengend kan zijn. Wetenschappelijk onderzoek met apen heeft ooit aangetoond dat een groep apen die heel beperkt aten veel ouder werden dan de groep apen die overmatig veel eten kregen en aten. Ik geloof dit wel ja.

'Korte winterslaap verlengt leven'

Dieren die korte winterslaapjes houden, verlengen daarmee waarschijnlijk hun leven. Dat hebben wetenschappers uit Oostenrijk aangetoond.

Tijdens een korte winterslaap of torpor neemt de lichaamstemperatuur en de stofwisseling van dieren zoals hamsters gedurende enkele uren sterk af. Daardoor stopt de natuurlijke afbraak van chromosomen die leidt tot veroudering.

Dat meldt nieuwssite Physorg.com op basis van onderzoek aan de Universiteit van Wenen.

Licht

“Onze bevindingen gelden waarschijnlijk voor alle dieren die een torpor of andere vorm van winterslaap houden”, verklaart hoofdonderzoeker Christopher Turbill.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door hamsters in een laboratorium bloot te stellen aan lage temperaturen en weinig licht. Daarmee lokten ze een kunstmatig winterslaapje uit bij de dieren.

De lichaamstemperatuur en stofwisseling van de hamsters daalden op dezelfde manier als tijdens een natuurlijke torpor.

Telomeren

Uit aanvullend onderzoek bleek dat deze staat van hypothermie grote invloed had op de telomeren van de dieren. Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen, die bepalen hoe vaak een cel zich kan delen.

Elke keer dat cellen zich delen, worden telomeren een stukje korter. Als de telomeren ‘versleten’ zijn en de cellen van een organisme zich daardoor niet meer kunnen delen, treedt uiteindelijk de dood in.

Herstel

Bij de hamsters die winterslaapjes hielden in het labotorium, werden de telomeren veel beter beschermd dan bij soortgenoten die sliepen onder gewone omstandigheden.

Soms herstelden de uiteinden van chromosomen zich zelfs tijdens de periodes van winterslaap. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

“Een staat van winterslaap is iets heel anders dan een gewone toestand van slaap”, verklaart hoofdonderzoeker Turbill.

Mensen

Volgens de wetenschapper zou ook het leven van mensen mogelijk kunnen worden verlengd als hun lichaamstemperatuur en stofwisseling zouden afnemen tijdens de slaap.

“Maar tot nu toe is de wetenschap nog niet in staat om mensen in een staat van winterslaap of torpor te brengen”, aldus Turbill.

(c) Nu.nl
http://www.nu.nl/wetenschap/2615182/kor ... ven--.html