Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Natuurlijk instinkt om poepjes te eten, dit is nodig om vitamine b12 binnen te krijgen 
donderdag, 22 augustus, 2019, 8:11 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
Je eigen ontlasting eten? Dat doe je toch niet? Dat is vies! Dat stinkt! De reden dat dit stinkt is dat wij vlees eten. En doordat wij vlees eten, krijgen wij vitamine B12 binnen. De hamsters die geen vlees eten en alleen maar nootjes, zaden en ander plantaardige producten eten, krijgen op deze wijze geen vitamine B12 binnen. Net als Gorilla's, die geen vlees eten, maar wel heel veel planten en dingen dat van planten afkomen. Dat is de reden dat je Gorilla's ontlasting ziet eten.

In ontlasting zit hele belangrijke vitamines en mineralen. Zo ook vitamine B12. Vitamine B12 wordt in de dikke darmen aangemaakt. En vitamine B12 is heel belangrijk. En door ontlasting te eten, krijgen ze alsnog vitamine B12 binnen. Dit wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen, die voor de dikke darm zit.

Vitamine B12 is belangrijk voor het zenuwstelsel en het bloed. Vitamine B12 speelt ook een rol bij de vorming van rode bloedcellen. En is essentiële factor voor de groei. Dat is ook de reden dat je jonge hamsters poepjes ziet eten.

Vitamine B11, ook wel foliumzuur, is ook van groot belang. Daarom zit in voer tarwe, gerst en pinda's. Daarin zit vitamine B11. Dit ziet niet in pompoenpitten, mais en bijvoorbeeld zonnebloempitten. Maar wel in sla en andijvie. Tussen B11 en B12 zit een nauwe relatie en is beide nodig om een goede groei te realiseren en om de witte en rode bloedcellen aan te maken. Wanneer hamsters te weinig foliumzuur binnen krijgen, krijgen de jongen vaker misvormingen. En dat komt omdat slechte voeding het erfelijk materiaal in sperma verandert. Maar ook omdat bij mannetjes die te weinig B11 binnen krijgen, bepaalde genen uit gaan staan en invloed hebben op het nageslacht. Daarnaast heeft B11 een grote rol bij de vruchtbaarheid.




Overige blogposts worden nu geladen...