Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Augustus 2018»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
8 december 2022

Laatste reacties

 • Shana
  dinsdag, 6 december, 2022, 4:35 am
  12/06/2022 11:21:01
  Air Max 90
 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 61
  Vandaag: 52
  Gisteren: 9
Vreemde Pearl met pigment vlek, of een stukje DNA dat het gen uit staat 
vrijdag, 17 augustus, 2018, 10:19 pm - Russische
door Martin Braak
Op jonge leeftijd zag ik de Pearl al. Want hij viel met zijn aparte gezicht direct op. Een two-face maar dan net anders. Ik noem namelijk Pearls die een witte vlek in hun gezicht hebben two-face. Maar deze heeft een pigment vlek in het gezicht. Pas later zag ik dat het eigenlijk geen pigment vlek is, maar een stukje wildkleur. Het is dus een stukje lichaam waarvan het DNA gewijzigd is. De mutatie Pearl is daar uit gegaan.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Nogmaals de nieuwe mutatie die in mijn golvend haarlijn zit 
vrijdag, 17 augustus, 2018, 10:03 pm - Russische
door Martin Braak
Nogmaals ff een vastlegging van de nieuwe mutatie die in mijn golvend haarlijn zit. Ik krijg het nu uit verschillende combinaties en het is absoluut genetisch. Alleen de dikke pech dat op volwassen leeftijd totaal niets van terug te zien is.

Foto behorend bij blog

Daarnaast een vastlegging van een wildkleur die mij opviel. Misschien een verband?

Foto behorend bij blog

Wordt vervolgd? Ik hoop het!
Een hamster met een trauma, dit na het overlijden van haar partner 
donderdag, 16 augustus, 2018, 9:07 pm - Russische
door Martin Braak
Ik had laatst met een werkneemster van een dierenwinkel het over dat Russische dwerghamsters sociale dieren zijn en dat ze hun partner missen wanneer ze lang bij samen hebben gewoond en overlijdt. Twee verhalen hieronder die ik afgelopen tijd meegemaakt heb.

Ik heb een Russisch blauw golvend haar mannetje gekoppeld met een vier maand oude wildkleur drager voor zwart. Met als doel om toch nog kindjes van dit mannetje te kunnen krijgen. Hij is al erg oud en heeft een wit ondervacht. Wat eigenlijk heel vreemd is voor een Russisch blauwe kleur. Koppelen was geen enkel probleem en ze hebben twee maandjes bij elkaar gewoond. En ineens lag hij dood in de kooi. Het vrouwtje krijste op moment dat ik het mannetje weg haalde. En het krijsen is niet over gegaan. Elke dag bij de verzorging krijst zij. Ze is enorm bang door geworden. Dit noemen wij een trauma. Ze was daarvoor gewoon lief en schattig. Maar ik kan haar nu niet meer pakken. Ze bijt want ze is enorm bang. Impact is dus enorm. Ik heb dit zelden meegemaakt, maar je ziet hoe het overlijden enorm impact kan hebben. En dat, ondanks ze kort geheugen hebben, ze dit wel lang onthouden.

Het ander verhaal is een Pearl Mandarijn mannetje. Zo'n lieverd, loopt altijd op me af bij het voeren. En soms haal ik hem ff eruit om even aandacht te geven. Zijn partner overleed heel vroeg. Maar vijf maanden oud. Ja dat gebeurd soms. Je merkte aan hem dat hij minder actief was. Hij liep niet meer elke dag naar me toe en bleef soms gewoon zitten. Rustiger, meer slapen ... of wel rauw. Laatst was in het nieuws dat hier weinig onderzoek naar gedaan was en dat er vermoeden was dat dieren ook rauwen. Dit kwam in het nieuws doordat een orca een doodjong anderhalf week bij haar droeg en boven water hield. Dieren kunnen ook rauwen en dat zie je bij sociale dieren. Twee maanden later heb ik dit mannetje opnieuw gekoppeld. Direct gaf zij over en dat gaf ze aan door te krijsen terwijl ze op haar rug lag. Maar binnen vijf minuten zaten ze samen te eten. En hij pakte wat van haar af. En even later pakte zij wat van hem af. Je zag dat hij zijn neusje tegen haar drukte. En dat ze samen gingen slapen. En nu loopt hij elke dag weer op mij af als ik hem verzorg. Rauwen is over.
Soms moet je andersom denken, niet Mandarijn mutatie, maar de Zwarte mutatie is bijzonder 
vrijdag, 10 augustus, 2018, 8:58 pm - Russische
door Martin Braak
In de jaren heb ik vaak geschreven over de bijzondere mutatie Mandarijn en dat je kunt zien dat wat voor kleur het draagt. Altans een Mandarijn dragend voor Geel-wildkleur roodoog factor is vaak geler. En een Mandarijn die voor Zwart draagt, heeft heel veel donkere ticking en is niet zo geel. Een bijzonder effect van de Mandarijn mutatie, of zit het toch anders in elkaar?

Met betrekking tot Zwart heb ik eerder geblogd of het wel om een recessieve mutatie zou gaan. Een Wildkleur die voor Zwart draagt, is veel donkerder. Dat komt omdat de ticking wat meer aanwezig is. Ticking betekent dat de haarpunten donkerder gekleurd zijn. Feitelijk is het zo dat een enkel gen Zwart al effect heeft en een dubbel gen Zwart een veel heftige effect kent. Dat zie je ook bij de Blauw-wildkleur terug. Blaas maar eens door de haren van een Blauw-wildkleur die voor Zwart draagt. De onderkleur is leiblauw en wel donker leiblauw. Ten opzichte van een goed showdier is er weinig verschil. Omdat in de standaard staat dat de Blauw-wildkleur een donker leiblauw onderkleur dienen te hebben. Maar veel van de Blauw-wildkleuren hebben dat niet, ingeval niet de Nederlandse lijnen. De Engelse lijnen hebben dat veelal wel.

Foto behorend bij blog

Als je naar een Mandarijn drager Zwart kijkt, zie je dat hij veel donkerder is: er is veel meer ticking. Maar dat komt niet door de mutatie Mandarijn. De mutatie Zwart zorgt hiervoor. Evenals dat de onderkleur van de Mandarijn donker is en daardoor meer kleur krijgt.

Foto behorend bij blog

Of wel Zwart is de bijzondere mutatie die zoveel effect toont. Wat wel weer vreemd is, is dat een Pearl drager Zwart nauwelijks meer ticking kent. Daar heeft het blijkbaar geen effect op.

Sinds aantal jaar wordt ook de hybride Mandarijn Campbelli gefokt. De eerste geluiden is dat dit wel met de Zwarte Campbelli gecombineerd kan worden en je een chocola kleur krijg. Bijzonder, want bij de Russische dwerghamster is het zo dat Zwart niet met Mandarijn gecombineerd kan worden. Zwart is overheersend over Mandarijn en een Zwart Mandarijn is gewoon Zwart. Je ziet geen verschil. Dit is een extra bewijs dat de mutatie Zwart bij de Russische dwerghamster een ander factor is als bij de Campbelli dwerghamster. Mooi zou zijn om eens een kruising Zwart x Zwart te doen tussen beide soorten om aan te tonen dat het daadwerkelijk een ander mutatie gaat!

Foto behorend bij blog

En als slot een foto van een Wildkleur die voor Zwart draagt.
Donkere Pearl VS lichtere Merle 
dinsdag, 7 augustus, 2018, 5:20 am - Russische
door Martin Braak
Tijd om in de zomervakantie een blogje te schrijven en weer eens tijd om stil te staan bij Pearl en Merle. Twee mutaties die zeer op elkaar lijken en ook gecombineerd kunnen worden. Maar dan zie je het niet. Genetisch gezien kan het ingeval gecombineerd worden. Dat duidt op een genetisch ander mutatie. Dubbel Pearl en dubbel Merle gen heb ik nog niet gehad en mijn inziens gaat het om lethale mutaties. Wel is bij Hamstery Dream Baby een spierwitte met donkere ogen Rusje geboren uit een combinatie dat mogelijk is dat dit een dubbele Merle factor is. Maar dan is dit een incidentele uitzondering op de hoofdregel.

Het is een bijzonder jaar qua weer en dat zorgt ervoor dat ik de screens dagenlang naar beneden heb. Elke dag 30 tot zelfs 38 graden. Op een rustdagje na. Vandaag nog één dagje 36-38 graden en dan komt er eindelijk wat regen. Want zo droog dat het dit jaar is... Record 1976 is verbroken. Waterdruk is lager. Gras is geel. De tuin achter mijn huis is kurkdroog. Dat bekent voor mij extra veel tijd besteding aan de verzorging. En minder tijd voor foto's te maken. Vooral omdat ik gewend ben om binnen in mijn huis foto's te maken. Ook de vliegen overlast is groot en voor mij een reden om de tussen deur zoveel mogelijk dicht te laten. Geen condities om lekker binnen huis te hobby'en. De foto's die ik in mijn blog nu gebruik zijn daarom buiten genomen.

Ik heb een donkere Pearl en een lichtere Merle geselecteerd. Laat ik nogmaals bloggen dat mijn vermoeden is dat Merle meer pigment heeft als het warmer is. Met dit weer is dat heel duidelijk te zien. Maar ook de Pearls zijn donkerder. Het gaat niet om een constante verschil. Maar ik heb exemplaren nu die zo donker zijn terwijl ze vorige nesten in de winter een stukje lichter waren.

De donkere Pearl van zijkant:
Foto behorend bij blog

En een lichtere Merle van zijkant:
Foto behorend bij blog

Beide mutaties lijken erg op elkaar. Wanneer een Pearl heel donker is, dan lijkt het heel erg op een Merle. Er zijn toch kleine verschillen. De lichtere Merle is een blauw-wildkleur en de donkere Merle een wildkleur. Een Pearl die tevens blauw-wildkleur is, kent veelal niet deze tint van blauw. Terwijl ik een vrij lichtere Merle geselecteerd heb zie je overduidelijk de begrensing tussen buik en dekkleur. Beide hebben een nekband. Alleen wordt deze pas bij een zeer donkere Pearl goed zichtbaar. Wanneer je Pearl voor de shows en keuringen fokt, dan wil je juist deze witband niet hebben. Bij de Pearl is de ticking egaler. Dat wil zeggen dat het gelijkmatiger gespreid is. Bij de Merle zijn de witte haren meer geconcentreerd en dat geldt ook voor de donkere haren.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dat is van achterkant ook goed te zien. Bij de Pearl zie je egaal gespreide ticking en bij de Merle spots.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En om te laten zien qua donkere Merles, dit zijn foto's van een zeer jonge Merle. Je ziet dat het naar wildkleur neigt met een witband. Wel mooi is te zien dat Merles een witte spot op hun kop hebben net als de bonte Chinese dwerghamsters. Maar is de Pearl heel donker, dan heeft hij meestal ook een klein wit spotje op de kop.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Pearl en Merle lijken erg op elkaar, hebben veelal dezelfde eigenschappen, door variaties soms niet uit elkaar te halen. Maar zijn wel degelijk verschillende mutaties. De Merle is consequent zeer donker. Ik sprak een buitenlandse fokker op Exoknaag die dacht dat het om mislukte Pearls ging. Maar toen ik vertelde dat elke Merle zo donker is, realiseerde deze fokker pas dat het om een ander mutatie ging. Maar er zit één mega verschil!, namelijk als je het combineert met de zwarte mutatie. Een Merle die zwart van kleur is, is duidelijk te zien. Een Pearl die zwart is, is nauwelijks wat van te zien. Ook al is het een donkere Pearl zwart, de kop is slechts heel ietsie donkerder. Het verschil zit waarschijnlijk in de opbouw van de haren met ticking.

De opbouw van een Pearl haar met ticking is dat het een witte haar is met aan de uiteinde pigment. En bij Merle is de haar normaal van kleur inclusief beginstuk. En dat is denk ik de reden dat de zijkant anders eruit ziet, namelijk bij de Merle normale haren en bij de Pearl haren met ticking.