Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Juli 2022»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
28 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 444.140
    Vandaag: 51
    Gisteren: 58
Russische dwerghamsters vanaf 1 januari 2024 verboden? Nee het is nog in concept! 
zondag, 10 juli, 2022, 6:28 pm - Russische
door Martin Braak
Misschien heb je het nieuwsbericht gelezen dat vanaf 1 januari 2024 de Russische dwerghamster verboden worden. Het wordt helaas als een feit gebracht, terwijl dit nog niet het geval is. Voor de vakantie hebben ze nog snel de nieuwe positief lijst naar de tweede kamer gestuurd. RVO heeft de lijst op haar website geplaatst zonder vermelding dat dit nog in concept is. Dat hebben ze na de nieuwsberichten alsnog gedaan. Ze hebben erbij gezet dat de verwachting is dat dit de lijst wordt.

Maar de lijst met 30 dieren moet nog door zowel de tweede kamer. Het is weer heel vreemd hoe het gaat. En ze maken dezelfde fouten als 2013. De wetenschappers hebben totaal niet iets van geleerd. Zo staat in het onderzoek te lezen dat de Russische dwerghamster haar jongen opeet als ze stress hebben. Dit hebben ze niet zelf onderzocht. Dit hebben ze in een wetenschappelijk onderzoek gelezen. Maar ze vergeten dat de wetenschappelijke onderzoeken veel gedaan wordt met wildvang Russische dwerghamsters. Of wel hamsters uit de natuur. Onze tamme lijnen eten geen jongen op. Ze raken niet snel gestrest. Je kunt ze niet vergelijken met de in wild levende exemplaren.

Ook lees je dat het mannetje niet helpt bij het grootbrengen van de jongen. Maar dat is wetenschappelijk onderzocht en is wel degelijk zo. Wetenschappelijk onderzocht toonde aan dat de kans groter is dat jongen overleven als het mannetje erbij blijft. Maar! Ook deze onderzoeken zijn gedaan met wilde exemplaren. De Russische dwerghamster mannetje helpt wel degelijk mee. Het houdt de jongen bijvoorbeeld warm als het vrouwtje voor lange tijd eraf ligt. Maar, de meeste hobbyfokkers halen het mannetje erbij weg. En dat kan gerust. En in mijn ogen doet dit niet iets toe aan de vraag of de Russische dwerghamster wel of niet geschikt is als huisdier.

De Russische dwerghamster fokken wij al meer dan 50 jaar als huisdier en zeker twee tot vier generaties per jaar. Dat is veel meer generaties dan bijvoorbeeld met katten. Deze hamsters zijn geselecteerd op karakter. Ze zijn niet snel gestrest. Bijten niet en krijsen ook niet. Wildvang exemplaren zijn snel bang en krijsen. De Russische dwerghamster moet je vergelijken met honden en niet met de wolven van toen.

Maar het zegt wel wat over de kwaliteit van het onderzoek. Op de lijst staat de kameel en waterbuffer wel. En natuurlijk de varken. Denk dat maar weinig mensen een kameel thuis willen hebben als huisdier.

Ik hoop dat dit snel gecorrigeerd wordt. En dat de tweede kamer realiseert dat de liefste soort hamster niet verboden mag worden. En wij horen tot de EU toch? Het kan toch ook niet zo zijn dat net over de grens de Russische dwerghamster wel als huisdier gehouden mag worden. Er moet wel iets van uniforms zijn toch? Vreemd dat RVO wiel opnieuw uitvindt en niet even met de hobbyfokkers en houders van huisdieren praat wat zij in wetenschappelijke artikelen lezen ook klopt met de gehouden huisdier exemplaren.

AANPASSING januari 2023

Helaas lijkt het erop dat de politiek vindt dat de lijst wetenschappelijk onderbouwt is en dat dit DE lijst wordt. Dat betekent dat de Russische dwerghamster, Campbelli dwerghamster en de Roborovski dwerghamster vanaf 1 januari 2024 verboden zijn.

Voor behoud van de Russische dwerghamster is een petitie opgestart. Teken deze!

Link: https://petities.nl/petitions/behoud-de-russische-dwerghamster-als-huisdier




Overige blogposts worden nu geladen...