Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hoe gaat het met Kuifje? Het verhaal achter de Kuifjes bij de Russische dwerghamsters 
zaterdag, 31 juli, 2021, 8:02 pm - Russische
door Martin Braak
Ruim 30 jaar geleden hadden Peter en ik onze eerste Kuifje. We hadden toen een gezamenlijk fokruimte en er werd een wildkleur vrouwtje geboren met een lange witte kuif. Helaas heeft zij nooit jongen gehad en dit is later ook nooit op deze wijze terug gekomen. Maar ik denk iets van 15 jaar geleden werd bij mij de eerste nieuwe hamster met een kuif geboren. En dit keer waren de haren "gewoon" agouti.

En zo nu en dan wordt bij mijn broer Peter en bij mij een Kuifje geboren. Meestal zien ze qua kuif hetzelfde uit. Ik heb er eentje gehad waarvan de kuif rond was net als een rozet. Alle keren hebben we geprobeerd terug te fokken en dat lukte niet (op een keertje na, die heeft Peter op Exoknaag verkocht). Wij hebben zelf de unieke kans gehad om een mannetje en vrouwtje onderling te kruisen. Omdat wij op dat moment zelfs twee hadden.

Het lijkt niet genetisch te vererven. Of het is heel complex qua genetica en zijn er verschillende genen nodig. Waarom zou het anders elke keer terug komen? Het doet mij denken aan de Brindles. Brindle is dat het twee kleurig is. Het ging toen om blauw-wildkleur en geel-roodoog. Eigenlijk gaat het hier of om een foutje qua bevruchting en dat er twee bevruchte eicellen aan elkaar zitten waardoor één organisme ontstaat met twee verschillende soorten DNA. Of het gaat om de p-factor waarvan het stukje DNA aan en uit is gegaan. Dat het net niet goed is qua gen. Typisch was dat we diverse in een paar jaar geboren werden. En het was zeker niet genetisch. Dit is ook door Linda Price ervaren. Zij had dit bij haar Campbelli dwerghamsters.

Nee Kuifjes zijn geweldig leuk, maar het lukt niet om terug te fokken. En dit keer in een nest met Mandarijntjes zat er een Wildkleur met Kuif.

Foto behorend bij blog

Mandarijntjes zit zowel mijn eigen lijn in als dieren afkomstig uit Engeland (Melissa Chamberlain). Ik fok Mandarijntjes nu doelbewust met de Engelse lijn van mij om ze wat kleiner te houden. En daardoor zie ik geen diabetes meer. Het is een prachtig exemplaar. Zijn kuif bestaat uit agouti haren en het komt zo heel raar over omdat het zo grijs is. En het is een volle kuif. Ik bedoel op die plaats zit heel veel haar. En de haren zijn veel langer. En het lijkt of het ook groeit. Dus ben benieuwd hoe het later eruit ziet.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog




Overige blogposts worden nu geladen...