Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Checklist zieke hamster, wat moet je beoordelen? En is eenzelfde checklist of het een goed fokdier is. 
maandag, 1 juni, 2020, 7:44 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Het komt geregeld voor dat ik op Facebook lees dat iemand vermoed dat de hamster ziek is. Maar wat moet je doen als je een vermoeden heb? Als fokker zie ik heel snel of iets mis is met de hamster. Voor het beoordelen heb ik een standaard check die ik automatisch zonder nadenken doe. Dit is eigenlijk dezelfde beoordeling als ik een fokdier selecteer.

Heeft de hamster water? Doet het waterfles het?
Als eerste kijk ik naar hoe de hamster zich gedraagd. Zit hij heel stil en beweegt hij nauwelijks. Of juist het tegenovergestelde dat de hamster heel snel beweegt en super actief is. Een hamster die veel te actief is, kan zonder water zitten. En eigenlijk is dat altijd de eerste check: heeft de hamster water? Doet het waterfles nog goed? Een hamster die een tijdje zonder water zit heeft ingezakte flanken.

Heeft de hamster pijn?
Maar ingezakte flanken kan ook betekenen dat iets ernstig aan de hand is. En dat de hamster pijn heeft. Het verschil in pijn en vocht probleem merk ik bij het pakken. Een hamster met ingezakte flanken en pijn, laat zich vaak slap aanvoelen. En een hamster die vocht probleem heeft, is vaak nog steeds levendig. Stil zittend kan ook betekenen dat de hamster pijn heeft. En daarom zich niet actief is. Als ik pijn vermoed, dan kijk ik verder.

Zijn de tandjes goed?
Nadat ik het gedrag geobserveerd heb en ongeacht wat het situatie is met het water, kijk ik naar het bekje. Ik houd de hamster in mijn hand en zet de duim onder het kinnetje. En trek het voorzichtig naar beneden. Ik kijk dan zowel naar de ondertanden als naar de boventanden. De boventanden moeten heel klein zijn en de ondertanden vrij lang. Ze moeten niet naar binnen gekruld zijn. Ik kijk ook naar de kleur van de tanden. Of ze goudkleurig zijn en niet te bleek. Te bleek kan betekenen dat bepaalde voedingstekorten zijn. Bij olifant tanden kan de hamster pijn hebben. Dit betekent dat de tanden naar binnen gekruld zijn en daardoor niet goed meer afslijten. De tanden groeien door en kan in het gehemelte drukken. Of in de tong.

Kijkt de hamster helder uit de ogen?
Ik kijk dan naar de ogen. Ze moeten helder fris uit de ogen kijken. Zo niet, dan is dit eveneens een kenmerk dat er iets aan de hand is.

De nageltjes
Dan kijk ik naar de nagels. Nagels mogen niet te lang zijn. Te lang betekent dat de uiteinden van de nagels terug krullen en in verkeerde richting groeit. Dat is niet fijn bij het lopen en kan dus resulteren in pijn. En daardoor stil zitten.

Ruggenwervel
Dan bekijk ik de ruggenwervel. Ik voel met de duim of de ruggenwervel ook is. Of niet een boggel in zit. Bij oude hamsters is dat zo. Niet dat het iets voor mij aangeeft, maar ik vind het altijd fijn om te weten dat de wervel goed loopt.

De zijkanten en onderkant
Dan kijk ik naar de zijkanten. Nadat mijn duim over de ruggenwervel is gegaan, gaan de vingers langs de zijkanten. Bij een abces of tumor voel je direct dat er iets mis is. Dan kijk ik naar de onderkant. Is de anus schoon, is de plasser schoon, ziet de geurklier er normaal uit. Ik heb op dit moment de hamster dan geheel van boven en onder bekeken en gevoeld.

De oren en horen
Dan kijk ik of de oren vrij zijn. En maak ik een hoge frequentie geluid met mijn mond. Ik bekijk of de oren op gaan staan cq. gaan bewegen. En weet dan of een hamster niet doof is.

Is de hamster niet blind? Zijn de oogjes goed?
Een blinde hamster zie ik direct aan het gedrag hoe de hamster op geluiden reageert. Het gedrag naar boven kijk is dan anders. Daarna en op de hand is het heel lastig te beoordelen. Wil je daarna beoordelen of een hamster blind is, zet hem op de tralies van een kooi. Hij zal aan de randen heel voorzichtig zijn en een ander gedrag tonen. Tevens beoordeel ik of de oogstanden goed zijn en ogen goed in de oogkast zitten. De oogpunten moeten niet te diep zijn.

Is het staartje goed?
Ik beoordeel altijd of het staartje niet consequent rechtop staat. Soms komt het voor dat de hamster angstig is en recht op staat. Dan zet ik de hamster weer even in de kooi en beoordeel daarna wederom het staartje. Een rechtop staand staartje die consequent rechtop staat, noemen we een wipstaartje. Bij Syrische hamsters beoordeel ik tevens of er geen knik in de staart zit. Dit in verband met de knikstaart afwijking. Er mogen geen knik in de staart voorkomen.

zit de hamster goed?
Bij Russische dwerghamsters laat ik de hamster ook even op de hand zitten. En kijk ik of de zit houding goed is.

Loopt de hamster goed?
Bij het selecteren van een hamster heb ik dat al voor beoordeeld. Bij een mogelijke zieke hamster zet ik de hamster na de checkup terug in de kooi en beoordeel ik het lopen.

Is de hamster wel nieuwsgierig?
Welke hamster moet je selecteren? Veel te veel fokkers zijn bezig met het selecteren op kleur en tekening. Daarom kan je beste hoofdzakelijk eenkleurige en zelfde kleuren fokken zodat je niet afgeleid wordt op dat leuke hamster met die mooie vlek. Want dat maakt een hamster niet de beste geschikte fokdier. Wat ik vaak doe is kijken naar de nieuwsgierigheid. Zeven leuke wildkleuren en welke pak ik als eerst? Die op mij afkomt. En als die aan voorwaarden voldoet, is dat een fokdier. Maar ook bij beoordelen of er niet iets mis c.q. aan de hand is, beoordeel ik de nieuwsgierigheid.

Foto behorend bij blog

Zie jij wat er mis is met de bovenstaande hamster?




Overige blogposts worden nu geladen...