Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«Juni 2019»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
19 april 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 342.611
   Vandaag: 48
   Gisteren: 59
  Trillen van zwarte Rusjes en hoe moet je ermee fokken? 
  zondag, 19 mei, 2019, 4:00 pm - Russische
  door Martin Braak
  Laatste tijd hoor je vaker over zwarte Russische dwerghamsters die tussen de 10 en de 18 maanden beginnen te trillen. En het trillen langzaam erger en erger wordt. Tussen de gevallen zullen ook problemen zitten die een ander oorzaak kennen. Maar gemiddeld gezien gaat het om een defect dat pas later tot uiting komt. In mijn ogen heeft het niet te maken met het mank lopen wat een ander defect is. Maar wanneer ze trillen, lopen ze anders. Het lijkt op reuma of dat ze geen controle meer over hun beweging hebben en daarom grote stappen maken.

  Foto

  Een gedachten die speelt is of we niet te maken hebben met een gebreksziekte. Ik ga ervan uit dat dit niet het geval is, maar we moeten wel in de gaten houden wat ze precies te eten krijgen. En of een relatie hiermee is. Zelf voer ik Witte Molen en een paar andere gevallen was dit eveneens zo.

  Uitgaande dat het een defect is, hoe moet je ermee fokken? Bij de aantal wat bij mij opgetreden zijn, constateer ik dat het mogelijk dominant is. Het kan natuurlijk recessief zijn, want alle zwarte Russische dwerghamsters stammen van elkaar af. Ik zou één stamboom delen.  Laatst las ik iemand op Facebook schrijven dat stambomen in de kleindier fokkerij onzin is. Je ziet nu hier waarom het geen onzin is. Als je maar zinvol toepast. Ik leg per dier vast wanneer de hamster geselecteerd is, bijzonderheden in zijn leven en wanneer hij overleden is. In de stamboom komt donkergrijs als kleur te staan indien een hamster binnen een jaar overleden is. Hierboven zijn alle kleuren lichtgrijs. Per defect geef ik een kleur. Zodat je in de stamboom direct ziet welk defect er aanwezig is. Lichtblauw is het trillen.

  We weten dat dragers van zwart het trilprobleem niet krijgen. Je ziet drie keer de registratie van trillen. Allemaal aan één kant. De overige zijn gewoon normaal oud geworden en is het trillen niet geconstateerd.

  Het kan nog steeds recessief zijn en dat een deel van de populatie het defect heeft, maar ik ga nu even uit van een dominant defect. Wat je bij dit soort dominante defecten kunt doen is voornamelijk met oude mannen te gaan fokken. Wanneer een zwarte Russische dwerghamster man van 14 maand niet trilt, dan is de kans dat hij gaat trillen zeer klein. Sommige gevallen beginnen pas bij 17-18 maand namelijk. En als een man van 14 maand niet heeft en niet krijgt, dan kent hij ook het defect niet als het dominant is. En als het recessief is, dan weet je dat hij slechts één gen van het defect heeft.

  Een oude zwarte man van 14 maand kruis je terug op een totaal ander lijn. Je fokt daarmee een drager zwart. Dat doe je tevens met een ander en je vormt een koppel drager zwart. Daaruit selecteer je een nieuwe zwarte man en die laat je eerst oud worden.

  Het heeft nog een aantal jaren nodig om een goed beeld te krijgen van dit defect. Door consequent te selecteren moeten we dit eruit selecteren.

  Foto

  Afgelopen 16 maand is via Google 88 keer een pagina bekeken m.b.t. tril probleem. Je ziet een lichte stijging in 2018 en later qua zoeken.

  Kuifje, een update 
  zondag, 5 mei, 2019, 8:04 pm - Russische
  door Martin Braak
  Het is alweer een tijdje geleden dat ik of de kuifjes geschreven heb. Op dit moment heb ik één kuifje als Russisch dwerghamster.

  Foto

  Het gaat goed met haar. Ze is wel klein gebleven qua type en bouw en ze heeft slechts één nest gekregen. En twee keer raden... geen nieuw kuifje. De ouders van haar hebben nog een paar nesten gehad en ook daarin zat geen nieuw kuifje. Ik heb twee jongen afkomstig van de moeder met kuifje onderling gekruist, inteelt dus. Maar ook dat leverde geen nieuwe kuifje op.

  Het moet wel genetisch zijn. Toch? Zo nu en dan wordt een nieuwe kuifje geboven. En toch lukt het zowel mijn broer Peter als ik niet om ze terug te fokken.

  Foto

  Het is waarschijnlijk niet erfelijk of het is zodanig genetisch dat je het niet 123 terug fokt. Dat het afhankelijk is van meerdere genen.

  Foto
  Wintervacht, wat magisch en de onderkleur van het vacht 
  zondag, 17 maart, 2019, 8:32 pm - Russische
  door Martin Braak
  Vandaag kwam mijn broer Peter binnen lopen met twee prachtige schatten van Russische dwerghamsters. Ze worden niet voor niets Winter White genoemd of wel om hun mogelijkheid om in wintervacht te gaan. En niet de kou zorgt hiervoor, te weinig licht. Als een dierenwinkel zondag alle lampen uit houdt en de Russische dwerghamsters staan helemaal in het donker, kan dit genoeg zijn. Maar ook een huisje in de kooi en dat ze hier constant in leven kan ervoor zorgen dat ze wintervacht krijgen. En als ze heel erg in wintervacht gaan, dan worden hun haren prachtig donzig en ietsie langer.

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Boven zijn vier foto's van een wildkleur die in wintervacht is gegaan. T.o.v. blauw-wildkleur kan je verschil zien. Een blauw-wildkleur in wintervacht is meer grijzig. Hieronder foto's van een blauw-wildkleur in wintervacht.

  Foto

  Foto

  Foto

  Wat ik bijzonder vind en toevallig afgelopen zaterdag bij de kapper nog over gesproken heb, is hun ondervacht kleur wanneer ze in wintervacht zit. Je zou denken dat dit ook wit is. Maar niet dus!! Als een wildkleur in wintervacht zit is de onderkleur donker van kleur. En ik weet niet goed hoe dat kan. Verandert dood materiaal kleur als ze in wintervacht gaan? Nee, dat lijkt mij niet. Ze verharen langzaam. En de haren worden vervangen. Maar hoe is het mogelijk dat al hun haren qua ondervacht zo donker van kleur zijn? Foto hiervan hieronder!

  Foto

  Ik moet een keer op zoek naar inkt dat meer dan zes weken lang op de haren kan blijven zitten en niet ongezond is. Dan kan ik eens testen of de haren vervangen worden of dat de inkt blijft zitten terwijl ze in wintervacht gaan.
  Gerstekorrel en relatie met veel zonnebloempitten 
  zondag, 10 maart, 2019, 8:20 pm - Russische
  door Martin Braak
  Ik heb vaker geschreven over gerstekorrel. En jaren geleden dacht ik dat er een link was tussen zomerweer, veel vliegen en ontwikkeling van gerstekorrels. Gerstekorrels zag ik zowel bij mijn wildvang lijn en afstammelingen daarvan, Engelse lijn (mijn referentie lijn die ik al 10 jaar heb en fok) en mijn eigen lijn. Ik kan dus met zekerheid zeggen dat het niet iets is wat veroorzaakt wordt in een bepaalde lijn. Ze hebben het allemaal, echter sinds 2 jaar een stuk minder! Waarom?, ik schreef al eerder dat ik 2 jaar geleden van voer wisselde.

  Een chat met Sylvia bracht een puzzelstukje erbij: zonnebloempitten kunnen gerstekorrels veroorzaken. Sylvia schreef me dat de verhouding Omega 6 - Omega 3 belangrijk is. Als de verhouding verstoord, dan kunnen er met name ontstekingen rondom de ogen ontstaan. Afhankelijk van de soort zonnebloempit kan de ratio 300 tot 400 Omega 6 t.o.v. Omega 3 zijn. Veel zonnebloempitten zorgt voor een verstoring van het evenwicht. Ook pompoenpitten is dit het geval alleen is de ratio beter.

  In Kona Corn knaagdierenvoer zit ontzettend veel zonnebloempitten. In mijn huidige voer van Witte Molen is dat veel minder het geval.

  Daar zou ik nooit achter zijn gekomen... En zo gaan we verder met ons speurtocht.
  Geel-wildkleur roodoog in wintervacht en te lange nagels 
  zondag, 24 februari, 2019, 6:52 pm - Russische
  door Martin Braak
  Ik fok in kleine schaal met de hybride Russische dwerghamster Geel-wildkleur roodoog. Er is weinig vraag naar deze kleurslag en de dierenwinkels willen graag geen roodoog. Die verkopen zo slecht. Ongeacht dat het hybriden zijn, hebben ze veel van de originele kenmerken van de Russische dwerghamster. Je moet ze consequent met zuiver lijn terug kruisen om een goed type te behouden. Toch zie ik vaak bij de ogen oogpunten en dit komt omdat de oogkast en oogbol een ander verhouding kennen.

  Ik heb het idee dat dat ze sneller in wintervacht gaan. Licht is hun prikkel om te merken dat de winter aankomt en ik vermoed dat de rode ogen meer licht door laten en daardoor sneller de prikkel gegeven wordt dat het winter wordt. Als fokker heb ik extra verlichting om een stabieler licht te behouden. Zodat de dwerghamster geen wintervacht krijgen. Toch is dit exemplaar in wintervacht gegaan.

  Vorige week heb ik de eerste foto's van hem gemaakt en pas nadat ik de foto's bekeek zag ik dat hij iets te lange nagels had. Ze kunnen hun nagels naar buiten schuiven en intrekken. Het is vaak moeilijk te bepalen wat te lang is of dat het ok is. Voor mij is het te lang als ze gaan buigen waarbij de uiteinde de neiging hebben om te krullen. Dan slijt het niet meer goed af en wanneer dit verder groeit, gaat het naar binnen krullen. De nagels kunnen simpel met een nagelschaartje geknipt worden. Je drukt een voetje plat met twee vingers en met de ander hand knip je alleen de uiteinden. Maar knip niet te veel af! Wees voorzichtig en als je niet durft, laat het doen door iemand die dit kan.

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Vorige week voor het knippen:
  Foto

  Vandaag na één week knippen:
  Foto


  <<Eerste <Terug | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | Volgende> Laatste>>