Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Juni 2018»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
3 juli 2022

Categoriën

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 377.285
  Vandaag: 27
  Gisteren: 60
Russisch blauw man overleden, vastlegging 
zaterdag, 2 juni, 2018, 3:05 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Gisteravond is de Russisch blauw man, die ik van Joep op 5 september 2015 gekregen heb, overleden. Dit ter vastlegging. Ik heb vaker meegemaakt dat mensen stambomen uitpluizen en meer over willen weten. Deze man is bij mijn broer Peter gebruikt en alle Russisch blauw varianten die mijn broer Peter fokt stammen van hem af. In de toekomst zal de kleurnaam wijzigen. Tenminste mag ik hopen. Want het gaat om een bijzonder mutatie die niet heel veel met Russisch blauw te maken heeft.

Hij is dus ongeveer 2,9 jaar oud geworden, bijna 3!

Foto behorend bij blog
Winterslaap en koud worden, maar waarom niet gestrest? 
maandag, 9 april, 2018, 7:39 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Ik zat laatst een stuk te lezen over winterslaap bij de Syrische hamster. Ze hebben testen gedaan om de vraagstuk op te lossen waarom de Syrische hamster niet gestrest wordt indien hij in winterslaap gaat.

Het blijkt dat de Syrische hamster temperaturen tussen 5 en de 20 graden nauwelijks verschil voelt. Ze hebben een test gedaan met muizen en hamsters. Ze plaatsen deze knaagdieren op twee platen met temperatuurregeling. Eentje lekker warm 30 graden en een ander die de temperatuur varieerde tussen 20 en de 0 graden. De hamsters en muizen konden tussen deze twee platen bewegen. De muizen hadden de voorkeur voor de verwarmde tegel. Terwijl de Syrische hamster geen voorkeur had. Behalve als de tegel onder de 5 graden kwam.

Ze hebben dus een verminderd vermogen om temperaturen tussen de 5 en d 20 graden Celsius te detecteren. En daardoor kan hun lichaamstemperatuur voor lange periode dalen zonder dat ze gestrest raken.

Foto behorend bij blog
Maak een hamster altijd wakker voordat je hem pakt #hamsters 
zaterdag, 3 maart, 2018, 8:04 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Maak een hamster altijd eerst even goed wakker voordat je hem pakt. Vooral als het om een Syrische hamster gaat. Maak ook een Russische dwerghamster die diep slaapt kan enorm schrikken. En kan daardoor gaan bijten.

Ik heb zelf een keer gehad dat een Russische dwerghamster mij beet en zich rond mijn vinger zat. En hij liet niet los. Ik had hem niet goed wakker gemaakt en hield hem al in mijn handen.

Daarom altijd even tegen de hamster praten. Even wat geluid maken zodat de hamster wakker is. Bij Syrische hamsters wacht ik ook vaak dat ze uit hun nest zijn. Ze houden niet altijd van om in hun nest gepakt te worden. Ook vernietig je het nest als je dat wel zou doen en de hamster wat tegen stribbelt.

Vorig week had ik de boven gedeelte van de kooi weg gehaald terwijl de hamster nog sliep. Toen mijn hamster wakker werd en uit het nest was, wilde ik haar pakken. De hamster had niet door wat ik had gedaan en voor haar bewoog mijn hand onverwachts naar haar.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ik had in mijn hand de camera en kon haar reactie op foto krijgen. Je ziet hoe de hamster schrikt.

Een paar foto's van een ander moment dat ik haar gewoon wakker maak:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
De kleurengenerator op mijn website, een innovatief script #hamsters 
zondag, 25 februari, 2018, 7:47 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Het is alweer 8 jaar geleden dat ik de kleurengenerator voor de Syrische hamster heb gemaakt. En sinds die tijd is hij 40 duizend keer gebruikt.

Een linkje:
https://www.dwerghamster.nl/syrischehamster/kleurengenerator/index.php

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik dit gemaakt heb. In die tijd heb ik op internet eentje gezien en dat wilde ik namaken. Waar ik tegen aanliep was dat een script maximaal 30 seconden mocht runnen c.q. duren. Daarna werd het door de server waarop mijn site gehost wordt, gestopt. En bij zes verschillende genen ging dat perfect. Maar één gen combinatie erbij zorgt voor een macht 2 script duur. Of wel als zes verschillende genen 3 seconden duurt, dan duurt zeven verschillende genen 9 seconden. En acht maar liefst 81 seconden.

Ik was bezig in Excel om hierover na te denken en ik kon de puzzel niet oplossen. Want ik dacht zoals de standaard scripts werken. Namelijk alle mogelijke combinaties calculeren en dan analyseren welke kleuren dit zijn. Ik heb op een gegeven moment alles weg gegooid. Ik was er klaar mee. Maar een jaar later ging ik er weer over nadenken. En vond ik een simpel oplossing: denk als een mens.

Als ik een combinatie van genen zie dat gekruist wordt, dan weet ik bijna direct welke kleuren hieruit komen. En dat komt omdat ik niet alle combinaties in mijn hoofd maak. Ten eerste bedenk ik eerst welke kleuren eruit rollen en dan ga ik nadenken welke sausjes er zijn. Of wel welke genen zorgen voor een patroon. Dat zijn namelijk geen kleurmutaties. En dan over de vacht. Gaat het allemaal om normaal haar of ook om bijvoorbeeld langhaar.

Een voorbeeld: als het albino gen (cc) aanstaat dan doet de rest er niet toe. Dat is niet zichtbaar. Dan hoeft je dat ook niet te calculeren. Dat scheelt rekentijd.

En jawel, ik kon het binnen de 30 seconden laten berekenen. Maar er was één dingetje: als er teveel onbekende combinaties waren, dan duurde het toch meer dan 30 seconden. En dat lukte me niet om op te lossen. En daarom heb ik er acht jaar lang een rode tekst erbij gezet dat het script in bewerking is en vast kan lopen indien er te veel onbekende combinaties zijn.

Het was 2015 dat ik dit ook voor de tamme rat gemaakt heb. Echter, je raad het misschien wel. Het lukte me niet om dit binnen de 30 seconden te krijgen. Ook al had ik in de scripttaal bepaalde combinaties eruit gefilterd die niet berekend hoefde te worden. Net als een normale mens zou doen. Het was tijdens een zware griep dat ik op de bank hierover zat te denken. En bij hoge koorts dat ik ineens een ingeving had. Waarom de combinaties allemaal berekenen? En waarom zoveel combinaties onthouden als een groot deel van deze combinaties toch hetzelfde zijn. Dat zou een normaal mens niet doen.

Het aanpassen van het script voor de tamme rat duurde nog geen twee uur. En de rekentijd is binnen enkele seconden ongeacht hoeveel combinaties.

Dit jaar heb ik een paar emails ontvangen met betrekking tot de kleurengenerator. Eentje vroeg of ik mijn script wilde delen zodat het script van tamme ratten ook in het Engels zouden hebben. En de ander had html code al in de website gebouwd maar het deed het niet... Nee logisch, het is een script dat achter html zit. Je kunt het niet zo ff van de site halen! De vraag m.b.t. tamme rat kleurengenerator heb ik even over nagedacht. Ik ga hem zelf t.z.t. ombouwen. Een probleem is dat in de USA wat geen codes anders zijn.

Vandaag, ja nu pas!, heb ik de Syrische hamster kleurengenerator omgebouwd. De innovatie leidt er toe dat ik donkergrijs ook kan toevoegen. In de aankomende weken ga ik alle donkergrijs variaties inbouwen. Een ander gedachte was in 2010 dat ik ook foto's erbij zou zetten. Ik heb in deze acht jaar er nooit meer omgekeken. Ik gebruik hem zelf niet en had daardoor geen prikkel om hier aan te werken.

Voor de Campbelli dwerghamster bestaat er ook eentje:
http://gerbils.silvanon.com/hamstercalculator/campbell/

Foto behorend bij blog
Russisch blauw bij Syrische hamster: kan dubbel vererft worden en leidt dit tot extra effect? 
dinsdag, 13 februari, 2018, 9:38 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Een vraag die mijn broer Peter en ik aan het stellen zijn, is het volgende: heeft Russisch blauw dubbel geërfd een ander effect? Er worden uit combinatie namelijk donkere varianten geboren. Dit moet nader onderzocht worden!

Foto behorend bij blog