Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«Juni 2014»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
24 juni 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 350.288
   Vandaag: 15
   Gisteren: 60
  Vergiftiging met imidacloprid 
  vrijdag, 13 juni, 2014, 7:12 pm - Andere zaken
  door Martin Braak
  Op het hamsterforum kan je lezen dat een fokker tien bijzonder mooie hamsters verloren heeft. In het topic staat dat dit komt door vergiftiging met imidacloprid.

  Wikipedia imidacloprid:
  Imidacloprid (ISO-naam) is een veelgebruikt insecticide. Het is een neonicotinoïde uit de nitroguanidine-groep (andere leden van deze groep zijn clothianidine, thiacloprid, acetamiprid en thiamethoxam). Het werd in de jaren 80 van de 20e eeuw ontwikkeld aan het Yuki Research Center in Japan, dat deel uitmaakt van Bayer.[1] Merknamen van Bayer zijn Admire, Confidor, Belem, Gaucho, Provado, Premise en Gardiflor. Andere bedrijven verkopen het ook, onder meer als Sombrero, Bazooka, Kohinor en Warrant.

  Imidacloprid is matig acuut toxisch, en er zijn geen aanwijzingen dat het carcinogeen of genotoxisch is.

  Imidacloprid is wel zeer acuut toxisch voor bijen en het grootschalig gebruik van de stof zou een oorzaak kunnen zijn van de waargenomen verhoging van bijensterfte. In de toelating van de Europese Unie was al voorgeschreven dat er bijzondere aandacht moest worden besteed aan de bescherming van honingbijen bij het verspuiten van imidacloprid. In januari 2013 stelde de European Food Safety Agency (EFSA) vast dat dit pesticide onaanvaardbare schade toebrengt aan bijenvolkeren, die belangrijk zijn voor de bestuiving van voedselgewassen. Het advies van dit agentschap is overgenomen door de Europese Commissie, bij de bepaling van het verbod dat per 1 december 2013 ingaat. In 2014 bleek uit onderzoek echter dat de stof niet de grote oorzaak van de bijensterfte is. Mogelijk heeft het wel een negatief effect dat de bijensterfte mee in de hand werkt.


  Imidacloprid wordt ook gebruikt bij bestrijdingsmiddelen voor bijtende insecten zoals teken en vlooien. Op internet kan je lezen dat een overdosis tot een vergiftiging kan leiden. Symptomen van vergiftiging imidacloprid zijn vergelijkbaar met die van nicotine vergiftiging. Het onderwerp kan ervaren vermoeidheid, krampen, krampen of spierzwakte.

  Bestrijdingsmiddelen op basis van Imidacloprid worden gebruikt bij o.a. teelt van appels, peren, sla en druiven. Andijvie eveneens, maar ik lees ook dat dit niet toegestaan zou zijn. Maar hoe dit precies zit?

  Het is belangrijk dat wanneer jij fruit of groente aan je hamster geeft, deze eerst goed afwast. Er kunnen namelijk nog resten van bestrijdingsmiddelen op de groente en fruit zitten.

  [EDIT]
  Per email kreeg ik een reactie dat het gif Imidacloprid niet af kunt wassen omdat via de zaden in de hele gewas gaat zitten.

  Hup Holland Hamster 
  woensdag, 4 juni, 2014, 8:56 pm - Andere zaken
  door Martin Braak
  Deze week heeft AH haar nieuwe actie gelanceerd: Hup Holland Hamsters! Dit in verband met de WK 2014.  Ik kan mij 2 en 4 jaar geleden nog herinneren dat de vraag naar hamsters tijdens de EK en WK niet groot was. Misschien helpt dit?
  Dag Mijn Meisje 
  woensdag, 4 juni, 2014, 8:33 pm - Syrische hamsters
  door Martin Braak
  Vandaag is Mijn Meisje overleden. Mijn Meisje is familie van Meisje, de eerste Lavendel hamster, Meisje die ik later had en is verre familie van Smurf. Toen vorig jaar november een kooi leeg stond heeft mijn broer haar aan mij gegeven. Omdat ze zo lief en zo groot was. Mijn Meisje, zoals ik haar noemde, was niet zo fotogeniek. Ze had de kleur ook niet mee: zwart langhaar. En dat is heel lastig om goed op de foto te krijgen.

  Afgelopen week moest ik aan een oud gedichtje denken, namelijk.

  In mijn hart daar woont een “Beestje”
  en dat “Beestje” heet verdriet.
  Ik voel hem heel erg zachtjes knagen
  niemand anders die hem ziet.
  Zachtjes kruipt het “Beest” naar boven,
  en bouwt een brok diep in mijn keel.
  Nu mogen plots de tranen komen,
  omdat ik alleen maar huilen wil.....

  Foto

  Foto

  Foto

  Zij is voor mij de laatste in de lijn Smurf project: 2007-2014. Zeven jaar lang hebben hamsters bij mij gewoond die van dit project afstamden.

  Dag Mijn Meisje.

  Het is alweer 1 juni! 
  zondag, 1 juni, 2014, 9:03 pm - Persoonlijk
  door Martin Braak
  Ongelovelijk hoe snel tijd gaat: het is alweer 1 juni! En nog maar 21 dagen tot dat de langste dag van het jaar is! Afgelopen twee keer waren deze dagen niet echt mooi qua weer. De langste dag van het jaar vind ik altijd leuk om even stil te staan, even met een koud colatje in warme weer terug kijken wat gebeurd is en weer focussen wat aan zit te komen. Want daarna komen de leuke dagen zoals de zomervakantie, maar ook dat de dagen weer korter worden.

  Op dit moment, 22:05 dat ik dit schrijf, gaat de zon onder. Het wordt schemerig. Nog zes weekjes werken en dan heb ik eindelijk vier weken vakantie. En die zes weekjes kan mij niet snel genoeg voorbij zijn.

  Afgelopen zes maand hebben wij ontzettend stabiel weer gehad. Voorgaande twee jaren waren tot aan juli erg koud, maar dit keer is het heel anders. Wij hebben veel mooi weer gehad, behalve afgelopen week. Er is hier ontzettend veel regen gevallen zeg. En dan begint de vliegen ellende :S.

  Gisteren kreeg ik te horen dat de NKV clubdag en ledenvergadering niet doorgaat. Deze was volgende week gepland. Helaas is e.e.a. niet up-to-date en loopt de vereniging achter op de vastleggingen. Ikzelf heb het idee dat de vereniging gedragen wordt door enkele leden. Een vereniging betekent dat je samen verenigt en dat je met elkaar de schouders onderzet. Dat betekent in mijn ogen dat er ook verplichtingen zijn. Namelijk meehelpen en meedoen. Het is niet zo dat je een tennisvereniging opricht en de kantine niet bemant, er geen planning gemaakt wordt omdat ... Nee! De sportverenigingen kennen een soort gelijk probleem. Leden willen eigenlijk liefst alleen maar consumeren. Maar niet actief meehelpen. Een aantal verenigingen hebben daarom de contributie verhoogd en geven dit terug als je meehelpt. Misschien moet de NKV dit ook gaan doen? Ik ga je nu voorspellen, als er geen ommekeer komt, is over vijf jaar geen NKV meer zoals wij die nu kennen.

  Tijden veranderen en dat merk je. Fokkers van honden komen nu geregeld in het nieuws o.a. dat bastaards gezonder zijn, dat er een DNA test komt voor fokhonden, etc. Ook binnen de hamsterwereld is op dit moment veel onrust omdat veel Rusjes afstammen van ouderdieren die defecten hadden. En worden veel Rusjes uit de fok gedaan om risico te verminderen. De fokkers willen foutloos fokken, zonder defecten. Bij het lezen van een artikel over honden las ik een citaat van de heer Gubbels: Genetische afwijkingen horen bij het leven. En daar heeft hij een goede punt. Fokken van alleen maar gezonde dieren is een utopie.

  Had ik al gezegd: nog zes weken!

  Foto's van nageslacht van wildvang 
  maandag, 26 mei, 2014, 7:54 pm - Russische
  door Martin Braak
  Paar foto's van een vrouwtje, afstammeling van wildvang:

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto  <<Eerste <Terug | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | Volgende> Laatste>>