Blog over hamsters

NKV Bokaal, Exoknaag, dit op Pasen dat kouder was dan de Kerstdagen #hamsters #exoknaag 
maandag, april 17, 2017, 09:10 AM - Evenementen
door Martin Braak
Gisteren, 1e Paasdag, was het weer zover. Volgens mij de negende editie van NKV Bokaal. De weerberichten hadden gelijk!, het was kouder dan de Kerstdagen. En het gaat 's nachts ook weer vriezen. In de aanloop naar Exoknaag dacht ik "dat gaat niets worden". Als webbeheerder kan ik de inschrijvingen volgen en net voor de deadline waren slechts ongeveer 40 dieren ingeschreven. Dat is 10% van normale hoeveelheid. Maar op de laatste dag kwamen de inschrijvingen massaal binnen en bereikt de NKV bijna 200 dieren. Dat is een mooi aantal rekening houdend met de feestdagen.Voor de NKV was het lastig vrijwilligers te vinden en ik heb aangegeven als er te weinig schrijvers zijn, dan wil ik best een dagdeel schrijven. Gisteren heb ik dan voor het eerst geschreven. En dat was een leuke ervaring! Je krijgt alles mee van de keurmeester en er is zelfs tijd om vragen te stellen. En eenmaal aan het schrijven dacht ik, het is eigenlijk best een eer om keurmeester te zijn en de dieren mogen keuren. Je krijgt zoveel dieren te zien en elk individueel is anders. Er zijn zoveel verschillen wat het keuren niet alleen leuk maakt, maar ook leerzaam. Zo zagen we dat de meeste Goudkleurige Syrische hamsters een buikvlek hebben, op twee na en eentje had slechts een mini vlekje. We zagen een Mahonie zonder onderkleur. En dan sta je stil bij of dit hoort. De Oranje Syrische hamsters zijn minder warm als vroeger en we hebben het over kleurbenamingen gehad. Het is ook een hele eer dat je mag schrijven en iedereen die het leuk vindt om te schrijven, mag zich aanmelden. Ongeacht of je lid van de NKV bent. Het is een leerzame ervaring!

In de ochtend heb ik deze witte Chinese dwerghamster met streep op de foto mogen zetten. Het zou niet gaan om dezelfde mutatie die we in Nederland kwijt zijn geraakt. Dit zou geen dominant spot zijn. Gekruist met wildkleur levert het weer witten met een streep op.In de middag heb ik foto's gemaakt. Daarom dit keer minder foto's. Toen ik bij Katja stond zag zij direct dat er iets mis was aan een keuteltje van een kleurmuis. Jawel, wormen. Ik weet dat muizen maar ook hamsters wormen kunnen hebben. Maar heb dit nog nooit met de blote oog zelf gezien. Dit keer gaat het waarschijnlijk om lintwormen. Op de foto is het heel duidelijk te zien. En dit is een closeup foto!Ook was een Syrische hamster mannetje van maar liefst 312 gram aanwezig. Ergens moeten de keurmeesters een grens leggen en dit keer ging het over de grens en werd dit afgekeurd. Maar wat een prachtig beest!, het heeft zeker wat!

Er waren ongeveer 40 tamme ratten ingeschreven. Nog steeds meer dan vroeger. Ratten zijn leuk om te zien en ze zijn prachtig. Mariska liet mij een bijzonder rat zien, die een hartje op de buik heeft. Prachtig foutje van de natuur.De Syrische hamster Geel waren niet helemaal de kleur zoals de keurmeester graag zou zien. In mijn beleving zaten een paar tussen die Geel Umbrous zijn en dan gaat de kleur meer richting een oranje tint.Ook waren er Campbelli dwerghamsters ingeschreven. De Mandarijn hybride Campbelli variant heeft wel wat, het is een prachtige kleur. Maar de staartdracht was fout en overduidelijk hybride. En dat zag we ook bij de Albino's. Zowel de haren waren niet correct als de staartdracht. Als de populatie meer en meer hybride wordt, zullen we zien dat de stabiliteit hoe ze eruit zien steeds meer varieert en dat de fokkers consequent moeten selecteren op de Campbelli eigenschappen.Er waren volgens mij dit keer wat minder standjes. Maar dat viel niet op. Ze hadden de tafels iets meer uit elkaar gezet en een rij minder als ik het goed heb. Direct na 10 uur liep het vol en het was mega druk. Zo druk had ik het voor Pasen niet verwacht!

Een prachtige dag op een wel vreemde dag om een keuring te organiseren. Super gezellig!


Exoknaag 4 december 2016, NKV Bokaal, verslag 
maandag, december 5, 2016, 07:10 PM - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopen zondag 4 december was het weer zover: Exoknaag, NKV Bokaal. Dit keer keek ik er niet zo naar uit ... veel emoties. Het was namelijk vorig jaar Exoknaag dat mijn vader ziek werd. En in april dat ik niet naar Exoknaag kon omdat ik zo ziek was (longontsteking). Maar eenmaal aangekomen was dit al snel vergeten.

Dit jaar waren er wat minder dieren ingeschreven. Pak weg 100 minder dan vorig jaar: ongeveer 250 stuks. De keuring begon om 10 uur en wat opviel was dat er veel Campbelli dwerghamsters ingeschreven waren. En wat nog meer opviel: deze waren van zeer goede kwaliteit. Je zag de warme wildkleur en ook prachtige Platinum exemplaren. Deze exemplaren zijn anders dan de standaard exemplaren waarmee ik vroeger gefokt heb en ik bij Rebas veel gezien heb. Deze exemplaren verschimmelen echt. Door de verharing raken ze pigment kwijt, vertelde de keurmeester. Soms hadden we het idee dat er een bontfator te zien was, maar of dit ook zo is... Waarschijnlijk niet. Ook waren er bonte exemplaren ingeschreven en daarbij zou het om Mo-factor gaan. Echter, ze hadden wel een rode gloed in de ogen en veelal een halsband vlek. De rode gloed in de ogen kan ook komen door de vele witte vlekken rondom de kop. Helaas zou alleen via fokken aangetoond kunnen worden dat het om Mo-factor gaat. Mark Hissink vertelde dat Mo-factor steeds vaker in Nederland voorkomt en dat hij ze ook heeft.Ook de muizen waren prachtig! Ik heb een prachtige lakenvelder op de foto gezet, maar de keurmeester vertelde dat ze eigenlijk gekleurde pootjes moeten hebben. En dat misschien tijdelijk los gelaten wordt. Als ik de Facebook berichtjes moet geloven kan je deze variant nauwelijks fokken zonder witte voetjes. Ook waren er prachtige schildpadden ingeschreven en wit satijn. Dat is zo lastig op foto te zetten!

Dit keer wederom weinig ratten op foto gezet. Anneke vroeg of ik een oogafwijking op foto wilde zetten. Heel apart, de oogspier is daarvan niet goed. Ook was er een prachtige Japanner ingeschreven. Evenals een Merle tamme rat.

Bij de gerbils was het duidelijk dat Alice niet had ingeschreven. Zij heeft hele goede type gerbils. Er zaten grote verschillen tussen in type en bouw.

Een muis was zo groot dat dit door de keurmeester te groot gevonden werd. Maar ik zag ook een Syrische hamster die veel te groot was. Wat een beer!Ik was heel nieuwsgierig naar de keuring van de Rusjes. Dit keer hebben wij geen plopogen en/of andere oogproblemen gezien. Aantal waren wel erg klein en mager. En waren nog niet keur rijp.

De vele kraampjes waren geweldig. Dit keer was ook een kraampje waar warme stroopwafels te koop waren. Zeer lekker en een geweldige uitbreiding zeg!

Een geweldige dag, het was bijzonder gezellig!
NKV Bokaal / Exoknaag 
vrijdag, december 11, 2015, 09:29 AM - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopen zondag, 6 december 2015, was het weer zover!, Exoknaag!, NKV Bokaal! Een moment om naar uit te kijken en als het eenmaal de dag aangebroken is, dan is hij ook weer zo voorbij. En dit keer een bijzonder mooi aantal ingeschreven dieren: ruim 340 stuks!

Zondag begon de dag vreemd. Ik stond maar net bij de NKV stand of een bekende onderons komt op mij af en gaf aan dat hij niet wenste dat zijn ratten op de foto zouden komen. En als ik dat wel deed, zou hij mij voor de bek slaan. Dit soort bedreigingen vind ik absoluut niet kunnen en NKV hoort op zulke momenten in te grijpen en de desbetreffende lid van de keuring te weren. Echter, dat gebeurde vandaag niet. Ik begrijp niet dat zulke mensen dieren inschrijven. Als je vindt dat je dieren niet fotowaardig zijn of moeite hebt dat iemand foto's van je dieren maakt, ga dan niet meedoen! Exoknaag is een open plaats waar iedereen foto's mag maken.

Maar goed, laten we zo'n dag maar niet verpesten door zulke idioten. Op de keuring waren vijf keurmeesters aanwezig en Anneke Vermeulen keurde samen met de persoon in kwestie de ratten en zaten afgezonderd aan de uiteinde van de tafel. Helaas voor andere NKV leden heb ik geen foto's gemaakt van hun raten. Zij zijn eveneens de dupe hiervan!Katja keurde de muizen, Fons de hamsters en deel muizen, Aly de hamsters en dwerghamsters en Bertus de gerbils. Bertus had zijn dag niet en hij kon er zelf niets aan doen! In het begin van de keuring sprong een agouti gerbil ineens weg. Met zijn allen achter hem aan, ik ook! Bij de witte paal had ik even oogcontact met de gerbil, want hij bleef even zitten. Maar toen ik hem wilde grijpen sprong hij wederom weg. Ik had zijn staartpuntje vast!, maar dat was niet voldoende. Helaas hebben wij tijdens de show de gerbil niet te pakken kunnen krijgen. En je kon aan Bertus merken dat hij dit ontzettend naar vond. Zulke dingen gebeuren eenmaal, het blijven eenmaal dieren die gekeurd worden. Maar het goede nieuws is dat eind van de show in de ander hal de gerbil gevangen is!

Katja had dit keer veel vreemde muizen. Namelijk muizen zonder snorharen. Niet 1, niet 2, nee niet 3, maar zeker 7! Zij kregen allemaal ene O-predicaat. Op een gegeven moment keurde Katja een prachtige driekleur muis. Maar zo kritisch als Katja is, toch was de muis niet goed. Want de vlekken mochten niet tegen elkaar zitten. Er moest witte ruimte tussen blijven. De perfectie fokken is een uitdaging zeg ik maar.

Het was fijn dat Fons weer erbij was. Je kunt in alles merken dat hij ervaring heeft. Dit keer lette hij extra op de onderkleur en dit lied hij aan fokkers zien. Ik heb verschillende ondervachten op de foto gezet. De ene te zacht van kleur of niet scherp genoeg, de ander perfect. Erg mooi om dit te zien! Er was bij Aly ook een bijzonder Blauw-wildkleur Russische dwerghamster ingeschreven. Eveneens zonder goede ondervacht kleur. Zeer lichtblauw. Rianne, fokker van Syrische hamsters en dwerghamsters, liet mij een aantal andere exemplaren zien. Bijzonder, want ik heb zelf al 3 verschillende ondervacht kleuren. Dit is nummer vier volgens mij!Vandaag heb ik verschillende mensen gesproken. Joep was enthousiast over zijn wildvang Campbelli en ťťn exemplaar heb ik op de foto gezet. Ze zijn wat donkerder dan de Altai variant, iets warmer van kleur, minder grijs zeg maar. Tevens de kop lijkt net op een degoe. De oren staan wijd naar boven en de kop is erg smal. Joep vertelde dat de laboratorium ze hield in grote kooien met zand erin. Om zo de natuur na te bootsen. En af en toe werd een exemplaar eruit gehaald om daar testen mee te doen. Ook had Joep een Syrische hamster van de lab bij zich en die was zeer warm van kleur. Maar wat ook opviel was de witte buikvlek. Iets wat in de wildlijn ook zit. Ook had Joep hybriden bij zich o.a. een Mandarijn Campbelli. Die heb ik nog even snel op de foto gezet. Angela lied mij haar Merle ratten zien en ik heb twee exemplaren op de foto gezet. Rianne wilde graag dat ik haar rex Syren op de foto zette. Zijn dat nog hamsters?, zo groot als beren! Prachtig om dat te zien zeg. Met GabriŽlle en Sylvia leuk gepraat. En niet te vergeten met Juliet, Luc en nog veel meer bekenden.

Wat dit keer op de keuring opviel waren de oogspieren van de Russische dwerghamsters. Een paar jaar geleden heb ik een blog over geschreven. Vroeger hield de NKV een clubkeuring in Barneveld en daar zagen we dit ook elke keer. Dit keer werden ze afgekeurd en kregen ze een O-predicaat. De vraag is of dit alleen maar door stress en door de licht komt of dat het ook komt doordat ze een ander vorm van kop en ogen hebben. Aly vertelde dat haar lijnen dit nooit hebben en dat op moment dat ze Zweedse Russen erbij kregen, ze dit wel hadden. Ik moet later nog eens kijken of een mogelijke verklaring is dat de oogvorm van de verschillende exemplaren anders is. Zo heeft de ťťn ronde ogen en rondom is het ook rond. En de ander meer een ovale oogvorm. Een ander probleem wat geconstateerd werd, was een staart die naar binnen gedragen werd. Ook iets om op te letten.

Eenmaal thuis was ik uitgeput zeg! Mijn neefje Vincent en nichtje Susan waren vandaag ook mee en die hebben zich goed vermaakt. Mijn broer had zoals altijd een eigen tafel. Alleen qua verkoop viel het toch tegen. Aantal kijkers was dit keer minder.

Link foto's: http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... NKVBokaal6
NKV ledenvergadering en clubdag 
zaterdag, september 5, 2015, 07:03 PM - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het dan zover, de jaarlijkse NKV ledenvergadering en clubdag. Eigenlijk veel te laat want statutair staat dat na afloop van een jaar binnen zes maanden de ledenvergadering gehouden moet worden. Tja, ditjes en datjes waren de reden dat het niet op tijd gehouden kon worden. Afgesproken is dat volgend jaar gewoon op tijd zal plaatsvinden!

De ledenvergadering ging op bepaalde punten hak op de tak en dat was eigenlijk erg goed en leuk. Want daardoor werd de ledenvergadering interactief. Wij hebben over de vereniging Kleurmuis gehad en het idee om een nieuwe commissie op te zetten die fokkers begeleid met het fokken van nieuw te herkennen kleurslagen. Zodat er toegezien wordt dat kleuren uniform gefokt worden en het wiel niet elke keer opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Ook hebben we over visie en missie gesproken. Wat wil de vereniging precies en moet er wel een jaarboek gemaakt worden? Daaruit kwam naar voren dat een jaarboek wel iets is wat gewenst is. Afgesproken is dat het jaarboek 2013 en 2014 samengevoegd worden. Ook zijn de nieuwsbrieven besproken en idee is om dit nu op te sturen. Zodat je fysiek iets van de NKV ontvangt. En afgesproken is om in maart een clubshow te houden, dit op dezelfde locatie als de ledenvergadering in Hertogenbosch. Ook hebben we gesproken over de koppeling KLN lidmaatschap en het magazine. Dat is een groot probleem, dit omdat fokkers niet lid worden van NKV. Omdat het te duur wordt. Aankomende evenementen worden keuringen waarbij je lid moet zijn van NKV, ook die op Exoknaag. De aanwezige leden hebben uitgesproken voor kwalitatieve keuringen. Het moet serieus zijn. Ook de website is besproken. Van evenementen moet minimaal een verslag en uitslag online komen te staan. De website moet up-to-date blijven. En de standaarden moeten aangevuld worden. Verschillende vrijwilligers hebben zich gemeld.

Na de vergadering was het tijd voor de BBQ. En dat was smikkelen geblazen! En tijdens het eten en drinken werd over dieren gesproken en werden verschillende dieren van hand gedaan. Daarna heeft Roxanne een presentatie over de Merle mutatie die bij de muis voorkomt gegeven. Een bijzondere mutatie dat lastig in genetica uit te drukken is. Het is eigenlijk een mislukte Roan en elke keer zijn de patronen anders. En pas wanneer de jonge muizen verharen dan wordt de tekening zichtbaar. Erg bijzonder en leerzaam!

De tijd vloog om en om 16:00 ging iedereen naar huis. Een zeer gezellige en leuke dag!


N.K.V. Bokaal / Exoknaag 12 april 2015 
zondag, april 12, 2015, 07:22 PM - Evenementen
door Martin Braak
12 april 2015 was het dan weer zover: de vijfde N.K.V. Bokaal. Dit keer alleen voor N.K.V. leden. En geen open show voor iedereen. Maar lid worden dat was zo gepiept! Want voor vijf euro extra was ja al (tijdelijk) lid!

De begin van de uitrol ging niet vlekkeloos. Ik kreeg een paar weken voor de sluiting qua inschrijving, een mail van de N.K.V. met wat allemaal moest gebeuren. Maar ik had op dat moment geen tijd en ik heb de N.K.V. even op pauze gezet. Vroeger werd ruim van te voren alles geregeld.

Maar uiteindelijk kwam alles goed. Er werd een uitnodiging gestuurd, mijn inschrijfformulier stond al klaar en er werden ruim 260 dieren ingeschreven. De ingangscontrole ging super goed, geen lange wachttijden. De dieren stonden ruim voor aanvang van de keuring allemaal klaar. Zo rond half 11 begon de keurmeesters te keuren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik even goed moest kijken, Aly Bennink keurt ratten? Ja!, en dat deed ze goed zeg! Weet je, de meeste buitenlandse rattenkeurmeesters houden de rat gesloten in hun hand en zetten de kooi voor hun neer. Op zo'n moment kan ik nauwelijks een leuke en goede foto van de gekeurde tamme rat maken. Aly deed dat anders en sinds lange tijd heb ik prachtige rattenfoto's gemaakt!

De dieren waren goed van kwaliteit. Er waren ook weer Hollanders kleurmuizen ingeschreven en die heb ik op foto gezet. Ook was er een rex Mongoolse gerbil ingeschreven. Maar ik twijfel of dit wel rex is hoor! De snorharen zijn namelijk normaal en bij alle rex varianten zijn deze gekruld. Voor wavy zouden de snorharen ook golvend moeten zijn. De haren waren naar mijn mening niet korter. Slechts de inplant is anders waardoor een krul effect ontstaat.

Keurmeester Katja vertelde hoe moeilijk het is om een goede Lakenvelder te fokken. Volgens haar was dat niet te doen. In de standaard staat namelijk dat de kleur van de snorharen, oren, ogen, benen, voetzolen en nagels overeenkomstig de kleur moeten zijn. En de voorpoten zijn bijna altijd wit. In de Engelse standaard staat dat de voorpoten wit moeten zijn. Ik had al een foto gemaakt van de witte pootjes. Maar wat bleek!, de Lakenvelder die daarna werd gekeurd was perfect! En daarvan heb ik een goede foto van kunnen maken.

Het was erg gezellig, lekker staan praten bij zowel het hamsterforum van DRDPetes als DeHamster.nl. Altijd gezellig en leuk om GabriŽlle weer te ontmoeten, met Sylvia, Marika, Anneke, Arrate, Peter, Joep en nog veel meer te zien en mee te praten! Peter, mijn broer, had een verkooptafel. Mijn neefje en nichtje waren ook mee. Op de terug reis zijn wij twee keer langs de McDonalds geweest. Twee keer?, ja om te eten en bij de volgende stop om een ijsje te kopen.

Foto's: http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... NKVBokaal5

Paar van de foto's:


BEW rat:


Dumbo rat:


Lakenvelder met een gekleurd voorpootje:<< <Terug | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | Volgende> >>