Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«Maart 2020»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
24 juni 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 350.286
   Vandaag: 13
   Gisteren: 60
  Een onverwachts Russen kindje in wintervacht  
  zondag, 23 februari, 2020, 9:05 pm - Russische
  door Martin Braak
  Ik fok gekoppel gewijs en een Pearl vrouwtje had haar partner reeds verloren. En ik ben niet iemand die elke keer in de nest neust c.q. de nest open breekt om te kijken of er wat jongen inzit. En ik keek dan ook vreemd toen ik een kindje zag lopen.

  Enerzijds omdat ik het niet verwacht had. Zij is toch al op leeftijd en de man was toch al 5-6 weken overleden. Maar ook hoe hij eruit zag. Namelijk drie weken oud en compleet in wintervacht. Ik heb hem vandaag op de foto gezet en op de foto is hij vijf weken oud.

  Foto

  Foto

  Foto

  Ik blijk Russen kindjes in wintervacht altijd bijzonder. Enerzijds omdat in de wetenschap geschreven is dat dit niet kan. En het kan wel. Anderzijds omdat je twee vormen hebt: kinderwintervacht en echte wintervacht op zeer jonge leeftijd. Want dit geval is het geen kinderwintervacht. Hij zit compleet in wintervacht!

  Foto

  En zoals vaker helpt mijn huiskat Tommy bij het maken van foto's!
  Heeft mijn Russische dwerghamster torpor (winterverlamming) of iets anders? 
  donderdag, 2 januari, 2020, 9:41 pm - Russische
  door Martin Braak
  Torpor is dat een Russische dwerghamster in een toestand komt waarin hij zijn temperatuur evenals zijn activiteiten verlaagd. Torpor wordt ook wel winterverlamming genoemd. Dit doen ze om energie te besparen. Deze toestand gaan ze in wanneer een combinatie van factoren aanwezig zijn: daglengte wordt korter en voedselschaarste. Ingeval de gedachten dat er voedsel tekort is. Er treed een oerinstinct inwerking.

  Als je een Russische dwerghamster in torpor aantreft, dan zie je dat direct. De hamster zit stilletjes in de hoek en trilt enorm. Laatst was een vraag op Facebook hoe je het verschil tussen torpor en iets anders zoals Parkinson kunt zien. Dat is te voelen! Want bij torpor is het lichaamstemperatuur verlaagd en voelt de hamster koud aan. En bij andere aandoeningen als Parkinson, voelen ze wel warm en normaal aan. Epileptische aanval is totaal iets anders, dan kunnen ze wel trillen, maar dan liggen ze plat en is het meer stuittrekkingen. En voordat ze een epileptische aanval krijgen, trekken ze met hun bekje net of ze naar lucht happen.

  Wat kan je doen als je een hamster aantreft in torpor? In je handen nemen en rustig warm blazen. Wanneer ze de warmte voelen, gaan ze uit torpor. En je zult zien dat ze binnen uur niets meer ziet en de hamster normaal beweegt. Wel kan het zijn dat de hamster nogmaals in torpor gaat. Omdat de gedachten "er is voer tekort" niet altijd direct weg is. Ongeacht dat er voldoende voer in de kooi ligt.

  Torpor komt gelukkig zelden voor. Zorg ingeval dat de hamster niet op een slaapkamer staat zonder verlichting en zonder verwarming.

  Hamster in Torpor:
  Foto

  En zo zwak dat hij stil op de hand ligt:
  Foto

  Torpor staat los van wintervacht. Het is niet zo dat alleen Russische dwerghamster met wintervacht in torpor kunnen gaan.

  Nog een fototje van een Rusje in wintervacht.

  Foto
  Er zweeft een vreemde mutatie in mijn golvend haar lijn 
  zondag, 13 oktober, 2019, 6:58 pm - Russische
  door Martin Braak
  Ja, ik heb hier al eerder over geblogd en ik weet het nu zeker. Bij mijn golvend haar dieren is een nieuwe mutatie aanwezig die invloed heeft op de geel-roodoog factor. Het verdund de kleur. Maar dit voornamelijk van de baby haren. Bij verharing worden ze weer wat donkerder.

  Foto

  Dit exemplaar is vorige maand geboren en is een vrouwtje. Op deze leeftijd kent het de kleur Champagne. Zo licht!
  Merle afwijkende tekeningen 
  vrijdag, 4 oktober, 2019, 9:06 pm - Russische
  door Martin Braak
  Heel soms heb ik Russische dwerghamsters met de mutatie Merle met een vreemde afwijkende tekening. Of ze zijn heel donker. Of heel licht. Of een grote stip op de kop. En heel soms geen stip op de kop. Nu zag ik bij een kruising tussen een Mandarijn merle x Engelse lijn dit rusje tussen zitten.

  Foto

  Foto

  Foto

  Heel zonde dat dit uit een Mandarijn Merle gefokt wordt. Voor mij de reden om niet voor de fok aan te houden. Ik houd de kleurmutaties apart en Mandarijn daar selecteer ik alleen Mandarijn varianten van en niet andere varianten. Dit Merle is gisteren via mijn broer Peter verkocht.

  En voor wie niet ziet wat bijzonder is: witte vlekjes boven de ogen net als een Roborovski dwerghamster.

  Golvend haar update 
  zondag, 15 september, 2019, 6:58 pm - Russische
  door Martin Braak
  Ik fok al 11 jaar golvend haar en het is en blijft een zeer lastige mutatie. Op dit moment heb ik een aantal. Een aantal oudjes die niet meer fokken. En aantal potentiƫle nieuwe fok kandidaten. Ik ben verder gegaan met het kruisen met zuiver dieren. En daardoor verlies je de twee genen variant. Tevens speelt het probleem Parkinson, welke ook bij mijn zwarte en zwart gerelateerde Russen kan voorkomen. En dat maakt het nu wel heel lastig om goed verder te fokken. Je wilt graag golvend haar onderling kruisen maar met de gedachten van bloedverversing wil je ze met Wildkleur en Blauw-wildkleur kruisen.

  Foto

  Foto

  Foto

  Dit diertje is gefokt uit drager Zwart x drager Zwart. Puur toeval dat toch twee genen van golvend haar heeft.

  <<Eerste <Terug | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | Volgende> Laatste>>