Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Update kleuren project Uni-Halle lijn, Umbrous varianten en wat Umbrous precies doet 
zondag, 27 februari, 2022, 9:32 pm - Campbelli
door Martin Braak
Dit jaar zal een jaar van de Campbelli dwerghamsters en de updates worden. Het project loopt goed en ik leer ontzettend veel van. En ik doe nieuwe ideeën op zoals het maken van een artikel over het gedrag van de Campbelli dwerghamster. Vandaag heb ik wat foto's gemaakt en heb ik op Facebook hierover geschreven. Ik had het bericht nog niet geplaatst of ik dacht: Martin, dat heb je fout, het zit anders in elkaar.

Ik ben bezig met een nieuw artikel over de werking van kleurmutaties bij de Campbelli dwerghamster. Afgelopen week heb ik een stuk geschreven over de biologie van de haren. Daarbij heb ik over Zwart en Umbrous geschreven dat het om melanisme gaat. Of wel het aanmaken van te veel pigment. Bij Umbrous gaat het om meer eumelanine gaat. Dat is bruin-zwart pigment. Op Facebook schreef ik dat Umbrous waarschijnlijk een mutatie is dat ervoor zorgt dat de transport van pigment sneller gaat. En toen dacht ik: Martin dat heb je fout! Of toch niet? Maar het grote verschil is dat bij Zwart beide pigmenten meer aangemaakt wordt denk ik en bij Umbrous alleen meer eumelanine. Dat is namelijk te zien wanneer Umbrous gecombineerd wordt met BEA. En je het effect vergelijkt als je met Opal combineerd.

Opal daarvan weten we dat het om de d-factor gaat. En dat is een mutatie dat transport van pigment vertraagd. Daardoor worden bruin-zwart pigmenten grijs-blauw kleuren. Van een Umbrous zijn de haren niet egaal zwart van kleur. Het kent nog niet iets van een agouti opbouw. Wat mij opvalt is dat Umbrous + BEA de agouti opbouw veel meer aanwezig is dan van een Umbrous + Opal. Dat zou wel eens kunnen komen door dat bij Umbrous alleen eumelanine meer aangemaakt wordt. En BEA zorgt juist dat dit pigment weer minder aangemaakt wordt. Dan draait het effect iets terug.

Foto's!

Foto behorend bij blog

Een chocolade op basis van Umbrous, of wel Umbrous + BEA.

Foto behorend bij blog

Een Blauw op basis van Umbrous + Opal. Ik noem het maar geen Solid-Blue omdat, zoals je op bovenstaande foto kunt zien, de haren niet eenkleurig zijn.

Laten we naar close up kijken.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je ziet bij eerste foto hierboven dat er ondergrond aanwezig is en dat de haren een agouti opbouw kennen. Terwijl de laatste foto je dit veel minder ziet. Daar zie je de haren van onder donkerder zijn en van top wat lichter. Zelfs neigt het naar witgrijs.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je kunt zien dat er wat bruinig pigment ook aanwezig is. Je ziet ook dat buikkleur, drieboog en dekkleur iets verschillen.

Ik had deze foto een keer geplaatst:

Foto behorend bij blog

Ik dacht dat het om aabb en aabbgrgr ging, maar hier gaat het ook om Umbrous + BEA en om Umbrous + BEA + Grijs. Op jonge leeftijd is een veel groter verschil




Overige blogposts worden nu geladen...