Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Februari 2022»
MaDiWoDoVrZaZo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
10 augustus 2022

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 379.540
  Vandaag: 8
  Gisteren: 60
Wat maakt een Umbrous een Umbrous? En wanneer gaat het om Zwart? 
vrijdag, 18 februari, 2022, 9:51 pm - Campbelli
door Martin Braak
Nu dat ik weer met Campbelli dwerghamsters fokt, vind ik het zelf wel eens lastig om precies te zeggen: dit is Zwart en dat is Umbrous. En dat komt omdat ik toverballen nesten heb waarin alle kleurmutaties voorkomen en omdat de zwarte exemplaren slecht zwart zijn of ... umbrous.

In Duitsland schreef iemand bij de kleurbeschrijving wel een bijzonder kenmerk. En Chris op Facebook schreef dit ook. Als een jong exemplaar Campbelli dwerghamster niet egaal zwarte haren heeft, maar door de dek bruine haren heeft, dan gaat het niet om de zwarte mutatie.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Hier zie je een voorbeeld van Umbrous en je kunt door de dekharen zien dat er bruine haren zitten.

Pakken we een zwart exemplaar bij, een foto uit 2008 trouwens.

Foto behorend bij blog

Dan zie je dat hij niet egaal zwart is. Maar je ziet niet de bruine haren tussen dekharen zitten.
Campbelli dwerghamster Grijs Blauw (Grey Opal), maar wordt toch ook wel Zilvergrijs of Silvergrey genoemd? 
zondag, 6 februari, 2022, 2:38 pm - Campbelli
door Martin Braak
Voor het eerst in mijn fokleven heb ik de Campbelli dwerghamster Grey Opal gefokt. En ik moet eerlijk zeggen, dat heeft veel te lang geduurd en! Ik vind de kleur veel mooier dan ik dacht en gezien had van foto's op het internet.

Foto behorend bij blog

Ik vroeg me af of deze kleur al een ander naam dan Grey Opel had gekregen. Op Facebook reageren ze met dat dit niet het geval is. Eigenlijk heel jammer dat dit niet gedaan wordt. Grey Opal doet de naam geen eer aan. Ik weet dat het ook wel eens Silvergrey genoemd wordt. En ik dacht me te herinneren dat deze kleur Zilvergrijs heette bij voordragen aan KLN. Maar bij navraag bleek dit niet het geval te zijn. Het was juist de kleur Grijs die in eerste instantie Zivlergrijs heette. Maar als je naar het kleurenpallet kijkt, dan zit deze kleur heel dicht bij Zilvergrijs. Of Grijsblauw, maar deze kleur neigt iets meer naar blauwe tint heen.

Internationaal is gekozen om de kleurbenaming simpel te houden en Grijs ervoor te zetten. Dus Grey Opal, Grey BEA etc. De reden hier achter is ook logisch. Alle combinaties met Grijs zijn grijze tinten.

Foto behorend bij blog

Op deze foto's zie je nauwelijks de aalstreep. Maar dat heeft hij wel en is iets donker van kleur. De Grijs mutatie wist alle gele pigmenten weg. En dat maakt het blauwe kleur heel neutraal.

Foto behorend bij blog

Vergelijk de kleur maar eens met Opal.

Foto behorend bij blog

Slaapkoppen #hamster 
vrijdag, 4 februari, 2022, 8:59 pm - Campbelli
door Martin Braak
Afgelopen week stond ik om vijf uur op om weer richting Amsterdam te gaan. Daar waar ik veel werk voor een cliënt van Eshuis en alweer 17 jaar in beeld ben. Super leuk bedrijf, zeer complex, maar wel als nadeel zo vroeg opstaan. En ik moest ook nog de hamsters eerst verzorgen. Want die voer ik om de dag. Terwijl het buiten donker is en ik de hamsters aan het voeren was, zag ik dit.

Foto behorend bij blog

Dat zijn wel momenten waar ik zo van kan genieten. Veel dwerghamsters van mij zijn op moment van voeren wakker. Ongeacht hoe laat ik ze voer. Maar deze slaapkoppen werden pas wakker toen ik de kooi opende en ze voer gaf.
Campbelli Uni-Halle kleuren project: een vreemde kleur, Grijs invloed op de kleur  
zaterdag, 15 januari, 2022, 7:55 pm - Campbelli
door Martin Braak
De Uni-Halle kleuren project leidt tot veel variaties. Het is bizar dat nu Opal, Grijs, Zwart, BEA, Umbrous en Schimmel/bont eruit rollen. De voorouder moet dus voor al deze genen gedragen hebben terwijl het om een Umbrous ging. Ik het de winnende lot in de Staatsloterij!

Er komen ook vreemde kleuren voor. Met vreemd bedoel ik kleuren die ik nog niet eerder gefokt heb. En dat komt omdat ik nooit echt met Grijs gefokt heb anders dan dat ik in begin jaren van Grijs even mee gefokt hebt. Maar gestopt bent omdat het hybride was en ik er niet mee verder wilde. Laten we eentje uitlichten.

Foto behorend bij blog

Dit neigt naar melkchocolade. De kleur is lastig op de foto te zetten. Maar het heeft ook iets weg van een soort roze tint. Laten we een nestgenoot erbij pakken.

Foto behorend bij blog

En laten we die twee naast elkaar op de foto zetten.

Foto behorend bij blog

Je ziet dat de chocolade variant een Zwart met Umbrous variant is. Je ziet ook dat beide een gelijk kleurige aalstreep hebben. Aan de aalstreep kan je de verdunningsfactoren aan herkennen. Er is één mutatie die de aalstreep niet wijzigt qua kleur (tja naast Umbrous, maar dat is een verdonkeringsfactor). En dat is Grijs.

Dan gaan we terug naar 2008 (13 jaar geleden, wat is dat alweer lang geleden zeg!), toen had ik mijn Grijs project en daarin zat Moscow. Dit is een foto van Grijs + Moscow.

Foto behorend bij blog

Nu durf ik nog niet te zeggen of de eerste foto op zwart basis is. Maar ik vermoed het. Dan is dit aa + bb + dgdg genetisch gezien. Variant bbdgdg wordt Zilvergrijs genoemd. De gefokte kleur heeft volgens mij nog geen naam. Maar het zou ook zomaar Umbrous basis zijn. Ik vind het heel lastig om goed te zien of het om een slechte zwarte gaat of een donkere Umbrous.

Ik gebruik hier dgdg voor de genetische codes Grijs. In de Nederlandse standaard gebruiken ze namelijk dgdg. waar dg voor donkergrijs staat.

Qua naam ga ik nu even in deze trend maar verder: chocogrijs.

Maar nu iets wat ik gehoord had en wat ik ook in de kleurengenerator bij de Campbelli dwerghamsters verwerkt had, namelijk: Grijs zou geen invloed hebben op Zwart en Umbrous. Je zou aan deze twee kleuren niet kunnen zien dat het voor Grijs draagt. En daarom zou Grijs geen invloed hebben op kleurmutaties Zwart / Umbrous en varianten hierop. Eerste conclusie: zie boven, dat is niet juist!

EDIT:
Update 27-2-2022, ik ben nu na ze beide volwassen te zien overtuigd dat het om beide Umbrous gaat. Rechts op de foto is Umbrous + BEA en links is een Umbrous + BEA + Grijs. Op volwassen leeftijd is het een veel minder kleurverschil.
Bontfactor bij mijn Uni-Halle kleuren project leidt tot vragen, schimmel oorzaak? 
zondag, 9 januari, 2022, 9:08 pm - Campbelli
door Martin Braak
Zoals mijn blog volgers hebben kunnen lezen ben ik bezig met een kleuren mutatie project m.b.t. de Uni-Halle Campbelli dwerghamster lijn. Hierbij een bijzonder update. Namelijk er is een exemplaar geboren met een bontfactor. Dit uit een BEA egaal exemplaar x BEA Umbrous schimmel.

Terug naar het begin: ik kreeg Umbrous Platinum Campbelli dwerghamster omdat ik Platinum als eerste mutatie naar de Uni-Halle lijn wilde fokken en ze zo wil fokken als Uni-Halle dieren: tam, klein, niet dik en prachtig karakter. Ik ga mutaties 1 voor 1 overfokken. En Platinum is dominant en lijkt mij heel geschikt als eerste mutatie over te zetten.

De kruising tussen Umbrous "Platinum" leidde tot allemaal wildkleuren. Wel zoveel wildkleuren dat ik per definitie kan zeggen: het is geen Platinum. Maar wat is het wel? Tevens vind ik het vrouwtje witter is geworden. Of wel het verschimmeld. En daarom noem ik het nu schimmel voor time being.

Ik heb onderlinge kruisingen gemaakt en ik krijg inderdaad Umbrous terug. Maar ook BEA en Grijs. Dat is een mooi begin! Een vrouw is Umbrous BEA en die heeft ook witte haren. En die witte haren wordt nu langzamerhand duidelijker. Dus zij verschimmeld. Zie foto hieronder.

Foto behorend bij blog

Ok dus er is iets dat die hamsters laat verschimmelen. Het doet me heel erg denken aan de zwarte mutatie die wij bij de Campbelli dwerghamster als eerste fokkers wisten bemachtigen. Dit op de VEZ, Vereniging voor Exotische Zoogdieren bijeenkomst. Een clubdag waar iemand langs kwam met zwarte Campbelli's die eveneens van boven wat wit waren. Hij vroeg 100 gulden per stuk. Dat vonden wij, Peter en ik, geen probleem en hebben een aantal gekocht. Zelfs later bij hem langs gegaan om wat meer te kopen. Een prachtige mutatie waarin ook een schimmel effect aanwezig was. Dit was naar mijn weten geen separaat mutatie want zwart is recessief en de eersten hadden het allemaal. Ongeacht. Pas later werd een zwart exemplaar geboren en daarmee zijn we verder gaan fokken. Dragers zwart Campbelli's hebben we trouwens een keer meegegeven aan de keurmeester uit Finland. Dat was op de 3e Knagersfestijn. Toen heeft Judith Lissenberg ook foto's gemaakt van zwarte Campbelli verschimmeld. Die foto is gepublisheerd en kopie staat op mijn website in het fotoalbum.

Maar terug naar het verhaal. Dit vrouwtje Umbrous BEA Schimmel heeft een nest gekregen van een BEA exemplaar. Geheel egaal van kleur en geen witte haren te bekennen. Dit is een test kruising die ik wilde doen en is voor één nestje. En wat rolt er uit: een gevlekte. Zie hieronder:

Foto behorend bij blog

Nu geloof ik niet zo snel in nieuwe mutaties. Mutaties zijn zeldzaam. Maar het doet mij enorm denken aan dat ik ontdekte dat Dalmatiër, combinatie van een gen met Dominant Spot bij de Syrische hamsters, ook schimmel veroorzaakt. Ik heb hier een artikel over geschreven en ik ben van mening dat ik hier de ontdekker van ben. Daarna is pas de term Polywhite ontstaan en is het algemener geworden. Ik zag in de stamboom van Peter de toevalligheid.

Zou zoiets weer aan de hand kunnen zijn? Ik heb nooit gefokt met de recessieve mo-bontfactor. Zou het kunnen zijn dat de mo-bontfactor in combinatie met Umbrous schimmel veroorzaakt? We gaan het onderzoeken! Als we meer gevlekte exemplaren hebben, ga ik onderlinge kruisingen doen.

EDIT/Update:
Ik kreeg een mailtje uit China (Liu) en wees me erop dat Mo-bontfactor bij de Campbelli dwerghamster dominant is. Lina Price schreef dit ook en schreef dat beide genen in 1991 in de UK ontdekt zijn en dat Mo dominant is. Maar ze schrijft ook dat ze geen ervaring hiermee heeft omdat de mutatie niet in de USA voorkomt.

Het maakt het nu wel heel bizar. Uit wildkleur x wildkleur krijg ik een schimmel, en deze brengt een gevlekt voort. Dit bij een inteelt kruising. De wildkleuren zie je geen enkel witte haar. Wordt vervolgd.