Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hoe gaat het met de Campbelli dwerghamsters? Water zo belangrijk, dubbel fles! 
woensdag, 13 januari, 2021, 9:04 pm - Campbelli
door Martin Braak
Al paar jaar fok ik met de Uni-Halle (via Joep gekregen) afgekomstige Campbelli dwerghamsters. En het fokken gaat ontzettend goed. Ook mijn broer Peter heeft diverse fok exemplaren en we houden ze zuiver. Dat betekent dat wij alleen maar wildkleur fokken.

Ook zijn de eerste exemplaren naar diverse dierenwinkels gegaan. En met een goede toelichting gaat dit heel goed. We hebben maar incidenteel dat een Campbelli dwerghamster die wij fokken bijt. Wel moeten wij nog vele jaren selecteren. Selecteren zoals wij dat al 35 jaar met onze Russische dwerghamsters hebben gedaan. Nog beter type en nog beter karakter. Maar ook hoe oud ze worden. En dat laatste gaat echt heel lang duren. En zit een natuurlijk element in: de exemplaren die oud worden, worden ook langer als fokdieren ingezet. En de exemplaren die jong overlijden, minder lang. Daarbij is het bijhouden van een stamboomregistratie zeer belangrijk. Bij het selecteren kijken we naar de data in de stamboom. Namelijk hoe oud de voorgangers zijn geworden.

Wat we wel gemerkt hebben is dat ze niet een dag zonder water kunnen. Mensen zullen denken tja dat kunnen ze inderdaad niet! Nee, Russische dwerghamsters kunnen gerust een aantal dagen zonder water. Wetenschappelijk is dit onderzocht en als het voer 10% vocht bevat dan kunnen ze zelfs 90 dagen zonder water. Maar de door ons gefokte Campbelli dwerghamsters kunnen niet één dag zonder water. We merkten dit aan een dicht zittend waterfles. Daarom hebben onze Campbelli dwerghamsters nu allemaal twee waterflessen. En dat is mijn advies ook aan de liefhebbers die een Campbelli groepje houden. Neem geen risico, een waterfles kan een keer dicht slippen. Bij de Russische dwerghamster merk je dat. Want dan merk je dat ze veel vaker aan de waterfles zitten en hoor je klik. En dan valt het je op. Maar bij de Campbelli dwerghamster die wij fokken is het zo dat ze stil in hoekje gaan zitten. En niet blijven proberen te drinken. Les die we direct geleerd hebben en opgelost hebben.

Waar wij heel blij mee zijn is dat wij geen enkel geval van diabetes hebben gezien.

Foto behorend bij blog




Overige blogposts worden nu geladen...