Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Zwart is zo lastig op foto te zetten 
zondag, 14 februari, 2021, 3:37 pm - Russische
door Martin Braak
De kleur zwart is heel lastig op foto te zetten. Als je flitst richting de hamster dan krijg je een heel onnatuurlijke foto. En flits je naar omgeving, dan worden ze niet altijd egaal mooi zwart op foto gezet. En wat je ziet is dat wanneer de foto gelukt is, er heel veel rommel / viezigheid heel duidelijk op de hamster zichtbaar is.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit is een Zwarte Russische dwerghamster gefokt uit een Mandarijn drager zwart en terug gefokt op zuiver Rus. Of wel er zit één extra generatie tussen dat niet onderling met Zwart gekruist wordt. Inteeltcoëfficient berekent op 8 generaties bedraagt 3%.
Hamster oogjes dicht, hamster zit stil en eet slecht? Check waterfles! 
donderdag, 11 februari, 2021, 8:59 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst op Facebook plaatste iemand foto's van een zieke hamster. De hamster kneep met de ogen en zat heel stil. En had heel slecht. Iedereen gaf goede adviezen, maar één advies werd niet gegeven. Geef de hamster water. En controleer het waterflesje of het nog goed doet.

Mensen geven dagelijks nieuw water en zien niet of er wel water gedronken wordt. Het gevaar van nieuwe waterflessen is dat het balletje niet goed zit en te weinig tot nagenoeg geen water eruit komt. Controleer daarom altijd een nieuw waterflesje of het goed loopt. Nee, niet alleen dan!! Als je een waterfles vult, moet je hem eerst controleren via het balletje te rollen of er water uitkomt. Is het waterflesje van plastic dan kan je erin knijpen waarna je water eruit ziet lopen.

Voor diegene die waterflesjes niet regelmatig vervangt, binnen in ontstaat er kalk aanslag. Maak daarom het waterflesje geregeld goed schoon. En blijf het testen.

Foto behorend bij blog

Een voorbeeld van een balletje dat vast blijft zitten.
Winterweer 2021 
zondag, 7 februari, 2021, 8:33 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
En dan ineens is het winter. Gisteravond begon het te sneeuwen en het heeft non-stop door gesneeuwd. Het zijn niet de grote dikke sneeuwvlokken, maar hele kleine in grote aantallen. En het waait best hard waardoor er sneeuwduinen ontstaan. Ook bij mijn garage. Daar ligt wel een kleine meter sneeuw voor.

Foto behorend bij blog

Het is prachtig om te zien. Maar praktisch is het niet qua dierenverzorging. Daarom had ik gisteren al extra tijd besteed aan de verzorging. En had ik vandaag een heerlijk rustige dag. En geregeld heb ik naar buiten gekeken en de omgeving bewonderd.

Foto behorend bij blog

En het blijft nog wel eventjes winter. Het gaat best koud worden. En dat betekent voor mij dat ik een extra kacheltje bij de hamsters heb gezet. Het mag voor hun niet te koud worden.

Op de GFT container ligt een berg snel en dit is een record hoogte. Ik kan mij nog herinneren dat wij 30-50 centimeter sneeuw hadden en er ook zo'n berg sneeuw op lag.

Tommy de huiskat heeft ook een poosje op de bankleuning naar buiten gekeken. Kijkend naar de buitenwereld die zo anders nu is.

Foto behorend bij blog
Papa en de oude foto 
zaterdag, 6 februari, 2021, 11:35 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Een tijdje geleden plaatste ik een oude foto van mijn Opa en Oma Braak en mijn vader tussen hun beide. Een oude zwart wit foto. Mijn opa is overleden toen ik heel klein was, ongeveer 2 jaar oud als ik het goed heb. Ik ken wel verhalen dat hij mij op schoot nam en hij mij leuk vond. Bijzonder vond. Ook door mijn handicap dat ik geboren ben met een open gehemelte en hazenlip.

Mijn oma is in '85 overleden en dat is toch alweer erg lang geleden. Maar de tijd vliegt voor bij en mijn vader is al bijna 5 jaar overleden.

Een aantal dagen later plaatse iemand uit Indonesië een ingekleurde versie van deze foto. Ik was ff sprakeloos. Wat bijzonder!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Een Zwart Russische dwerghamster krijgt Mandarijn kindjes, eindelijk bewijs en theorie 
zondag, 31 januari, 2021, 12:11 pm - Russische
door Martin Braak
Anno 2021! is het dan eindelijk zover. Na ruim 10 jaar verschillende keren geprobeerd te hebben, heb ik nu een Zwart Russische dwerghamster vrouwtje gefokt die genetisch gezien ook Mandarijn is. Elk jaar fokte ik wel een paar Mandarijnen drager zwart en kruiste ik terug. En wel meer dan 30 keer in die ruim 10 jaar dat uit de Zwarte exemplaren geen Mandarijn kindjes geboren werden terwijl voorouder wel Mandarijn drager Zwart was.

Het verhaal

Het is al jaren geleden dat ik het laatste mailtje kreeg met de vraag: waarom worden er Mandarijnen gebruiken terwijl de ouders Zwart en Wildkleur zijn? Ik denk dat ik ongeveer 4 mailtjes met deze vraag heb gehad. En eerste mail dacht ik: jaja... Maar ik kreeg foto's erbij als bewijs. En door deze mailtjes kwam ik tot de conclusie dat Zwart over Mandarijn heerst. En dat betekent dat een combinatie Zwart en Mandarijn het Mandarijn gen niet tot uiting komt. En deze informatie heb ik op deze website gedeeld.

Mijn Mandarijn lijn

In 2004 ben ik mijn eerste Mandarijnen gekregen van zowel Joep Vrijhof als van René B. Ik ben de Mandarijnen met mijn eigen zuiver lijn gaan kruisen. Tevens wilde ik heel graag weten wat het effect was als je de Mandarijn kleur ging kruisen met andere kleuren. Want in 2004 waren er geen combinaties gefokt anders dan Mandarijn x Wildkleur. Zo fokte ik de eerste Camel wat ik in die tijd nog Crème noemde. En tijdje daarna mijn eerste Mandarijn drager Zwart en Camel drager Zwart. En al snel merkte ik op dat de Mandarijn en Camel heel erg verkleuren als zij ook voor Zwart dragen. Ik heb van de Camel drager Zwart prachtige foto's gemaakt. En ik dacht dat ik ook Mandarijn met Zwart had gecombineerd. Maar dat was niet het geval. Deze exemplaren gingen in wintervacht wat heel vreemd overkwam.

Toen brak diabetes uit. Niet alleen bij mij maar bij iedereen die ze fokte. Het typische was dat Mandarijnen alleen diabetes kregen en de Wildkleuren gefokt uit Mandarijn niet. Het typische was dat iedereen dit had. Veel fokkers stopten toen met de Mandarijn kleur.

Ik bekeek mijn stambomen en zag dat de test project Mandarijn drager Zwart helemaal geen diabetes voorkwam. En mijn zuiver gehouden Mandarijnen steeds meer en vaker diabetes voorkwam. Ik stond voor de keuze: verder gaan met zuiverheid of kiezen voor gezondheid terwijl ze niet zuiver zijn. Dat laatste heb ik gedaan.

Mijn Mandarijnen stammen af van dragers Zwart en ben daarna ruim 10 jaar verder gaan fokken op zuivere exemplaren. En vanaf 2009 ongeveer met dieren uit Engeland omdat deze veel kleiner zijn en daardoor mijn Mandarijnen minder dik en kleiner van type werden.

Bij mijn Mandarijnen komt geen diabetes meer voor.

En toen in 2020

In 2020 zag ik ineens donker getinte Mandarijnen. En in de stamboom zag ik 123 geen Zwarte voorouder. Ja hallo ruim 10 jaar geleden wel. Ik heb hierover een blog geschreven. Het bewijs dat een gen jarenlang mee kan liften. Maar het verbaast me dan dat ik het niet gezien heb.

En dat kan. Want anno eind 2020 en nu heb ik twee Mandarijnen die voor Zwart dragen en die zijn normaal geel van kleur. Geen bruine ticking. Geen verkleuring naar grauw bruin. Zij zijn gewoon Mandarijn gebleven!

Een Mandarijn jong gefokt uit Zwart

Nu heb ik eindelijk een Mandarijn jong gefokt uit een Zwart Russische dwerghamster. Nu kan ik het met eigen ogen zien dat Mandarijn met Zwart gecombineerd kan worden en dat je totaal aan de Zwarte Russische dwerghamster niet kan zien dat het tevens Mandarijn is. Een bijzonder moment voor mij en een stap richting bewijs wat ik altijd al vermoed.

Hieronder een foto van de Zwarte Russische dwerghamster die tevens Mandarijn is + foto van nageslacht.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Mijn vermoeden

Mijn vermoeden is dat het Zwart gen op hetzelfde chromosoom ligt als Mandarijn gen. En dat daarom het lastig is om te combineren. Hoe dichter de genen op een chromosoom liggen, hoe kleiner de kans is dat met recombinatie de genen los komen of bij elkaar komen. Van de vader en van de moeder krijgt een nieuw organisme twee chromosomen. Bij de bevruchting kan het voorkomen dat een stuk chromosoom van vader gewisseld wordt met het stuk van de moeder. En dat noemen we recombinatie.

Voor de leken: chromosomen liggen in paren in een cel. Van elk paar komt één van moeder en één van vader. Als vader Zwart is en moeder Mandarijn betekent dit volgens mijn vermoeden dat op één chromosoom Zwart ligt en op het ander van hetzelfde paar het Mandarijn gen. Als zo'n hamster gekruist wordt dan geeft het een chromosoom door met of het Zwarte gen of het Mandarijn gen. Het geeft dus daarom niet zowel het Zwarte gen als Mandarijn gen door.

Dit kan alleen met recombinatie gebeuren. Wikipedia definitie: met recombinatie wordt in de genetica de herschikking van de genetische eigenschappen van een individu aangeduid. Het gevolg hiervan is dat het nageslacht een andere combinatie van genen heeft dan elk van beide ouder-individuen.

Het zou dus kunnen dat wanneer het Zwarte gen en Mandarijn gen op hetzelfde chromosoom liggen, de Mandarijn niet verkleurd. Dat zou de verklaring zijn dat ik ineens donker getinte Mandarijnen fokte. Of er moet een spontane mutatie Zwart zijn. Dat kan natuurlijk ook. Maar wat is de kans dat eenzelfde mutatie twee keer ontstaat. Nog veel kleiner dan mijn theorie.

Maar dat bekent ook dat wanneer het Zwarte gen op hetzelfde chromosoom ligt als het Mandarijn gen en eenmaal gecombineerd is zoals in mijn geval, de gefokte Mandarijnen generaties lang drager van Zwart zijn. Want deze genen blijven nu op het chromosoom liggen. Mandarijn mutatie is namelijk lethaal en een Zwarte Russische dwerghamster die tevens Mandarijn is, heeft 1 chromosoom volgens mijn theorie zowel Mandarijn gen als Zwart gen. En het nageslacht krijgt of het chromosoom waarop allen Zwart ligt of het chromosoom waarop beide genen Zwart en Mandarijn liggen. En dat uit zich naar de kleur Mandarijn indien je met een Wildkleur kruist. En kruis je daarna weer met een Wildkleur, dan krijg je Mandarijn die tevens voor Zwart draagt. Beide genen liften nu mee. Mits er weer recombinatie gebeurd. En gezien het feit dat ik meer dan 30 keer geprobeerd heb, is de kans hierop waarschijnlijk heel klein.

De volgende test van mij is om dit aan te tonen. En dat wordt een lastige test. Wordt vervolgd!