Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Is Zwart bij de Russische dwerghamster zwak en ziekelijk? 
donderdag, 19 januari, 2023, 9:06 pm - Russische
door Martin Braak
Op Facebook waren er weer discussies en ik bemoei me er niet vaak mee. Maar dit keer zei ik wederom: tandproblemen is geen probleem van Zwart. Daarom deze blog.

Foto behorend bij blog

Zwart is een mutatie bij de Russische dwerghamster dat is ontstaan in een hybride lijn. Het is niet de zwarte mutatie dat van de Campbelli dwerghamster naar de Russische dwerghamster overgehaald is. Want beide zwarte mutaties zijn anders en genetisch gezien niet hetzelfde. Het is toevallig ontstaan in een lijn die niet zuiver was.

Zwart is een kleur dat je alleen terug fokt als beide voorouders ook dragen voor Zwart. En feitelijk terug kijkend naar de eerste ouder, familie zijn. Maar er zit al vele generaties tussen. Maar toch is de populatie Zwarte Russische dwerghamsters niet groot. Want ze worden niet zoveel van gefokt. En daarom zijn veel Zwarte Russische dwerghamster verwant aan elkaar.

Tandproblemen c.q. gebitsproblemen komen voor bij de Russische dwerghamster. En ze komen ook bij Zwart voor. Er zijn genetische problemen bekend, maar er zijn ook externe factoren waardoor tandproblemen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan vallen. Maar denk ook bijvoorbeeld aan scherp voer waardoor een snee in tandvlees ontstaat en daarna een abces / ontsteking ontstaat. Als er druk tussen de snijtanden ontstaat en de tanden gaan iets van elkaar af, dan slijten de tanden niet meer goed af. Want de boven tanden en onder tanden moeten goed op elkaar blijven staan om de slijtage te weeg brengen. Maar genetisch defect is ook aanwezig, alleen weten we niet hoeveel en hoevaak. Daarom moet gebitsproblemen ook altijd door fokker serieus genomen worden en aantekeningen in de stamboom gemaakt worden als het voorkomt. En komt het vaker dan 1 keer voor, dan vanuit gaan dat het een genetisch defect is.

Vermoed je dat het om een genetisch defect gaat. Dan moet je met de ouderdieren en broers/zussen stoppen. En niet inzetten bij de fok. Waar het probleem heel vaak is, is dat kleine fokkers hun ouderdieren wegdoen. En dat ze niet zien of gebitsproblemen voorkomen. Ze zien niet hou de ouderdieren verder ontwikkelen. En dat is natuurlijk niet goed. Dat is denk ik ook waardoor genetisch probleem tandproblemen ontstaan zijn. Een ander optie is dat er te veel qua kopvorm is geselecteerd en dat de kop te plat is. Maar bewijs is hier niet voor. Bij de 2014 onderzoek leek het dat het vrij dominant te zijn en zag je generaties lang deze gebitsproblemen. Daar zagen we dat een voorouder van ruim 300 Rusjes Zwart Merle was. Maar we zagen ook terug dat elk kleur tandproblemen kon krijgen. En dan begrijp je, dat Zwart een kleine populatie is waardoor tandproblemen geregeld bij Zwart terug gezien wordt. Daarom moet je Zwart geregeld met andere bloedlijnen fokken zodat bij Zwart meer diversiteit ontstaat qua DNA materiaal.

Parkinson is een defect dat bij Zwart voorkomt. Er wordt ook wel eens gezegd dat het een probleem van Zwart is. Dat is in mijn ogen en mijn ervaring niet het geval. Ik ben overtuigd geraakt dat het defect op de X-chromosoom ligt waardoor het zo dominant is. Het is aanwezig in de Zwarte lijn en juist door de kleine populatie blijft het aanwezig. En elk dier heeft minimaal 1 x-chromosoom. Eruit fokken is lastig, maar zeker te doen. Ik vermoed dat Wildkleur en andere kleuren eveneens Parkinson kunnen krijgen c.q. defect aanwezig is. Alleen uit het niet omdat het trager verloopt qua ziekte proces. In de laboratorium waar ze Parkinson testen doen, doen ze dit met zwart gekleurde muizen. De reden is dat bij zwarte kleur de processen sneller verlopen.

En daar ligt het probleem van Zwart qua kleur. Ik vind zelf dat de Russische dwerghamsters met de zwarte mutatie wat sneller verouderen. Bij 18 maanden oud zien ze vaker ouder uit dan hun soortgenoten met een ander kleur. Of dat ook door de kleine populatie komt, weet ik niet. Maar het valt mij wel op. Ik fok weinig met Zwart. Belangrijk is dat we de basiskleuren fokken zoals Wildkleur. En als ik Zwart fok, dan fok ik ze veelal uit dragers voor Zwart. En dan krijg je 1 tot 2 per nest die Zwart zijn.
Inflatie leidt tot hoger prijzen hamsters, maar relatief zijn ze nog veel te goedkoop 
zondag, 8 januari, 2023, 2:23 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Als je bij een dierenwinkel binnen loopt dan zal je opvallen dat veel spullen duurder zijn geworden. Dierenwinkels hebben het best zwaar als ze hogere energieprijzen betalen. Naast dat hun winkel warm gehouden moet worden, hebben ze vaak ook aquariums. Daarnaast zijn veel honden- en kattenvoer duurder geworden. Transportkosten zijn hoger. Maar het maken van voer idem. Afgelopen zomer vloog de graanprijs omhoog i.v.m. de oorlog en dat zorgde voor duurder hamstervoer.

De verkoopprijzen van hamsters zijn daarom dus ook gestegen. Duurder voer, hoger energieprijzen en duurder transport. Daarnaast zijn de loonkosten flink gestegen wat op alles ook nog eens drukt. Hamsters zijn duurder geworden, maar toch zijn ze relatief nog steeds goedkoop.

Toen ik mijn eerste Russische dwerghamsters kocht, betaalde ik 25 gulden. Omgerekend is dat 11,34 euro. Dat is 40 jaar geleden. Nu kosten ze nog steeds tussen 12,50 euro en de 20 euro, afhankelijk of de dierenwinkel ze goedkoop wil houden om ook de benodigdheden erbij te verkopen. Je raadt het vast wel: op hamsters wordt niet heel veel winst gemaakt. Het gaat om klantenbinding om ook hamstervoer te verkopen.

Foto behorend bij blog
Statistieken 2022 
zondag, 1 januari, 2023, 8:22 pm - Overige
door Martin Braak
De eerste dag van het jaar schrijf ik altijd een blogje over de statistieken. In 2021 heb ik ontzettend veel gedaan aan het optimaliseren van deze website om beter bij Google geïndexeerd en gerankt te worden. Dat was toen maar deels gelukt omdat Google de laadtijd heel erg belangrijk vindt. Ik heb mijn optimalisaties een jaar de tijd gegeven. Om hiervan te leren en het heeft ook de tijd nodig. Juli 2022 was het zover dat ik Cloudflare ingesteld heb. Dit zorgt ervoor dat de website op verschillende servers gecached wordt en dat wanneer de server in je buurt al een keer geladen heeft, je daarvan ontvangt. De laadtijden zijn ontzettend beter geworden. Mijn blog heb ik pas op 25 december aangepast zodat die wat sneller laad. Maar daar ben ik nog steeds niet tevreden over.

Door de sneller laadtijd is de positionering van deze website op bepaalde keywords beter geworden. Wanneer je alleen op hamster zoekt, is de positie van gemiddeld 70-80 gestegen naar 10. Maar ik sta met mijn website nog steeds op pagina 2 van het zoekresultaat. Toch is het gemiddelde positie van alle zoekresultaten niet gestegen. Dat is na mijn optimalisaties stabiel gebleven.

Backlinks is ook belangrijk en door het wegvallen van diverse forums zijn er minder backlinks. Daar kan ik helaas niet iets aan doen. Het is en blijft hobby en ik ga geen geld besteden om backlinks op te bouwen.

Volgens mijn eigen statistiek routines zijn er 3.813.000 bezoekers geweest (2021: 3.622.000, 2020: 3.413.000, 2019: 3.182.000, 2018: 2.955.000, 2017: 2.752.000) en zijn er 13.255.396 pagina's bekeken (2021: 12.671.645, 2020: 12.121.000, 2019: 11.557.000, 2018: 10.972.269, 2017: 10.289.000). Of wel 191.000 bezoekers versus 219.000 bezoekers vorig jaar. Eenzelfde daling als ik 2020 met 2021 vergelijk. Zij hebben samen 584.000 pagina's gelezen en dat is een kleine stijging. Conclusie de website trekt minder bezoekers, de bezoekers lezen meer pagina's. Er komen meer geïnterneerden op deze website in plaats van per ongeluk via Google en het zoeken.

Een zeer uitgebreid artikel over bloedmijt dat ik eind 2021 herschreven heb en begin 2022 online heb gezet, is 2.500 keer gelezen. Medische middelen is ook een nieuw onderdeel en dat is 1.200 keer gelezen.

Mijn blog kent een eigen teller (counter). Deze teller staat sinds vandaag op hoger dan 400.000. Dit zijn de individuele bezoekers die mijn blog bezocht hebben. Gemiddeld bezoeken 60 bezoekers mijn blog.

Bij informatie staat een verhaal over mijn kat Tommy. Dat is niet zo vaak gelezen, ongeveer 600 keer sinds de update van dit jaar en dat is pak weg 1,5 jaar geleden. Mijn pagina tellers zijn gereset namelijk.

Ach elk blogje heeft een mooie foto! Hierop staat Tommy die helpjes doet bij het maken van de foto.

Foto behorend bij blog
Gelukkig nieuwjaar 2023! 
zondag, 1 januari, 2023, 12:52 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Happy New Year! Gelukkig nieuwjaar gewenst!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Bye 2022, wordt 2023 een beter jaar? 
zaterdag, 31 december, 2022, 10:56 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het jaar is weer ten einde. En gelukkig dit jaar eindigt niet met een lock-down en eindelijk weer vuurwerk! Het is tijd om terug te kijken. Voor mij is 2022 een vreemd jaar: een heel druk jaar geweest. Zelfs vandaag op 31 december heb ik gewerkt. Bij een cliënt heb ik een conversie naar Exact Online verzorgd. Gister waren ze nog in volle toer bezig en het kon niet anders dan vandaag afgesloten worden en maandag moet het weer draaien. Het was dan ook vandaag een spannend moment. Vanochtend was het wel lastig en liep ik tegen wat issues aan. Maar in de middag was alles gefixed.

Vanacht werd ik om 4:00 raar wakker. Ik droomde dat mijn moeder in de deuropening van mijn slaapkamer stond. En achter haar was heel vel licht. Ik draaide me om en ik vraag aan haar: wat is er aan de hand? Nadat ik wakker was moest ik aan 2022 denken. Mijn broer Peter heeft de buikgriep opgelopen en ik kreeg twee dagen geleden slecht nieuws m.b.t. een cliënt waar ik veel voor werk. En toen sprong Tommy op mijn bed en gaf een aantal kopjes. Mijn kindje!

Het jaar 2022 begon met veel corona issues en geregeld thuis werken. Thuis werken vind ik niet zo heel erg. Alleen is mijn hobbyplek nog steeds mijn werkplek. Eind 2022 is dat wel minder geworden. Maar doordat ik zo weinig op kantoor ben, heb ik geen vaste kantoorkamer meer. En dat voelt op moment dat ik op kantoor kom, wel vreemd. Altijd zoeken waar ik ergens kan gaan zitten. Maar door thuis te werken schoot mijn werk in begin 2022 wel op. Maar de klus in Amsterdam liep helemaal uit de hand: veel werk, erg complex en de samenwerking tussen de verschillende partijen ging niet lekker. Waardoor alles erg lang duurde. Ik werd ineens verantwoordelijk voor de IFRS jaarrekening. Dit heeft geleid dat ik de hele jaar druk bleef. Eind 2022 heb ik kantoor geholpen met de Exact Online conversies. En in december heb ik de samenstelmanager voor Eshuis aangepast en verbetert.

Een mooi moment van dit jaar was het vieren van mijn 25 jaar jubileum. En 90 jaar bestaan van Eshuis inclusief de leuke feesten en kerstmarkt. De zomervakantie was heerlijk qua weer en ben nog nooit zoveel buiten geweest. Veel bezig geweest met mijn hamsters en de verzorging. Totaal geen last gehad van de vliegen en de buitendeur kon daarom heerlijk open staan. Maar ik heb in de zomer nauwelijks achter de computer gezeten. De puf was op en ik had daar geen zin in. Daardoor ook niet iets aan deze website gedaan. En ook geen artikelen geschreven. Behalve begin van het jaar waar ik veel over de Campbelli dwerghamster geschreven heb. De Campbelli dwerghamster project loopt heel goed. Ik heb ingeval twee onbekende mutaties ontdekt, namelijk recessief gevlekt c.q. schimmel. En een blauwe iris mutatie. Dit laatste vermoed ik dat die bij mij ontstaan is. Ik heb het nog nooit eerder gehoord en ik kan het herleiden naar één vrouwtje die slechts één oog heeft met een blauwe iris terwijl ander oog normaal is. Maar ik vermoed dat ik nog iets bijzonders heb. Maar dit moet ik nog eerst verder uitpuzzelen en kruisen om een goed beeld bij te krijgen.

De Russische dwerghamsters daar ging het dit jaar wat minder mee. Ze fokten minder goed en ik heb veel minder jonge hamsters gefokt. Maar mijn broer Peter verkoopt ook minder. Dit komt omdat in de tijd van corona veel hamsters gekocht zijn. En in de tijd van de wereldkampioenschappen voetbal worden ook minder dieren verkocht. Tevens helpt het niet dat in het nieuws is gebracht dat de Russische dwerghamster verboden worden. En dit is slechts op basis van een concept dat nog door de tweede kamer behandeld moet worden. En gezien het feit dat de vorige positief lijst houden van dieren via de rechter al een streep doorheen gezet is, verwacht ik dat dit ook niet doorgaat. Wie bedenkt nu dat de meest gehouden huisdier en meest lieve huisdier verboden moet worden. En dit op basis van onderzoeken gedaan op wilde exemplaren. Dat is hetzelfde als onderzoeken of de wolf wel tam genoeg is om als huisdier te houden.

Bij de hamsters zijn er geen nieuwe mutaties ontstaan zover ik weet behalve wat ik zelf ontdekt heb. Bij de Russische dwerghamster is het al jaren niet iets bijzonders. Ik hoop eigenlijk dat we iets nieuws krijgen. Een nieuwe mutatie zoals siamees of argente donkeroog.

Kersttijd vloog hier voorbij. Ik wilde eigenlijk een paar weken vrij hebben, maar dat werd een paar uur. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zo af en toe denk ik aan de woorden van mijn moeder: doe kalm aan. Mijn wens voor 2023 is dan ook dat werk en privé meer in evenwicht komt en ik weer wat lekker kan hobbyen. Maar de lezer zal wel begrijpen: werk is ook mijn passie en ik help heel graag ondernemers en collega's.

Met Tommy de huiskat gaat het heel goed. In de ochtend komt hij geregeld even op bed om goedemorgen te wensen. Maar dat doet hij ook als ik midden in de nacht wakker wordt. En dat geef niets. Ik houd zoveel van mijn lieveling. We praten met elkaar, we spelen met elkaar, we kijken samen tv. Een heerlijk knuffel kindje.

Afgelopen zomer heb ik Cloudflare ingesteld en je zag dat deze website wat sneller geladen werd. In 2021 heb ik zoveel gedaan om de website hoger in Google positie te krijgen. En dat lukte maar deels. Cloudflare lostte dat deels op en als mensen op het woordje hamster zoeken, sta ik in plaats van positie 80 weer op pagina 2 gemiddelde positie 10. Met de kerstdagen heb ik mijn blog geoptimaliseerd zodat dit ook sneller laad.

Welkom 2023! Ik hoop dat het een beter jaar wordt. Dat de energieprijzen weer normaal worden en dat Rusland stopt met de oorlog. Dat we mooi weer krijgen zonder al te veel records.

Foto behorend bij blog