Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Bontfactor bij mijn Uni-Halle kleuren project leidt tot vragen, schimmel oorzaak? 
zondag, 9 januari, 2022, 9:08 pm - Campbelli
door Martin Braak
Zoals mijn blog volgers hebben kunnen lezen ben ik bezig met een kleuren mutatie project m.b.t. de Uni-Halle Campbelli dwerghamster lijn. Hierbij een bijzonder update. Namelijk er is een exemplaar geboren met een bontfactor. Dit uit een BEA egaal exemplaar x BEA Umbrous schimmel.

Terug naar het begin: ik kreeg Umbrous Platinum Campbelli dwerghamster omdat ik Platinum als eerste mutatie naar de Uni-Halle lijn wilde fokken en ze zo wil fokken als Uni-Halle dieren: tam, klein, niet dik en prachtig karakter. Ik ga mutaties 1 voor 1 overfokken. En Platinum is dominant en lijkt mij heel geschikt als eerste mutatie over te zetten.

De kruising tussen Umbrous "Platinum" leidde tot allemaal wildkleuren. Wel zoveel wildkleuren dat ik per definitie kan zeggen: het is geen Platinum. Maar wat is het wel? Tevens vind ik het vrouwtje witter is geworden. Of wel het verschimmeld. En daarom noem ik het nu schimmel voor time being.

Ik heb onderlinge kruisingen gemaakt en ik krijg inderdaad Umbrous terug. Maar ook BEA en Grijs. Dat is een mooi begin! Een vrouw is Umbrous BEA en die heeft ook witte haren. En die witte haren wordt nu langzamerhand duidelijker. Dus zij verschimmeld. Zie foto hieronder.

Foto behorend bij blog

Ok dus er is iets dat die hamsters laat verschimmelen. Het doet me heel erg denken aan de zwarte mutatie die wij bij de Campbelli dwerghamster als eerste fokkers wisten bemachtigen. Dit op de VEZ, Vereniging voor Exotische Zoogdieren bijeenkomst. Een clubdag waar iemand langs kwam met zwarte Campbelli's die eveneens van boven wat wit waren. Hij vroeg 100 gulden per stuk. Dat vonden wij, Peter en ik, geen probleem en hebben een aantal gekocht. Zelfs later bij hem langs gegaan om wat meer te kopen. Een prachtige mutatie waarin ook een schimmel effect aanwezig was. Dit was naar mijn weten geen separaat mutatie want zwart is recessief en de eersten hadden het allemaal. Ongeacht. Pas later werd een zwart exemplaar geboren en daarmee zijn we verder gaan fokken. Dragers zwart Campbelli's hebben we trouwens een keer meegegeven aan de keurmeester uit Finland. Dat was op de 3e Knagersfestijn. Toen heeft Judith Lissenberg ook foto's gemaakt van zwarte Campbelli verschimmeld. Die foto is gepublisheerd en kopie staat op mijn website in het fotoalbum.

Maar terug naar het verhaal. Dit vrouwtje Umbrous BEA Schimmel heeft een nest gekregen van een BEA exemplaar. Geheel egaal van kleur en geen witte haren te bekennen. Dit is een test kruising die ik wilde doen en is voor één nestje. En wat rolt er uit: een gevlekte. Zie hieronder:

Foto behorend bij blog

Nu geloof ik niet zo snel in nieuwe mutaties. Mutaties zijn zeldzaam. Maar het doet mij enorm denken aan dat ik ontdekte dat Dalmatiër, combinatie van een gen met Dominant Spot bij de Syrische hamsters, ook schimmel veroorzaakt. Ik heb hier een artikel over geschreven en ik ben van mening dat ik hier de ontdekker van ben. Daarna is pas de term Polywhite ontstaan en is het algemener geworden. Ik zag in de stamboom van Peter de toevalligheid.

Zou zoiets weer aan de hand kunnen zijn? Ik heb nooit gefokt met de recessieve mo-bontfactor. Zou het kunnen zijn dat de mo-bontfactor in combinatie met Umbrous schimmel veroorzaakt? We gaan het onderzoeken! Als we meer gevlekte exemplaren hebben, ga ik onderlinge kruisingen doen.

EDIT/Update:
Ik kreeg een mailtje uit China (Liu) en wees me erop dat Mo-bontfactor bij de Campbelli dwerghamster dominant is. Lina Price schreef dit ook en schreef dat beide genen in 1991 in de UK ontdekt zijn en dat Mo dominant is. Maar ze schrijft ook dat ze geen ervaring hiermee heeft omdat de mutatie niet in de USA voorkomt.

Het maakt het nu wel heel bizar. Uit wildkleur x wildkleur krijg ik een schimmel, en deze brengt een gevlekt voort. Dit bij een inteelt kruising. De wildkleuren zie je geen enkel witte haar. Wordt vervolgd.
Witte stipjes, ongedierte, maar wat is het? Bloedmijt versus meelmijt 
vrijdag, 7 januari, 2022, 7:35 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst was op Facebook de vraag wat de witte puntjes precies zijn. Er werd bij hun kooi en omgeving allemaal lopende en bewegende witte puntjes geconstateerd. Wat is het precies? En op Facebook weet je nooit wie reageert en met welke ervaring. Iemand reageerde dat het bloedmijt was.

Ik had enorme twijfels dat dit bloedmijt was. Bloedmijt is naar mijn mening grijs, zwart tot donkerrood van kleur. En het filmpje dat bij de vraag op Facebook stond, toonde witte stipjes. Eerste fase van bloedmijt is doorzichtig. Maar dit is niet wit en is zo klein dat je het nauwelijks kunt zien. Laat staan filmen.

Maar al snel kwam de aap uit de mauw. Het ging om meelmijt. Door de temperatuur en luchtvochtigheid wil dit nog wel eens naar de aquarium waarin de hamster zit, gaan. Meelmijt doet de hamster niets. Het is alleen heel erg bah en ballen. En dat je alles schoon moet maken en moet gaan luchten om vochtigheid te verlagen.

Foto's van een abces bij een hamster 
maandag, 3 januari, 2022, 7:37 pm - Russische
door Martin Braak
Op Facebook zie ik wil eens foto's met de vraag of het om een tumor of een abces gaat. Van foto is dat soms heel moeilijk te bepalen en lastig advies te geven. Heel soms zie ik dat bij mijn hamsters en zo ook afgelopen week. Een abces is vaak roder van kleur dan een abces en qua gevoel niet zo hard en tumor vaak heel hard.

Zelf wacht ik tot dat ik een iets gele plek zie voordat ik de abces open maak en schoon maak. Zo ook bij deze hamster. Ik heb foto's gemaakt voor aanvang en heb geen foto's gemaakt nadat ik het open heb gemaakt en schoon gemaakt heb. Wat ik altijd ervaar is dat de hamster het rustig laat behandelen. Ze zijn wel druk in mijn hand, maar ik kan heel goed daar mee overweg. Ze bijten niet. Ik denk dat wanneer je schoon maakt de druk wegvalt waardoor het ook een opluchting is. Beste is om zo lang te wachten om de abces ook gemakkelijk en goed open te maken en goed schoon te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat bij deze hamster best veel uitkwam. Maar ik kon het heel mooi schoon krijgen en dag erna was de wond ook compleet dicht.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Heb je zelf een hamster met of een abces of tumor, ga dan naar je dierenarts voor advies.
Statistieken 2021 
zaterdag, 1 januari, 2022, 2:06 pm - Overige
door Martin Braak
Op de eerste dag van het jaar schrijf ik altijd een blogje over de statistieken. Vroeger had ik een Onestat counter op mijn website staan en dat gaf heel veel informatie. Helaas bestaat dit al 1,5 jaar niet meer en moet ik het doen met mijn eigen statistieken.

Volgens mijn eigen statistiek routines zijn er 3.622.000 bezoekers geweest (2020: 3.413.000, 2019: 3.182.000, 2018: 2.955.000, 2017: 2.752.000) en zijn er 12.671.645 pagina's pagina's bekeken (2020: 12.121.000, 2019: 11.557.000, 2018: 10.972.269, 2017: 10.289.000). Of wel 209.000 bezoekers versus 231.000 bezoekers vorig jaar en dat is een flinke daling. Zij hebben samen 550.000 pagina's gelezen en dat is nagenoeg gelijk aan 2020, namelijk 564.000 pagina's. Conclusie van mij is dat de website wat meer geïnteresseerde bezoekers trekt.

De daling van het aantal bezoekers heeft voornamelijk te maken met Google indexering en dat vanaf juni mijn website minder getoond wordt. Dat gaf een daling van 50% qua bezoekers in juni en juli. En op moment van schrijven is de daling nog steeds 15-20%. De website is in augustus t/m oktober hiervoor nodig aangepast en vanaf november zou Google de website dan ook meer moeten gaan tonen. Dat zie je bijvoorbeeld met de zoekterm Russische dwerghamster waar ik op gemiddelde positie 5 nu weer sta en in de zomer was afgegeleden naar positie 2e bladzijde, lager dan 10. Zoekwoord hamster ben ik afgezakt naar positie gemiddeld 30-40. Afgelopen dagen was dit positie 27 en lijkt te stijgen.

Misschien een vreemd idee, maar het aantal bezoekers is ongeveer 1,2% van de Nederlandse bevolking. Mijn website kent slechts een heel klein percentage van bezoekers die terugkomen. Dit is ongeveer 0,6%. Overgroot deel van de bezoekers komt voor relevante informatie en door doelgericht te zoeken. Een klein deel komt omdat men zoekt op termen zoals een zwarte eekhoorn en mijn website hun interesse lokt. Zo zag ik laatst op mijn blog uit 2015 een reactie dat iemand ook een zwarte eekhoorn had gezien. Ik was het alweer vergeten dat ik die in 2015 gezien had en een blog over geschreven had. Maar je ziet dat door de hoeveelheid informatie die op mijn website staat, ook andere niet hamsterliefhebbers trekt. Maar overgroot deel van de bezoekers is op zoek naar informatie over de aanschaf van de hamster en informatie over voeding etc. Je ziet dat de algemene informatie pagina's heel veel gelezen worden en de specialistische artikelen en informatie niet zo vaak. Zo is mijn pagina over voeding in 2021 11.000 keer gelezen. En één van de hybride informatie pagina's slechts 950 keer gelezen is.
Gelukkig nieuwjaar! Happy new year! #2022 #happynewyear #hamster 
zaterdag, 1 januari, 2022, 1:09 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik wens alle blog- en website bezoekers een gelukkig nieuwjaar! Dat 2022 een beter jaar mag worden, een jaar dat we eindelijk geen beperkingen meer hebben.

Foto behorend bij blog