Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Zes Pearls en geen wildkleuren is gelijk aan 1,5% kans 
zaterdag, 9 januari, 2021, 7:52 am - Russische
door Martin Braak
Gisteravond zag ik een nest met zes Pearls. Geen wildkleur en geen Blauw-wildkleur. Zes kindjes en allemaal Pearls. Ik natuurlijk direct in mijn stamboom gekeken of het om één van mijn experimenten gaat. Want ik heb in 2020 een paar keer Pearl x Pearl gekruist. En daarvan Pearls geselecteerd. Maar nee, de vader Pearl kent normale combinatie ouders Pearl x Wildkleur.

Pearl is lethaal en dubbel vererving van factor is niet mogelijk. Zes kindjes Pearl is dan ook gewoon toeval. Maar wat is de kans? De kans is gelijk aan 1,5%.

De grootste toevalstreffer in mijn leven was 11 Pearls en het waren allemaal vrouwtjes. Die kans is wel zo klein. Vergelijkbaar met de staatsloterij winnen. Dan win ik liever een prijs!

Foto behorend bij blog

En kijk niet naar mijn vieze nagel van mijn duim. Dat komt van het voeren!!
Spontane vlek (Poliosis circumscripta) brengt geen jongen voort met vlekken 
zaterdag, 2 januari, 2021, 2:43 pm - Russische
door Martin Braak
Maart 2020 keek ik heel vreemd naar een Russische dwerghamster met een vlek in het gezicht. Dit in mijn zuivere lijn afkomstig uit Engeland (waar ik al meer dan 10 jaar mee fok). Dat kan natuurlijk. En het is prachtig om te zien. En op de foto zie je ook dat er minder pigment in de oog aanwezig is waardoor er een rode gloed te zien is.

Foto behorend bij blog

Maar helaas helaas. Hij heeft al twee nestjes voortgebracht. Beide nestjes klein van aantal, maar helaas geen kindjes met een witte vlek.

Bij mensen komt dit ook voor. Dit wordt Poliosis circumscripta genoemd en het gaat om een witte (ongepigmenteerde) haargebied. Ook bij mensen komt voor dat de wimpers wit zijn en invloed kan hebben op de oogkleur.

Op de Mavo school waar ik in het verleden zat was iemand die dit ook had. Hij werd vaak hiermee geplaagd. Zonde eigenlijk wetende dat dit vrij zeldzaam is. Het is ons ook nooit uitgelegd waardoor en hoe dit zat.

Maar met dit Rusje tot zover pech en lijkt het niet erfelijk.
Hybride gevlekte Russische dwerghamster en territorium drift 
zondag, 6 september, 2020, 7:11 pm - Russische
door Martin Braak
Zo nu en dan krijg ik vragen over bijtende Russische dwerghamsters. Natuurlijk vraag ik altijd om foto's om te toetsen of het geen Campbelli dwerghamster is. En natuurlijk vraag ik of het wel om bijten gaat of om knabbelen aan de vingers. Maar laatste tijd krijg ik vaak de reactie terug dat het echt om bijten gaat. En wat ik wel ff raak vond qua reactie van iemand: mijn kinderen willen geen bijtende hamster.

Wat is bijten en wat is knabbelen. Want daar zit een verschil tussen. Knabbelen is dat je de hamster uit de kooi kunt halen en dat hij op de hand begint te "bijten". Het gaat hier niet om bijten, maar om knabbelen aan je vingers. En dat ontdekken ze omdat je zweet en omdat het een smaakje heeft. En eenmaal geproefd, vinden ze dit lekker. Het is dan ook raadzaam om dit niet toe te laten. En niet leuk en schattig te vinden. Maar om direct te reageren en te laten weten dat dit niet mag. Hoe langer je wacht met het afleveren, hoe lastiger het wordt om het af te leren. Wat ik zelf altijd doe is tegen de hamster praten of het een kindje van 3 jaar oud is. En op een beetje boze toon vertellen dat het niet mag. Maar wat ik ook doe is mijn hand iets omhoog c.q. heen en weer bewegen. De hamster moet dan zijn evenwicht weer vinden. Ik maak geen grote beweging en ik gooi de hamster niet naar boven. Het gaat om een korte snelle beweging zodanig dat de hamster halve centimeter omhoog komt. En als dit niet voldoende is, dan houd ik de hamster heel even in de nekvel vast. Het lijkt zielig, maar het gedrag moet echt afgeleerd worden en de hamster herinnert dat moeder de hamster in de nekvel pakt op moment dat hij weg gelopen is. En brengt hem op die manier terug naar het nest.

Bijten is dat de hamster echt met de snijtanden bijt. En meestal doen dwerghamsters dit in de kooi. Chinese dwerghamsters, Roborovski's en Syrische hamsters doen dit bijna nooit. Maar bij Campbelli dwerghamsters komt het wel voor. En dat noemen wij territoriumdrift. Zij verdedigen hun leefgebied. En daarom ook binnen in hun kooi. Op de hand zijn ze gewoon tam en bijten ze niet. Maar als huisdierliefhebber schrik je rot als de dwerghamster op je af vliegt om te bijten. Normaal pakken gaat dan niet en je moet de dwerghamster uit de kooi scheppen of leren dat hij op een plato / klepje van een transportbakje stapt om uit de kooi gehaald te worden. Territorium drift is iets natuurlijks en instinctief gedrag. Daar is weinig aan te doen. Met heel veel energie kan je bereiken dat ze wat rustiger worden op moment dat je ze uit de kooi wilt pakken.

Maar Russische dwerghamsters kennen van nature dit gedrag ook niet. Toch heb je Russische dwerghamsters die dit doen. Het gaat meestal om gevlekte Russische dwerghamsters. Maar waarom is dit? De reden is dat de mutatie die voor vlekken zorgt, een mutatie is dat van oorsprong van de Campbelli dwerghamster komt. En het is generaties lang op de Russische dwerghamster terug gefokt zodat het lijkt op een Russische dwerghamster en normaal gesproken ook gedraagd als een Russische dwerghamster. Toch kan bijten terug komen. Want als je hybride dwerghamsters onderling kruist kunnen oude eigenschappen terug komen. Het heeft weinig te maken met dat er weer Campbelli gebruikt is. Het heeft te maken dat er niet goed geselecteerd wordt en zo af en toe niet op zuivere Russen terug gekruist wordt.

Ik weet niet welke fokker deze exemplaren fokt. Maar advies is: zorg ervoor dat je als fokker ook zuivere exemplaren hebt en kruis deze bonte Russische dwerghamsters zo nu en dan terug op deze zuivere Russen. Je zult zien dat dit ten gunste van bouw en type komt, maar ook positief voor het gedrag is.

Foto behorend bij blog
Kleurengenerator Russische dwerghamster, 10 jaar geleden gemaakt 
zondag, 19 juli, 2020, 5:40 am - Russische
door Martin Braak
Op dit moment ben ik de website over hamsters aan het herbouwen en herschrijven. En bij het onderdeel Russische dwerghamster kleurengenerator zag ik dat het 10 jaar geleden is dat ik het geschreven heb. In de afgelopen 10 jaar is er ontzettend veel in mijn leven gebeurd. Maar qua kleuren van de Russische dwerghamster... nauwelijks iets!

In de afgelopen 10 jaar zijn er geen nieuwe kleurmutaties ontstaan. Er is alleen één dingetje qua kennis c.q. weetje bijgekomen. Namelijk dat Zwart en Mandarijn niet gecombineerd kan worden. Als je zwarte kleur met Mandarijn bij de Russische dwerghamster gekruist hebt, dan heb je een zwarte dwerghamster. Zwart overheerst over Mandarijn. We zien dit niet zo vaak bij knaagdieren. Een ander kleurmutatie dat ook overheerst is bijvoorbeeld Crème bij de Syrische hamster. Als dat met Zwart gecombineerd wordt, behoud je de Crème kleur. Bij de Campbelli dwerghamster is dat volgens informatie niet het geval. Tegenwoordig heb je Mandarijn hybride Campbelli dwerghamsters en wanneer je die met Zwart kruist, krijg je een soort zachte chocolade kleur. Een warm bruine koffie met melk kleur zeg maar.

Ik heb vandaag mijn 10 jaar geleden gebouwde script op dit punt aangepast. Want alle zwarte mandarijnen werden weergegeven als Mandarijn overige kleuren. En dat is natuurlijk niet het geval. Het is dan zwart of een zwart gerelateerde kleur.

De kleurengenerator is in de afgelopen 10 jaar meer dan 25 duizend keer gebruikt! En t.b.v. 10 jaar bestaan heb ik de layout eveneens aangepast.

Foto behorend bij blog
Beige overleden 
maandag, 8 juni, 2020, 7:42 pm - Russische
door Martin Braak
Gisteren zag ik het al aankomen. Eind oktober 2018 kreeg ik een Facebook berichtje met de vraag wat voor kleur dit nu is. En het ging om een Beige Russische dwerghamster. En ik was toen op zoek naar deze kleur omdat het niet meer veel gefokt wordt. Ik heb deze Russische dwerghamster gekregen en heb daar ook paar nestjes mee gefokt om te kijken of beige in de 15 jaar dat het bestaat anders is geworden.

Gisteren zat ze stil en voelde ze al koud aan. Vanochtend lag ze dood in haar kooi. Ze is dus 20 maand oud geworden. Ik hoor vaak dat Rusjes 2 jaar worden. Maar dat is naar mijn mening een afgeronde gemiddelde.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Tussen deze twee foto's zit 16 maand. Haar ogen zijn bij 2e foto iets uitgeplopt maar dat was niet permanent. Dat gebeurd soms bij spanning.