Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Heeft mijn Russische dwerghamster torpor (winterverlamming) of iets anders? 
donderdag, 2 januari, 2020, 9:41 pm - Russische
door Martin Braak
Torpor is dat een Russische dwerghamster in een toestand komt waarin hij zijn temperatuur evenals zijn activiteiten verlaagd. Torpor wordt ook wel winterverlamming genoemd. Dit doen ze om energie te besparen. Deze toestand gaan ze in wanneer een combinatie van factoren aanwezig zijn: daglengte wordt korter en voedselschaarste. Ingeval de gedachten dat er voedsel tekort is. Er treed een oerinstinct inwerking.

Als je een Russische dwerghamster in torpor aantreft, dan zie je dat direct. De hamster zit stilletjes in de hoek en trilt enorm. Laatst was een vraag op Facebook hoe je het verschil tussen torpor en iets anders zoals Parkinson kunt zien. Dat is te voelen! Want bij torpor is het lichaamstemperatuur verlaagd en voelt de hamster koud aan. En bij andere aandoeningen als Parkinson, voelen ze wel warm en normaal aan. Epileptische aanval is totaal iets anders, dan kunnen ze wel trillen, maar dan liggen ze plat en is het meer stuittrekkingen. En voordat ze een epileptische aanval krijgen, trekken ze met hun bekje net of ze naar lucht happen.

Wat kan je doen als je een hamster aantreft in torpor? In je handen nemen en rustig warm blazen. Wanneer ze de warmte voelen, gaan ze uit torpor. En je zult zien dat ze binnen uur niets meer ziet en de hamster normaal beweegt. Wel kan het zijn dat de hamster nogmaals in torpor gaat. Omdat de gedachten "er is voer tekort" niet altijd direct weg is. Ongeacht dat er voldoende voer in de kooi ligt.

Torpor komt gelukkig zelden voor. Zorg ingeval dat de hamster niet op een slaapkamer staat zonder verlichting en zonder verwarming.

Hamster in Torpor:
Foto behorend bij blog

En zo zwak dat hij stil op de hand ligt:
Foto behorend bij blog

Torpor staat los van wintervacht. Het is niet zo dat alleen Russische dwerghamster met wintervacht in torpor kunnen gaan.

Nog een fototje van een Rusje in wintervacht.

Foto behorend bij blog




Overige blogposts worden nu geladen...