Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Waarom zijn schildpad hamsters altijd vrouwtjes? 
woensdag, 3 januari, 2018, 8:43 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Een schildpad tekening komt alleen bij vrouwtjes voor. Je hebt bij hamsters geen schildpad mannetjes. Wanneer het mannetje het schildpad gen erft, dan is hij geel en kent geen twee kleuren. Als ik een fokker zou vragen waarom is dit zo, dan krijg ik vast de volgende antwoord: dit komt omdat het schildpad gen op het X-chromosoom ligt.

Een vrouwtje heeft twee X-chromosomen. En een mannetje heeft één X-chromosoom en één Y-chromosoom. Maar nogmaals, waarom is het zo dat wanneer een vrouwtje één schildpad gen heeft wel een schildpad tekening kent, en een mannetje niet?

Dat komt omdat op het X-chromosoom een gen ligt dat de keuze maakt voor de kleur. Dit gen kiest voor wel of geen aanmaak van zwart pigment. En het schildpad gen beïnvloed de keuze. Een mannetje is genetisch gezien XY en die één X-chromosoom bepaald de keuze. En een vrouwtje heeft twee X-chromosomen: XX. En bij de embryo vorming zorgt de linker X de ene keer voor het bepalen van de kleur en de ander keer de rechter X.

Waarom is dat zo? In een hamsterembryo wordt na verloop van tijd in elk afzonderlijke cel van het paar X-chromosomen er één inactief. En dit vindt geclusterd plaats. Veel cellen naast elkaar hebben daardoor eenzelfde inactieve X-chromosoom. En daardoor ontstaan er vlekken.

Foto behorend bij blog
Is de kop van de Syrische hamster in de tijd veranderd? 
woensdag, 13 december, 2017, 6:32 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Zijn ze nog steeds identiek of zijn er grote verschillen qua kopvorm? Joep had op de laatste Exoknaag een Syrische hamster bij zich die afstamt van de laboratorium lijn waarbij niet op uiterlijk geselecteerd is. Soms wordt wel eens gezegd dat de ronde kop door selectie van fokkers komt en dat de originele variant een spitse muizenkop heeft. Dit is niet het geval. Duitse wetenschappers hebben al jaren geleden enkele Syrische hamsters in Syrië gevangen en onderzocht. En ook met onze tamme soort vergeleken. De Syrische hamster heeft ook in de natuur een berenkop. En niet de muisachtige kop. Ook zijn ze stevig gebouwd.

Een paar foto's die ik van deze Syrische hamster heb gemaakt:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En Joep vindt het helemaal geweldig om te zien dat deze ook een buikvlek heeft en dat de buikvlekken niet door de bontfactor veroorzaakt is. Iets wat sommigen ook beweren.
Een schildpad mannetje? Nee, een Russisch Blauw Geel Oranje combinatie #nieuw #bijzonder #hamster 
zondag, 3 december, 2017, 2:22 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Mijn broer Peter zei tegen mij dat hij een vreemd Syrische hamster mannetje heeft. Het lijkt precies op een schildpad. En het schildpad mutatie ligt op de X chromosoom dus mannetjes kunnen geen schildpad zijn... Dit is niet schildpad, dit is de Russisch blauw mutatie in combinatie met Oranje en Geel.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Het is heel raar om te zien. Hij heeft echt gele vlekken. Terwijl Russisch Blauw in combinatie met Oranje grijsachtige vlekken geeft. Beide kanten is Oranje aanwezig en de vader is Geel drager Oranje + Russisch Blauw. Of wel de vader is gewoon Geel. En omdat Oranje niet aanstaat en alleen gedragen wordt, is Russisch Blauw niet te zien.

Nu nog witte vlekken erin fokken en we hebben driekleurige mannetjes!
Umbrous en de effecten bij de Syrische hamster op Zwart, Blauw en Chocolade kleur #hamsters 
dinsdag, 2 mei, 2017, 12:53 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Deel van deze blog is niet gebaseerd op feiten. Laat ik daarmee beginnen. Toen ik nog de Blauwe Syrische hamster fokte ontdekte ik al gauw dat de Umbrous factor effect heeft op de kleur. Dit in positieve zin. De kleur wordt iets donkerder. En de onderkleur wordt beter. Zonder Umbrous heeft het meer een zilverwit / zilvergrijs onderkleur. Op het evenement Exoknaag jongstleden zei Joep Vrijhof dat Umbrous een magische factor is voor de kleur Zwart. Want het zorgt voor Extreme Black. Dat is nu ook niet helemaal zo, want de uiteinde van de voeten blijven wit. Maar blijkbaar zijn er anderen met eenzelfde ervaring.

Zo werden op de keuring de Chocolade kleur op basis van Zwart en Roest beoordeeld. Van twee heb ik de onderkleur op foto gezet en bij beide zei de keurmeester dat het om een verkeerde onderkleur ging. Misschien speelt hier hetzelfde. Dat de Umbrous factor zorgt voor een betere onderkleur en dat je beter aabbU_ kunt fokken dan aabbuu.

Daarnaast speelt er nog iets wat ik wel gezien heb, maar slechts enkel keer en verhalen hierover hebt gehoord. En dat is dat dubbel Umbrous een groter effect op de kleur heeft. Dit zou ook voor zwart gerelateerde kleuren extra verbeterende effect kunnen hebben.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Mozaiek onder de #hamsters 
zondag, 9 april, 2017, 7:37 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Wat een dag vandaag!, het begon vandaag met de Formule 1 en dat Max Verstappen van de 16e plaats startte en uiteindelijk 3e werd. Wat een spanning en een geweldige race! Daarna heb ik wat foto's bij mijn broer Peter gemaakt en daar zat ook iets speciaals bij.

Namelijk een Mozaiek. Wat is dat?, dat is wanneer een hamster een donkere vlek heeft die eigenlijk niet hoort te hebben en niet genetisch is. Op die plaats maken de haarwortels meer c.q. ander pigment aan. Het kan zijn dat op deze plaats een mutatie is opgetreden en door celdeling hier de kleur anders is. Een foutje van de natuur doordat chromosomen niet geheel correct gekopieerd zijn.

Voor de fokker is het altijd spannend. Het kan namelijk ook zijn dat het wel erfelijk is. Als de mutatie rondom het geslachtsdeel zit zouden de eicellen/zaadcellen eventueel de verkeerde dna hebben. En daardoor de kleur door kunnen geven. En dan heb je eventueel te maken met een nieuwe kleurmutatie!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Prachtig en bijzonder. Het komt namelijk niet zo heel vaak voor. Ook dit weer vandaag. Wat een prachtige dag met maar liefst 20 graden. Ik kan mij 2007 nog herinneren dat wij een prachtige april maand hadden. Hopen dat dit weer zo blijft, maar ik hoorde dat morgen alweer stuk frisser zal zijn.