Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«April 2021»
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
29 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 444.173
    Vandaag: 24
    Gisteren: 60
De combinatie gevlekte Russische dwerghamster met Merle 
zondag, 25 april, 2021, 7:35 pm - Russische
Mijn broer Peter heeft van een dierenwinkel een dwerghamster terug gekregen c.q. geruild. Hij was te oud geworden en de dierenwinkel wilde hem niet meer. Aan de mutatie te zien kwam hij niet van ons vandaan. Het gaat om een gevlekte Russische dwerghamster en beide fokken die al jaren niet meer.

Mijn broer heeft gekozen om een test te doen. Het ging om een mannetje en hij wilde zien wat impact is met de mutatie Merle. Ik zei al tegen hem: dan krijg je een Russische dwerghamster met heel veel vlekjes. Terwijl de gevlekte Rus uit de dierenwinkel nauwelijks gevlekt is.

En jawel hoor. In het nestje zat inderdaad een Merle met heel veel vlekjes.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Maar hou zou dit kunnen? Er zijn twee genen bekend die het het proces regelen van de vachtkleur. De eiwitten die door deze genen worden aangemaakt en aangestuurd, zijn betrokken bij het metabolisme van koper in het lichaam. Koper maakt deel uit van het enzym tyrosinase. Dit enzym zet animozuur om in pigment. Zonder koper kan er geen melanine gemaakt worden. Een bekende mutatie die voor een afwijking in het enzym tyrosinase zorgt, is albino. Bij albino is dier helemaal wit, albino zorgt voor dat het enzym tyrosinase inactief wordt. De haren worden daardoor geheel wit van kleur. Bontfactor, of wel gevlekt, zorgt voor dat bepaalde delen van het lichaam pigment niet gevormd kan worden. En Merle kent eveneens gebieden waar een mankement is waardoor pigment niet gevormd kan worden. Vermoedelijk versterkt beide mutaties het probleem van het proces van het aanmaken van pigment. Waardoor er meer witte haren zijn.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: