Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Januari 2021»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
18 april 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 445.410
    Vandaag: 58
    Gisteren: 60
Een Zwart Russische dwerghamster krijgt Mandarijn kindjes, eindelijk bewijs en theorie 
zondag, 31 januari, 2021, 12:11 pm - Russische
Anno 2021! is het dan eindelijk zover. Na ruim 10 jaar verschillende keren geprobeerd te hebben, heb ik nu een Zwart Russische dwerghamster vrouwtje gefokt die genetisch gezien ook Mandarijn is. Elk jaar fokte ik wel een paar Mandarijnen drager zwart en kruiste ik terug. En wel meer dan 30 keer in die ruim 10 jaar dat uit de Zwarte exemplaren geen Mandarijn kindjes geboren werden terwijl voorouder wel Mandarijn drager Zwart was.

Het verhaal

Het is al jaren geleden dat ik het laatste mailtje kreeg met de vraag: waarom worden er Mandarijnen gebruiken terwijl de ouders Zwart en Wildkleur zijn? Ik denk dat ik ongeveer 4 mailtjes met deze vraag heb gehad. En eerste mail dacht ik: jaja... Maar ik kreeg foto's erbij als bewijs. En door deze mailtjes kwam ik tot de conclusie dat Zwart over Mandarijn heerst. En dat betekent dat een combinatie Zwart en Mandarijn het Mandarijn gen niet tot uiting komt. En deze informatie heb ik op deze website gedeeld.

Mijn Mandarijn lijn

In 2004 ben ik mijn eerste Mandarijnen gekregen van zowel Joep Vrijhof als van René B. Ik ben de Mandarijnen met mijn eigen zuiver lijn gaan kruisen. Tevens wilde ik heel graag weten wat het effect was als je de Mandarijn kleur ging kruisen met andere kleuren. Want in 2004 waren er geen combinaties gefokt anders dan Mandarijn x Wildkleur. Zo fokte ik de eerste Camel wat ik in die tijd nog Crème noemde. En tijdje daarna mijn eerste Mandarijn drager Zwart en Camel drager Zwart. En al snel merkte ik op dat de Mandarijn en Camel heel erg verkleuren als zij ook voor Zwart dragen. Ik heb van de Camel drager Zwart prachtige foto's gemaakt. En ik dacht dat ik ook Mandarijn met Zwart had gecombineerd. Maar dat was niet het geval. Deze exemplaren gingen in wintervacht wat heel vreemd overkwam.

Toen brak diabetes uit. Niet alleen bij mij maar bij iedereen die ze fokte. Het typische was dat Mandarijnen alleen diabetes kregen en de Wildkleuren gefokt uit Mandarijn niet. Het typische was dat iedereen dit had. Veel fokkers stopten toen met de Mandarijn kleur.

Ik bekeek mijn stambomen en zag dat de test project Mandarijn drager Zwart helemaal geen diabetes voorkwam. En mijn zuiver gehouden Mandarijnen steeds meer en vaker diabetes voorkwam. Ik stond voor de keuze: verder gaan met zuiverheid of kiezen voor gezondheid terwijl ze niet zuiver zijn. Dat laatste heb ik gedaan.

Mijn Mandarijnen stammen af van dragers Zwart en ben daarna ruim 10 jaar verder gaan fokken op zuivere exemplaren. En vanaf 2009 ongeveer met dieren uit Engeland omdat deze veel kleiner zijn en daardoor mijn Mandarijnen minder dik en kleiner van type werden.

Bij mijn Mandarijnen komt geen diabetes meer voor.

En toen in 2020

In 2020 zag ik ineens donker getinte Mandarijnen. En in de stamboom zag ik 123 geen Zwarte voorouder. Ja hallo ruim 10 jaar geleden wel. Ik heb hierover een blog geschreven. Het bewijs dat een gen jarenlang mee kan liften. Maar het verbaast me dan dat ik het niet gezien heb.

En dat kan. Want anno eind 2020 en nu heb ik twee Mandarijnen die voor Zwart dragen en die zijn normaal geel van kleur. Geen bruine ticking. Geen verkleuring naar grauw bruin. Zij zijn gewoon Mandarijn gebleven!

Een Mandarijn jong gefokt uit Zwart

Nu heb ik eindelijk een Mandarijn jong gefokt uit een Zwart Russische dwerghamster. Nu kan ik het met eigen ogen zien dat Mandarijn met Zwart gecombineerd kan worden en dat je totaal aan de Zwarte Russische dwerghamster niet kan zien dat het tevens Mandarijn is. Een bijzonder moment voor mij en een stap richting bewijs wat ik altijd al vermoed.

Hieronder een foto van de Zwarte Russische dwerghamster die tevens Mandarijn is + foto van nageslacht.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Mijn vermoeden

Mijn vermoeden is dat het Zwart gen op hetzelfde chromosoom ligt als Mandarijn gen. En dat daarom het lastig is om te combineren. Hoe dichter de genen op een chromosoom liggen, hoe kleiner de kans is dat met recombinatie de genen los komen of bij elkaar komen. Van de vader en van de moeder krijgt een nieuw organisme twee chromosomen. Bij de bevruchting kan het voorkomen dat een stuk chromosoom van vader gewisseld wordt met het stuk van de moeder. En dat noemen we recombinatie.

Voor de leken: chromosomen liggen in paren in een cel. Van elk paar komt één van moeder en één van vader. Als vader Zwart is en moeder Mandarijn betekent dit volgens mijn vermoeden dat op één chromosoom Zwart ligt en op het ander van hetzelfde paar het Mandarijn gen. Als zo'n hamster gekruist wordt dan geeft het een chromosoom door met of het Zwarte gen of het Mandarijn gen. Het geeft dus daarom niet zowel het Zwarte gen als Mandarijn gen door.

Dit kan alleen met recombinatie gebeuren. Wikipedia definitie: met recombinatie wordt in de genetica de herschikking van de genetische eigenschappen van een individu aangeduid. Het gevolg hiervan is dat het nageslacht een andere combinatie van genen heeft dan elk van beide ouder-individuen.

Het zou dus kunnen dat wanneer het Zwarte gen en Mandarijn gen op hetzelfde chromosoom liggen, de Mandarijn niet verkleurd. Dat zou de verklaring zijn dat ik ineens donker getinte Mandarijnen fokte. Of er moet een spontane mutatie Zwart zijn. Dat kan natuurlijk ook. Maar wat is de kans dat eenzelfde mutatie twee keer ontstaat. Nog veel kleiner dan mijn theorie.

Maar dat bekent ook dat wanneer het Zwarte gen op hetzelfde chromosoom ligt als het Mandarijn gen en eenmaal gecombineerd is zoals in mijn geval, de gefokte Mandarijnen generaties lang drager van Zwart zijn. Want deze genen blijven nu op het chromosoom liggen. Mandarijn mutatie is namelijk lethaal en een Zwarte Russische dwerghamster die tevens Mandarijn is, heeft 1 chromosoom volgens mijn theorie zowel Mandarijn gen als Zwart gen. En het nageslacht krijgt of het chromosoom waarop allen Zwart ligt of het chromosoom waarop beide genen Zwart en Mandarijn liggen. En dat uit zich naar de kleur Mandarijn indien je met een Wildkleur kruist. En kruis je daarna weer met een Wildkleur, dan krijg je Mandarijn die tevens voor Zwart draagt. Beide genen liften nu mee. Mits er weer recombinatie gebeurd. En gezien het feit dat ik meer dan 30 keer geprobeerd heb, is de kans hierop waarschijnlijk heel klein.

De volgende test van mij is om dit aan te tonen. En dat wordt een lastige test. Wordt vervolgd!

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: