Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Augustus 2015»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
8 augustus 2022

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 379.423
  Vandaag: 11
  Gisteren: 60
De zwarte Russen komen niet van oorsprong uit Tsjechië 
donderdag, 13 augustus, 2015, 9:12 pm - Russische
Op de website van mij heb ik bij de kleur Zwart staan dat de oorsprong van deze kleur waarschijnlijk Tsjechië is. De zwarte kleur is door mij per toeval op Marktplaats ontdekt. Het ging om twee Russische dwerghamsters in normale kleur die kleintjes hadden gekregen en daar zat de zwarte kleur ook bij. Deze twee Russische dwerghamsters waren gekocht bij een dierenwinkel in Tsjechië. Via Eva, een fokker die in Tsjechië woont, hebben we gevraagd om te onderzoeken en toen kwam er informatie boven water dat de fokker Tomás Hart daar eveneens zwarte Russische dwerghamsters heeft. Echter deze fokker spreek geen Nederlands. Wij concluderen dat de zwarte Russische dwerghamster van oorsprong daar vandaan kwamen.

Omdat we toch graag meer wilden weten hebben we Eva dit jaar weer gevraagd om contact op te nemen. Nu blijkt dat we een te snelle conclusie hebben genomen. Deze fokker heeft de zwarte Russische dwerghamsters van Karel Svoboda te Pardubice gekocht. En Karel Svoboda heeft ze uit Nederland gehaald.

De conclusie dat de zwarte van oorsprong uit Tsjechië komen, klopt dus niet helemaal. Waarschijnlijk waren deze twee ouderdieren broer en zus en is het per toeval zwart uitgerold.

Foto behorend bij blog

Toch blijft de herkomst van de zwarte kleur een mysterie. Dit omdat eind 2005 ik van René Bastiaans een blauwe Russische dwerghamster gekregen had die bij de groothandel vandaan kwam. De kleur noemen wij nu Russisch blauw. Het ging om een vrouwtje en zij heeft nooit gefokt. Nu weten wij dat zwarte Rusjes en op deze kleur gebaseerde kleurslagen vaker onvruchtbaar zijn. De kleur heeft invloed op de vruchtbaarheid van de vrouwtjes lijkt het. Zo zijn er vrouwtjes die normaal fokken, vrouwtjes die 1-2 nestjes krijgen en vrouwtjes die nooit een nest krijgen. Dat zie ik ook bij andere kleuren, maar bij de zwarte kleur zie ik dit vaker dan gemiddeld. Iemand die ik ken in Amerika beweert dat hij rond 2001/2002 al zwarte Russische dwerghamsters had.

We zullen nooit precies weten waar de kleur vandaan komt, maar mijn vermoeden is dat dit niet de kleur zwart is dat bij de Campbelli dwerghamster voorkomt. Er zijn teveel verschillen. De zwarte Campbelli dwerghamster is bruinig zwart. Dat zie je in zijn gezicht. Een wildkleur Campbelli die voor zwart draagt, ziet er normaal uit, terwijl bij de Russische dwerghamster dit niet het geval is. Bij de Russische dwerghamster zorgt één gen zwart al voor een wijziging in de agouti haaropbouw.

E 
maandag, 14 september, 2015, 8:27 pm
Wij hebben ook een donkere hamster die lijkt op deze foto.
Echter is het bij ons geen zwart maar donkerbruin. Het lijkt alsof de uiteinden van de haren wat wit/grijs zijn. Het buikje is wit. Er loopt wel een donkere streep over de rug maar deze is moeilijk te zien.
Het is een super vriendelijk diertje die reageert op mijn stem. Ook slaapt ze vaak in mijn hand of in het hoekje bij mij op de stoel. Ze vindt het heerlijk om geaaid te worden! Ook is ze dol op haar zandbak waar ze regelmatig lekker in rolt.
Ik wist niet dat zo'n beestje zo leuk zou zijn!!

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: