Blog over hamsters

Een verstopte plasser kan een eiwitplug zijn! 
zaterdag, maart 28, 2015, 08:05 PM - Andere zaken
Ik heb een paar keer mee gemaakt dat een mannelijk Russische dwerghamster een verstopte plasser had. Door heel licht te masseren en te drukken kan je dit weer vrij maken. Maar het is zeer gevoelig en pijnlijk en je moet echt heel voorzichtig zijn. Ik dacht dat het door ophoping van urine kwam. Echter, het is waarschijnlijk een eiwitplug.

Eiwitplug wordt gevormd uit eosinofiele eiwithoudend materiaal gemengd met urotheliale cellen (= cellen die de binnenzijde van de blaas bekleden), celafval en sperma. Ook bij andere knaagdieren zoals tamme ratten komt dit voor. Bij tamme ratten wordt het aangenomen dat deze pluggen gevolg zijn van abnomale ejaculatie en de afscheidingen van het mannelijk geslachtsklieren.

Juliet van Ree 
maandag, maart 30, 2015, 05:53 PM
Als je de hamster een tijdje in een (niet te diep badje) van warm water en keukenazijn (geen schoonmaakazijn!) laat lopen kan je de plug makkelijker loskrijgen!
Martin 
dinsdag, maart 31, 2015, 08:11 AM
Dankje, goede tip!
Sylvia 
vrijdag, april 3, 2015, 11:17 PM
Liever een beetje olijfolie aanbrengen om de plug makkelijker te verwijderen! Hetzij olijfolie bv met een wattenstaafje direkt op de plasser aanbrengen, hetzij gewoon een beetje olijfolie op je vingers doen en zo voorzichtig aanbrengen. Desnoods een aantal maal herhalen, maar de plug zal dan langzaamaan loskomen en makkelijk te verwijderen zijn.
Martin Braak (www.Dwerghamster.nl) 
zaterdag, april 4, 2015, 07:23 AM
Bij de paar keer dat ik het meegemaakt heb, merkte ik dat het eerste deel heel gemakkelijk ging, maar het laatste deel het probleem gaf, dat dat vast zat.
Sylvia de Graaf 
zaterdag, april 4, 2015, 09:54 AM
Klopt, zoín plug droogt uit en hoe langer de plug er al zit, des te meer is hij binnen in de plasser aan de huid vastgeplakt geraakt. Het stukje van de plug wat uitsteekt is meestal makkelijk te verwijderen, het breekt vanzelf af, want zit nergens aan vast. Plus, door vocht toe te brengen blijft de plug soepel of wordt de plug weer losgeweekt. De hamster kan zelf wel bij het buitenstukje van de plug en zal daar waarschijnlijk aan likken om te proberen de plug te verwijderen. Dus dat droogt minder uit. Wat binnen in de plasser zit is het probleem. Op rattensites wordt aangeraden olijfolie te gebruiken. Ik vond dat met Bubba ook ideaal werken. Olijfolie heeft tevens een verzorgende werking voor de huid. Alleen had Bubba zulke extreem grote pluggen dat ik tussen de olijfolie door hem ook steeds natmaakte met water. Als de plug er uit was spoelde ik de olijfolie nog even af met water en depte hem een beetje droog. Alles moet heel voorzichtig gebeuren. Doordat de plug aan de huid is vastgeraakt, moet het heel voorzichtig losgeweekt worden. Het gevaar is namelijk dat de huid binnen in de plasser opzwelt en dan krijg je het gevaar dat ze niet meer kunnen plassen, met alle gevolgen van dien.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: