Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Juli 2014»
MaDiWoDoVrZaZo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
29 juni 2022

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • JuliĆ«t
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 377.064
  Vandaag: 49
  Gisteren: 60
De 'pp' en de 'rr' factoren bij de tamme rat 
zaterdag, 19 juli, 2014, 12:41 pm - Overige
Stuk over argente en ruby eyed mutaties die bij de tamme rat voorkomen. Deze tekst is afkomstig van de vroegere Belgische vereniging vereniging Rodent.

De pp (pink eye) en rr (ruby eye) factoren bij ratten

Beide genen, wanneer ze recessief voorkomen, dus rr en pp hebben een invloed op de vorming van zwart pigment in het ganse dier tijdens het begin van de groeiperiode van de haren.

Door de pp en rr factoren wordt de vorming van bepaalde chemische stoffen verhinderd waardoor de eumelanine, die verantwoordelijk is voor het zwarte pigment in de haren en de ogen, niet of in verminderde mate in de haren en de ogen geraakt als pigmentkorrels. Daardoor worden de ogen doorzichtig en zien we de bloedvaatjes erdoor schijnen, waardoor we dit zien als rode ogen.

Bij de pink eye dilution wordt de vorming van melanine in de melanocyten in grote mate geblokkeerd door interferentie met het tyrosine enzym. De vorm van de pigmentkorrels wordt veranderd van ei-vormig tot een onregelmatige vorm.

In de haren wordt bij het aanwezig zijn van de pp factoren echter de vorming van phaeomelanine weinig tot niet verhinderd, zodat het dier er min of meer licht geel uitziet.

Bij ruby eye dilution wordt de structuur van de pigmentkorrels veranderd van ei-vormig tot min of meer rond. De zwarte kleur krijgt hierdoor een leikleurig ("minkachtig") uitzicht.

Bij robijnogen is de pigmentvorming gereduceerd, maar niet volledig uitgeschakeld, waardoor de ogen donkerder rood schijnen dan bij de roze ogen.

Aangezien de ogen ook opgebouwd zijn uit dezelfde stof als de haren (het zijn eigenlijk van oorsprong gemodificeerde haren), hebben ze dezelfde eigenschappen. Ook in de ogen zitten melanocyten die verantwoordelijk zijn voor de vorming van pigmentkorrels.

De term argente komt van "zilver" doordat de haartoppen, die bij agouti zwart tot zeer donkerbruin gekleurd zijn, in dit geval geen pigmentkorrels bevatten, waardoor we enkel de eigenlijke kleur van de keratine zien, wat voor ons zilverachtig schijnt. Naar het einde van de groei van de haren wordt terug eumelanine gevormd, wat tot uiting komt in de blauwe grondkleur van deze overigens gele dieren.

De pp en rr factoren zijn zoals men kan zien geen allelen, het zijn dus geen varianten van hetzelfde gen, aangezien ze op een verschillende plaats op het 7de chromosoom liggen.


Foto van een ruby-eyed, in Nederland geel donkeroog genoemd:
Foto behorend bij blog

En van geel-roodoog pp:
Foto behorend bij blog
Adriaan 
donderdag, 24 juli, 2014, 7:38 pm
Je hebt een stukje gekopieerd van de vroegere Belgische vereniging vereniging "Rodent". Leuk stukje om te lezen. Het leuke aan dit stukje vind ik o.a. dat de term argente wordt uitgelegd. Zoals het (naar mijn mening) hier staat zouden dus zowel de pink eyed als de ruby eyed ratten als argente aangemerkt kunnen worden.
Interessant wordt het als we weten dat tegenwoordig eigenlijk alleen de ruby eyed ratten als argente aangemerkt worden ( zie ook de website allesoverratten.nl ), terwijl Ester Verhoef in de konijnen en knaagdieren encyclopediede (in 1997) geel wildkleur (= pink eyed) als argente aanmerkte. Hoe kan het dat deze dwaling heeft plaatsgevonden betreffende de term argente? Ik denk dat we de term argente gewoon weer bij de geel wildkleur moeten neerleggen en de ruby eyed gewoon alleen Topaz moet blijven noemen ;)

Martin Braak 
zondag, 27 juli, 2014, 7:17 am
Weet je Adriaan hoe dit komt? Dit komt omdat in Nederland de benaming voor Argente geel of geel-wildkleur is. In de Nederlandse standaard van kleine knaagdieren staan Nederlandse kleurbenamingen. Rodent was half Frans en half Vlaams. Daar werd de internationale benamingen zoals Topaz en Argente gebruikt. De website www.AllesOverRatten.nl heb ik de Nederlandse benamingen gebruikt, ik ben zelf geen voorstander om buitenlandse namen voor kleuren te gebruiken.

Bij de Campbelli dwerghamster zien we eenzelfde benaming: de pp-variant heet Argente, de bb-variant Black-Eyed-Argente. De ddpp-variant, verdunning met blauw, wordt Yellow blufawn genoemd. Daar zie je al de ondeskundigheid in de kleurbenaming en dat ga je nooit eruit krijgen.

Ander voorbeeld is de kleurbenaming Beige die voor zowel een gele tint als voor een zachte grijze tint gegeven wordt.

Ik vond zelf dit artikel zeer waardevol. Ik denk dat Eddy van Rodent het geschreven heeft. Maar dat staat er niet bij. Zelf wil ik nog een keer een artikel over verschillende haarkleuren schrijven en dit als bron gebruiken. Echter de website waarvan ik dit heb, draait nu al pak weg 8 jaar terwijl de vereniging niet meer bestaat. Doodzonde, ik ben in de laatste paar jaar van Rodent bestaan actief geweest o.a. met Rodent Nieuwsbrief. Deze vereniging had goed onderbouwde artikelen!

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: